Cuba

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Zeep meebrengen naar Cuba

Cuba


Als je naar Cuba gaat moet je wat stukken zeep meebrengen. Hier wordt enorm veel om gebedeld. Doordat Cuba 2 verschillende munteenheden voert, de Peso voor het gewone volk en de CUC (Cuban convertible peso) voor de toeristen en de rijken.

Een CUC is 25 peso. Een gewone arbeider krijgt zijn salaris in peso zo’n 400-500 per maand. 1 CUC = 1 dollar, kun je wel uitrekenen hoe weinig ze verdienen. Zolang dit systeem niet afgeschaft wordt, groeit de kloof tussen arm en rijk steeds verder. Er zijn ook 2 soorten winkels, voor toeristen en rijken hebben ze alles, en voor de locals hebben ze zéér weinig. Zeep en shampoo kunnen ze dus niet betalen, want die koop je alleen in de “rijke” winkels, en dan ongeveer dezelfde prijs als hier. Ik had een halve koffer vol met flessen shampoo en stukken zeep, goedkoop ingeslagen, en de mensen waren er zo gelukkig mee.

Veel mensen proberen in de toeristenbranche geld te verdienen, en ook direct overal CUC’s voor te vragen, zo kunnen ze in één dag wel een maandsalaris verdienen, en groeit het verschil enorm scheef met diegenen die niet aan CUC’s kunnen komen. In restaurants moet je ook in CUC betalen, je moet er dan ook niet bij stilstaan dat je in een half uur een maandsalaris wegwerkt.

Laat een reactie achter

3 reactie(s) bij "Zeep meebrengen naar Cuba"

 • profile image comment
  Door Geo• geplaatst op 24 Jan 2015 | 21:41:34

  Zeer goede info.

  Bericht aangepast op 22:02:55
 • profile image comment
  Door Leeu• geplaatst op 31 Aug 2013 | 20:48:43

  Helemaal waar maar je moet wel uitkijken aan wie je het geeft en waar om bedelen te voorkomen.

  Bericht aangepast op 05:29:34
 • profile image comment
  Door Regien• geplaatst op 29 Aug 2013 | 08:52:56

  Je kunt ook gewoon de zeepjes uit je hotel meenemen en weggeven. Hoef je geen overgewicht in je koffer voor te riskeren. Het is alleen wel vervelend dat door uitdelen van spullen het zeuren en bedelen wel steeds erger wordt, waardoor je als toerist steeds minder relaxt kunt rondlopen. Nadat ik tijdens mijn eerste verre reis stiftjes had uitgedeeld en een iets groter jongetje ze allemaal van die kleintjes afpikte, ben ik er wel klaar mee. Ook worden veel gekregen spullen weer doorverkocht. Alleen als je op 'n schooltje of andere goede instantie wat spulletjes kunt achterlaten ben ik daar wel okee, mee, maar ik wil niet bijdragen aan de steeds hinderlijker wordende bedelcultuur.

  Bericht aangepast op 05:08:46