Havana

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Havana image

Havana

Havana
Cuba
Vvanderbiezen

Havana 11/01/2013 - 13/01-2013

11/01 Na twee dagen in Vinales keren we terug naar Havana. Van Raul krijgen we twee ananassen mee om aan Marina te geven. Onderweg nemen we wederom een liftster mee. Ze blijkt een zieke vader te hebben en twee jonge dochters. Ik geef haar 2 oude shirtjes van mezelf en een strip paracetamol. (Kleding is duur, medicijnen in principe gratis, paracetamol is wel lastig aan te komen). We worden hartelijk verwelkomd. Het ontbijt bestaat uit fruit met toast, honing, marmelade, melk, koffie, choco en vers ananassap voor 3 cuc. De auto oppas is de buurman, kosten 2 cuc, Marina regelt dit voor je. Ze heeft 2 kamers met gedeelde badkamer en tweepersoonsbed beschikbaar (prijs onbekend). En 1 kamer met 2 tweepersoons bedden eigen badkamer bad en douche voor 25 cuc.

Havana is mooi, de toestand van de gebouwen zeer wisselend. Sommigen zijn heel mooi, andere zijn vervallen of zelfs deels ingestort. Op het eerste gezicht lijkt het of je gegarandeerd gaat verdwalen in Havana. Gelukkig hebben ze hier ook een ‘grid‘ (zoals New York), je raakt dus niet snel verdwaald. Wel zijn de aanwijzingen en beschrijvingen iets anders dan wij gewend zijn. Wanneer je de weg vraagt wordt je naar de specifieke straat gestuurd waarbij ook de twee dwarsstraten waartussen het adres zich bevindt worden genoemd. Ook wanneer er geen huisnummers vermeldt staan is het vrij gemakkelijk om zo het juiste adres te vinden.

12/01 Natuurlijk gaan we een beetje de toerist uithangen en bezoeken het Museo Generales. Dit heeft een mooi binnenplein welke gratis te zien is, dit vonden wij het enige mooie. Toegang is 3 cuc pp. Je kunt binnen allemaal attributen bekijken van belangrijke mensen die een hand hebben gehad in de verschillende gevechten welke geleverd zijn. Ook hebben ze de eerste Cubaanse vlag nog binnen hangen. Sommige zalen zijn enkel toegankelijk met een hulp/gids welke je van een fooi dient te voorzien (25ct).

Het is aan te raden om water in te slaan in supermarkten (0,5; 1,0 en 3 liter flessen). Voor een liter betaal je ongeveer 0,75 - 1,00 CUC. In de avond hebben we op aanraden van Marina gegeten bij Trocavere (tov casa del musica, kent elke cubaan). Je kunt hier pasta en pizza eten vanaf 1.70 - 4.00 cuc, fris kost 1 cuc, bier 1.5 en ijs 1 cuc. Het restaurant bevindt zich op Avenita Italia tussen Concordia en Neptuno.

13/01 We bezoeken Playo waar veel oude auto's en kunst aanwezig zijn. Allemaal handwerk en de mogelijkheid om zelf dingen te maken door deel te nemen aan workshops. Tussen de middag eten we bij Santo domingo (door de bakkerij doorlopen naar boven). Hier eten we dikbelegde sandwiches vanaf 2 cuc. Ook bestaat de mogelijkheid voor pizza of gebak uit de bakkerij. Koffie vanaf 0,50 fris 0,75 en bier 1,25. (La ropa calle 21 tussn L en M). In de avond strijken we neer in een vrij goedkoop restaurant (wederom op aanraden van Marina). Gerecht al vanaf 3,50 inclusief nationaal drankje. Ook luxer zoal filet mignon (5,40) en kreeft voor 2 (specialiteit chef 15,00 cuc). Desserts rond 1 cuc (Adres even opzoeken). Wij hadden een soort biefstuk, maar deze was niet heel lekker (een beetje taai). Achteraf begrepen we dat we voor de kip hadden moeten gaan, Marina weet precies was waar lekker is.