Centraal Cuba

'488143' door corriedewinter '488143' door corriedewinter

CubaCentraal Cuba

CubaCentraal Cuba

Krabben en lavagrotte

corriedewinter

Zo'n 40 km van Cienfuegos, ver van de bewoonde wereld, ligt Villa Gujajimico, een hotel dat bestaat uit losse huisjes. Het is een hele klim naar ons huisje dat tegen de rotsen geplakt is. We hebben een leuk terras en helemaal boven ligt een zwembad. 's Nachts ritselt het langs ons huisje van de krabben uit de mangroves beneden. Het is krabbentrek voor de zwart met rode krabben, de dieren klimmen overal op en in en zitten zelfs in huis. Prachtig om te zien, maar om nu middenin de nacht op een krab te gaan staan is niet zo geweldig. Naast het zwembad loopt een pad naar het water, het loopt door een bos, over scherpe kalksteen. Om op de plek te komen die je nu ziet, moet je door een grottencomplex. Er worden regelmatig Santeria ceremonies gehouden, er staan beeldjes en er ligt geld. De religie is een samensmelting van hoofdzakelijk Rooms-Katholicisme en de Yorùbáreligie, de traditionele verering van de Vodungoden door de Yorùbá. Na de tocht een duik in het zwembad: heerlijk!

'458859' door dennisenroel '458859' door dennisenroel

CubaCentraal Cuba

CubaCentraal Cuba

Cienfuegos corridors

dennisenroel

Welkom in Cienfuegos. Door een prachtige baai en veel Frans-koloniale invloeden wordt deze stad ook wel de 'parel van het zuiden' genoemd. De belangrijkste bezienswaardigheden liggen aan het centraal gelegen Parque Martí. Hier werpen we een blik door een zuilengang die het plein omzoomt. Grappig detail: de openbare telefoon aan de gele zuil in het rechter deel van de foto.

'458862' door pkoelewijn '458862' door pkoelewijn

CubaCentraal Cuba

CubaCentraal Cuba

Song of the South

pkoelewijn

Dit is de Jutia Conga, een soort boomrat. Het beestje wordt in principe beschermd, maar Cubanen eten ze graag met noten en honing. Doet me denken aan mijn recept van Konijn met pruimen en kriekenbier en dat brengt me op Broer Konijn, ons allen bekend, In de film "Song of the South"van Walt Disney (1946) konden we voor het eerst kennis maken met Broer Konijn , de listige langoor.

'459236' door pkoelewijn '459236' door pkoelewijn

CubaCentraal Cuba

CubaCentraal Cuba

De slager

pkoelewijn

In het stadje Sancti Spiritus vonden we op een klein marktje deze slager die erg echt zin in leek te hebben. Het was voor het eerst dat we in een winkel of op een markt een behoorlijk stuk vlees zagen. The Butcher is een Amerikaanse thriller uit 2009.

'451483' door dennisenroel '451483' door dennisenroel

CubaCentraal Cuba

CubaCentraal Cuba

Slaventoren

dennisenroel

Al 180 jaar kijkt de "klokkentoren van Iznaga" uit over de Valle de los Ingenios. Met zijn 7 verdiepingen en 45 meter hoogte was het decennialang het hoogste gebouw van Cuba. De toren deed indertijd vooral dienst om de slaven op de plantage goed in de gaten te kunnen houden. Als je niet bang bent aangelegd kun je voor 1 CUC (Cubaanse peso convertible) de 184 treden van de toren bedwingen. Let dan beter niet op het hier en daar ontbreken van leuningen en het oorverdovende gekraak van de houten constructie. De klim wordt beloond met een adembenemend uitzicht!

'490545' door pkoelewijn '490545' door pkoelewijn

CubaCentraal Cuba

CubaCentraal Cuba

Gele schoenen

pkoelewijn

Het stadje Sancti Spiritus is ongetwijfeld het meest fotogenieke van Cuba. De tafereeltjes die je hier op straat tegenkomt zijn voorwereldlijk ( paardenkarren, fietstaxi's, oldtimers) en vertederend, zoals deze man, die lekker op een bankje zit te suffen.

'191330' door riknikele '191330' door riknikele

CubaCentraal Cuba

CubaCentraal Cuba

Back home!

riknikele

Na 7 weken reizen door Cuba en Peru ben ik gister thuisgekomen, met veel vrienden, foto's en ervaringen rijker!! Dit is de eerste foto, een mooi oud mannetje uit Iznaga, vlakbij Trinidad. Terwijl alle andere studenten zich zaten te vervelen op het terras, ging ik een rondje lopen door het dorpje en kwam zo prachtige mensen tegen zoals deze hier! Cuba vond ik een geweldige bestemming, vooral door de lieve mensen!

'484782' door dennisenroel '484782' door dennisenroel

CubaCentraal Cuba

CubaCentraal Cuba

Roadtrip door Cuba

dennisenroel

Topes de Collantes is één van de mooiste gebieden in Cuba. Dit groene natuurgebied leent zich prima voor een tocht langs prachtige vergezichten. Maar dit moment, vroeg in de morgen, gaf ons echt een roadtrip-gevoel. Laat je er alleen niet door misleiden, want lang niet overal zijn de wegen in deze goede staat!

