Havana

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Kerken in Havana

Havana,
Cuba


De protestantse kerken hadden nauwelijks problemen met het bewind van Fidel Castro. Ze spraken zich ook veel minder uit over de aardse noden van de Cubanen of over het gebrek aan vrijheid. Ze zijn eerder geneigd het boven hen gestelde gezag te accepteren en verwachten het echte heil in het hiernamaals.

Volgens het bisdom Havana is ruwweg zeventig procent van de elf miljoen Cubanen 'in wezen' katholiek. Maar vraag je willekeurig welke voorbijganger in de straten van de hoofdstad ernaar, dan moet er steevast even nagedacht worden. Wanneer ben je katholiek? De meesten komen tegenwoordig wel eens in de katholieke kerk, maar gedoopt zijn ze niet. Hooguit tien procent van de bevolking komt met enige regelmaat in de kerk.

En dat is niet eens zoveel minder dan vlak voor de overwinning van de guerrillastrijders onder leiding van Fidel Castro en Che Guevara in 1959. Cuba stond toen bekend als een overwegend katholiek land, maar het enthousiasme dat je in andere Latijns-Amerikaanse landen zag, ontbrak. Het geloof was hoofdzakelijk een vrouwenaangelegenheid, het waren de moeders die baden en kaarsen opstaken voor het zieleheil van de rest van het gezin.

bron Trouw