Centraal Cuba

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Centraal Cuba image

Ponchero en zijn vriendjes

Centraal Cuba
Cuba
Dennisenroel

Ponchero en zijn vriendjes

Cuba is een prachtig land met bijzonder mooie landschappen en vele authentieke steden. Ondanks de soms slechte toestand van de wegen een ultieme roadtrip-bestemming. Mocht je echter een auto willen huren in het land van de sigaren en mojito, wees dan op je hoede voor de 'bandentruc'.

We schrijven twee weken geleden. In de stad Cienfuegos besluiten we te tanken bij een tankstation van Cupet/Cimex, één van de grotere en betrouwbaardere brandstofleveranciers in Cuba. Terwijl de tank wordt gevuld, maakt de pompbediende een opmerking over de banden die zacht zouden zijn. We vinden het zelf wel meevallen, maar we staan hem toe om ze weer wat op te pompen. Dat wil hij wel gratis doen. Of we nog een klein stukje vooruit kunnen rijden? We rollen de auto een meter vooruit en de bediende gaat aan de slag.

Plotseling is er veel heisa rondom onze auto. En ineens staan er 6 mannen om ons heen. Wilde handgebaren maken duidelijk dat er een ijzeren pin in de band zit. Shit! Dat kunnen we niet gebruiken. We hebben nog een lange autoreis voor de boeg vandaag. Heel toevallig (?) is binnen de groep ook een bandenplakker ('ponchero') aanwezig en hij biedt ons in gebrekkig Engels aan om de band voor ons te plakken. Het zou niet veel geld gaan kosten. We vinden de mannen erg behulpzaam, maar hebben ook argwaan en overleggen nog even met de reisorganisatie. Die verzekeren ons dat het plakken van de band geen probleem moet zijn, omdat dit nooit veel geld kost en we zo weer de reis kunnen hervatten.

We verwachten dat de band bij het tankstation kan worden geplakt, maar in plaats daarvan worden we naar een achterafstraatje in Cienfuegos begeleid. We proberen vooraf een prijs af te spreken. Echter, de mannen van de garage willen eerst de schade bekijken. En dan gaat het snel. De band wordt van de auto gedraaid en meegenomen. Er wordt veel bombarie gemaakt over de schade aan de band en even later wordt ons een rekening van 100 CUC voorgeschoteld (ongeveer 75 euro). Let wel: dit is 3-4 keer het maandsalaris van een chirurg in Cuba!

Van de groep monteurs gaat een behoorlijke fysieke dreiging uit. We voelen dat we worden afgezet, maar gezien de enorme vertraging die we vandaag al hebben opgelopen besluiten we het bedrag te voldoen. We twijfelen nog over bemoeienis van de politie, maar ook dat zal uren duren en die tijd hebben we vandaag niet. We gaan met een vervelend gevoel verder op reis.

Een aantal dagen later ontmoeten we een ander stel dat op roadtrip is. Ze vertellen ons een vrijwel identiek verhaal, al maakten zij het mee in de stad Trinidad. We weten het nu echt zeker: dit was een vooropgezet spel en we vermoeden zelfs dat de pin in het benzinestation onder de band is gelegd.

Ons advies: als je hetzelfde meemaakt, ga dan niet mee met de ponchero, maar gebruik je reserveband en neem contact op met het service centre van het autoverhuurbedrijf. Dan voorkom je dit soort lastige situaties en ongewenste rekeningen!

Foto's

b148f.jpg
b148f.jpg
Dennisenroel
9793e.jpg
9793e.jpg
Dennisenroel
9793e.jpg
9793e.jpg
Dennisenroel