'458465' door dennisenroel '458465' door dennisenroel

CubaCentraal Cuba

CubaCentraal Cuba

12 years a slave

dennisenroel

Cuba ligt bezaaid met stille getuigen van haar duistere slavernijverleden. Hier zijn we bij de beroemde 'klokkentoren van Iznaga', die al 180 jaar over de vallei van de suikermolens uitkijkt. Hij werd indertijd gebruikt om de slaven op de landbouwgronden goed in de gaten te kunnen houden. Het was toen niet '12 years a slave', maar een leven lang. Een leven zonder vrijheden. Een arbeider loopt hier door een karrenspoor in de richting van de toren. Hoewel er officieel geen sprake meer is van slavernij in Cuba, doet het communistische regime je er soms wel aan denken. Honderden arbeiders zie je dagelijks langs de weg werken, terwijl ze het gras in de bermen kort snijden. Van veel vrijheid is ook nog geen sprake, al komt daar langzaam maar zeker verandering in. 12 Years a Slave is een Amerikaanse dramafilm uit 2013, die in 2014 de Oscar won voor de beste film. De film is gebaseerd op de autobiografie van Solomon Northup, die in de 19e eeuw als slaaf te werk werd gesteld in New Orleans.

'458601' door dennisenroel '458601' door dennisenroel

CubaCentraal Cuba

CubaCentraal Cuba

Hoe duur was de...sui

dennisenroel

Voor het maandthema blijven we nog even in de vallei van de suikermolens ('Valle de los Ingenios'), die in het midden van de 18de eeuw het middelpunt vormde van de wereldwijde suikerhandel. Suiker was indertijd ontzettend kostbaar en voor Cuba was deze industrie de belangrijkste vorm van inkomsten. In deze vallei werkten maar liefst 30.000 slaven onder het bewind van de Spanjaarden. De afschaffing van de slavernij en de opkomst van de suikerbiet in Europa maakten een einde aan de 'gouden jaren' in dit gebied. Je vindt er wel allerlei stille getuigen van het slavernijverleden, zoals de toren van Iznaga, waarvan we gisteren een foto plaatsten. Sinds 1988 staat het gebied op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Hier heb je een fraai uitzicht over de vallei. Hoe duur was de suiker is een Nederlandse film (2013) en serie (2014) over de vroegere slavernij in de voormalige Nederlandse kolonie Suriname.

'514651' door corriedewinter '514651' door corriedewinter

CubaCentraal Cuba

CubaCentraal Cuba

Reis eens naar Sancti

corriedewinter

Sancti Spíritus is een plaatsje dat maar door weinig mensen wordt bezocht. e Het heeft wat minder te bieden dan Trinidad, maar het is toch de moeite waard. Het stadje werd in 1514 door Diego Velázquez aan de kust van de Caribische Zee gesticht, tegelijkertijd met Trinidad. De kerktoren die je hier aan het einde van de straat ziet, bij het Parque Central, is de Iglesia Parroquial Mayor del Espíritu Santo, of gewoon Iglesia Mayor. Ga daar zeker kijken, het is een van de oudste kerken op Cuba. Helaas zijn alleen de fundamenten zo oud, want de kerk is tweemaal verwoest door piraten. Loop verder gewoon eens door het stadje, bezoek bijvoorbeeld het Museo de Arte Colonial, in het huis van een van de rijkste suikerbaronnen van Cuba, het Palacio Valle Iznaga, gelegen aan de Zocalo, het centrale plein. Ik geniet vooral van de mooi gekleurde huizen en van de gesprekjes met de vriendelijke mensen. Echt Cuba.

'458172' door pkoelewijn '458172' door pkoelewijn

CubaCentraal Cuba

CubaCentraal Cuba

Che ten voeten uit

pkoelewijn

Ontdekt in Santa Clara, dit bijzondere manshoge beeld van Che Guevara. Op het bronzen beeld zijn miniatuurtjes aangebracht die iets vertellen over Che's ideeën en de gebeurtenissen in zijn korte leven. Wil je weten waar dit beeld precies staat? lees dan mijn vandaag geplaatste tip.

'459698' door pkoelewijn '459698' door pkoelewijn

CubaCentraal Cuba

CubaCentraal Cuba

Taxidriver (3)

pkoelewijn

Wat een heerlijk stadje, Sancti Spiritus. Hier heeft de tijd wel meer dan 50 jaar stilgestaan. Toch zijn er al heel wat gebouwen gerestaureerd. Komt dat zien!

'484748' door harfra '484748' door harfra

CubaCentraal Cuba

CubaCentraal Cuba

Verleden tijd?

harfra

Momenteel wordt het straatbeeld van Cuba nog steeds gedomineerd door Amerikaanse oldtimers. Dit omdat de wet uit 1959 het de burger verbood om een nieuwe auto te kopen. Sinds begin 2014 is deze wet opgeheven en mogen de burgers nieuwe auto’s kopen. Omdat de overheid het monopolie heeft, zijn de prijzen van auto’s absurd hoog en bijna niet toegankelijk voor de “gewone” burger. De toekomst zal uitwijzen of het straatbeeld zo zal blijven of dat het verleden tijd zal worden….

