El Yunque de Baracoa

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

El Yunque de Baracoa image

El Yunque de Baracoa

El Yunque de Baracoa
Cuba
Veerel

Rondreis Oost-Cuba: Prive baai: Maguana

Vandaag hebben we maar een korte rit, 20 km, en we zijn in ons volgende hotel. Hotel Villa Maguana aan een baai. Onderweg reden we richting de vierkante berg die we gisteren gezien hadden. Dit is de El Yunque, een 575m hoge kalksteenformatie die eeuwen lang de heilige plaats is geweest voor de Taino-indianen. Later werd het een herkenningspunt voor de schepen die de haven van Baracoa wilden aandoen. El Yunque betekent "het aanbeeld" maar is niet de berg die Columbus in 1492 had gezien (dat was namelijk bij Gibara).
Vandaag hadden we geen zin in wandelen dus dat gaan we niet doen. De berg zou een biosfeerreservaat zijn met zeldzame planten en enkele bedreigde vogelsoorten. Ook het kleinste amfibie ter wereld leeft hier ( 1cm).
Wij reden dus door richting Maguana beach, aan dit natuurlijke strand ligt een mini-resort met een kleine privebaai helemaal afgezet met draad?! Er staan 3 grote blokhutten met elk 4 kamers, mega groot en mooi. Het water is wild, niet echt hoge golven maar wel heel krachtige. We hebben een mooi uitzicht vanuit een klein prieel bovenop een rots die de kleine privebaai scheidt van het "grote" strand. We gaan op dat strand wandelen, dan moet je via een poortje door de lagune. We laten onze schoenen daar staan een Cubaan roept ons neemt onze schoenen mee en zegt niet doen! Die stelen ze hier?! Ok dan brengen we die naar onze kamer en doen ineens zwemkleren aan. Het strand is heel "scheef" op 2m zit je misschien een meter lager. De golven zijn zo sterk dat ze je gewoon laten omvallen! Wel efkes plezant maar vermoeiend.
Nu begrijpen we waarom het domein is afgezet met draad en het schoenending: we worden aangeklampt door lokalen die net een vis gevangen hebben: kopen? We brengen hem naar daar naar dat restaurant zeg maar om hoelaat hij klaar moet zijn. Als je die hebt afgewimpeld staat de volgende er al weer. Later als we op het terras zitten zien we allemaal vrouwen aan de andere kant van de draad staan roepen om vanalles te kopen...