Guantanamo

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Gewaardeerde graffitti

Guantanamo,
Cuba


Hier zie je zeer gewaardeerde graffiti. De schildering stelt José Martí voor, de leider van de Cubaanse onafhankelijkheidsbeweging en zeer gewaardeerd dichter en schrijver.
Hij wordt gezien als Cuba's belangrijkste nationale held.
Martí had al op jonge leeftijd een grote afkeer tegen de Spaanse koloniale overheersing en de slavernij, die hij niet onder stoelen of banken stak..
Mede omdat in Guantánamo (provincie) een onafhankelijkheidsopstand was uitgebroken, werd José Martí door de Spanjaarden gearresteerd en op beschuldiging van verraad opgesloten in de gevangenis. Tijdens de rechtszitting accepteerde Martí de verantwoordelijkheid voor deze beschuldiging en in zijn slotpleidooi claimde hij Cuba's Recht op Onafhankelijkheid. Hij werd veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf.
Op 11 april 1895 leidde Martí een landing van Cubaanse bannelingen en voegde hij zich bij de troepen van de rebelse generaal Máximo Gómez. Martí kwam om in de veldslag met de Spaanse troepen in de slag om Dos Ríos op 19 mei 1895.
Een van de gedichten uit de bundel "Versos Sencillos" is later op muziek gezet als "Guantanamera", een van Cuba's bekendste patriottistische liedjes.
Het refrein “Guantanamera, guajira Guantanamera”, kan op twee manieren worden uitgelegd: ‘vrouw/meisje uit Guantánamo of liedje uit Guantánamo.

Versos Sencillos
http://www.youtube.com/watch?v=fzVZHWDw0rg&feature=related