'314762' door corriedewinter '314762' door corriedewinter

CubaCentraal Cuba

CubaCentraal Cuba

Dreigende lucht

corriedewinter

In Cuba is het lastig om je als particulier te verplaatsen. De auto's zijn duur, de benzine is niet te betalen. Men verplaatst zich daarom per driewieler, koets met paard of taxi. De meerbaanswegen zijn uitgestorven. Bij viaducten is het druk; daar staan mensen met geld in hun hand te wachten op vervoer. Het is namelijk regel dat je, als je vervoer hebt, iemand meeneemt. Er staan zelfs verkeersregelaars om ervoor te zorgen dat je op je beurt wacht.

'132539' door herman m '132539' door herman m

CubaCentraal Cuba

CubaCentraal Cuba

Dodelijk gevecht

herman m

Svp Groter maken door op foto te klikken. Op het schiereiland Zapata in de contreien van de Varkensbaai leveren deze krokodillen een gevecht om een levende krab. Uiteindelijk bleef er van het arme dier niets over.

'490756' door pkoelewijn '490756' door pkoelewijn

CubaCentraal Cuba

CubaCentraal Cuba

Alle tinten blauw

pkoelewijn

Zomaar een straatje in Sancti Spiritus. Het centrum van dit stadje is fraai gerestaureerd. Het lijkt erop alsof hier de potten met blauwe verf niet aan te slepen waren. Tel daarbij op de blauwe lucht en het plaatje is volmaakt.

'457976' door pkoelewijn '457976' door pkoelewijn

CubaCentraal Cuba

CubaCentraal Cuba

Straatje

pkoelewijn

Wat een heerlijk stadje toch, dat Sancti Spiritus, alleen de naam al. Als je door dit straatje wandelt richting de kerk, dan kom je de locals tegen op de fiets, de benenwagen, de fietstaxi of de paardenkoets. Vooruit dan maar : OTRO PHOTO

'486744' door dennisenroel '486744' door dennisenroel

CubaCentraal Cuba

CubaCentraal Cuba

Nieuwsgierig!

dennisenroel

Niet ver buiten de stadsgrenzen van Trinidad troffen we deze nieuwsgierige regenbooghagedis, die luistert naar de naam Anolis allisoni. Het is blijkbaar een mannetje, want die hebben een blauwe kop. In de paartijd zijn de kleuren nog net wat feller.

'490897' door pkoelewijn '490897' door pkoelewijn

CubaCentraal Cuba

CubaCentraal Cuba

Peinzend achter de...

pkoelewijn

In Sancti Spiritus bezochten we een marktje dat redelijk gesorteerd was. De meeste kramen hadden maar 1 product te koop, zoals deze papayaman die duidelijk in gedachten verzonken was.

'457369' door dennisenroel '457369' door dennisenroel

CubaCentraal Cuba

CubaCentraal Cuba

Verzetsbloem Mariposa

dennisenroel

Bij onze recente foto 'muurpropaganda' schreven we al dat er een bijzonder verhaal achter de mariposa zit. De mariposa (Hedychium coronarium) is de nationale bloem van Cuba. De naam mariposa komt van het Spaanse 'vlinder' en dat heeft de bloem aan zijn vorm te danken. Gedurende de Spaanse overheersing gebruikten Cubaanse vrouwen de mariposa ten eerste om zichzelf te verfraaien, maar ook om er geheime boodschappen in te verstoppen. Het is daarmee het toonbeeld van verzet. Toch is de mariposa vooral de bloem van de schoonheid. Er zijn maar weinig schoonheidssalons in Cuba die de naam mariposa niet dragen...

'490982' door pkoelewijn '490982' door pkoelewijn

CubaCentraal Cuba

CubaCentraal Cuba

Op het plein

pkoelewijn

Het centrale plein van Sancti Spiritus is de plek om 's morgens vroeg de stad tot leven te zien komen. He tempo ligt nog laag en je kunt op je gemak de bewegingen op het plein vastleggen.

'450484' door dennisenroel '450484' door dennisenroel

CubaCentraal Cuba

CubaCentraal Cuba

Topes de Collantes

dennisenroel

Door het nationale park 'Topes de Collantes' loopt één van de mooiste bergwegen van Cuba. Hier staan we bij 'Snak Bar El Mirador' op 600 meter boven de zeespiegel en kijken we uit over de bergachtige omgeving van de stad Trinidad. Adembenemend groen is het daar.

'440489' door photofreak '440489' door photofreak

CubaCentraal Cuba

CubaCentraal Cuba

Mooie blik

photofreak

Als je deze man ziet dan denk je toch meteen aan Cuba? Kan gewoon niet missen met die sigaar in de mond. Het viel me op dat de mensen best wel op de foto willen, sommige voor geld maar de meeste vinden het wel leuk. Als ze de foto ook nog kunnen zien, dan zijn ze helemaal enthousiast.