Centraal Cuba

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Door de Vallei van de Suikermolens met de stoomtrein

Centraal Cuba,
Cuba


Als je Trinidad als uitvalsbasis hebt gekozen, kun je op een bijzondere manier de omgeving verkennen. Per stoomtrein dooorkruis je de hele vallei van de suikermolens (Valle de Los Ingenios)
Er werkten in de vallei tot 1850 vele slaven op de suikerrietplantages. De trein rijdt naar de haciënda Guachinango, waar je 40 minuten rond kunt kijken, omdat er water getankt moet worden.

Daarna rijd je terug en stopt weer ongeveer 40 minuten bij het plaatsje Manaca, waar je de residentie van de familie Iznaga kunt bezoeken. Iznaga was een slavenhandelaar die later veel geld verdiende met de suikerhandel. Zijn toren Iznaga, die diende om de slaven in de gaten te houden, is langs houten trappen te beklimmen. Je hebt boven een schitterend uitzicht over de plantages. In het woonhuis, dat mooi is opgeknapt in geel en blauw, is nu een restaurant gevestigd. Op het terras zit je heerlijk.

De tocht met de trein duurt in totaal vijf uur.
Vertrekpunt: station Trinidad, vanaf Plaza Mayor naar het Westen Calle Simon Bolivar, zuid Pedro Zarquera,west Calle Lino Perez tot aan het eind, spoor oversteken. Je mist snel het wachthuisje omdat het zo klein is.
Vertrek 9:30, prijs 10 CUC. Kaartjes te koop bij diverse bureautjes van Cubatur, maar ook bij het station.