Cuba

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Cuba image

Cuba

Cuba
Noord en Midden Amerika
Veerel

Rondreis Oost-Cuba: Nachtje Afrika Coya Saetia

Het is deze nacht beginnen te regenen en nu regent het soms nog. We gaan eerst ontbijten en wie helpt ons weer?! De kofferdrager/bewaker/manusje van alles. Hij is zo vriendelijk, spreekt alleen Spaans en kent dus alleen egg en omelet... Maar met wat gebaren kent hij nu ook scrambled eggs. Mijn "Spaans" wordt met de dag beter.
Vandaag moeten we een 70 km rijden naar een eiland:"Cayo Saetia". Onderweg is de weg niet altijd even goed. Langs de ene kant niet zo erg als aan de zuidkust, eerder "anders" slecht: perfecte weg en dan een meter gaten dan weer stuk goed dan weer gaten... Dus op de goede stukken doorrijden kan ook niet want soms zit er plots een gat in de weg. En het zijn echt gaten waar je je band op kapot kunt rijden. We rijden door Moa een plaats met veel industrie hier winnen ze namelijk veel nikkel. Het is echt precies Rusland waar we in terecht zijn gekomen, grote fabrieken, pijpleidingen langs de weg, grote staatsappartementen,...
Onderweg stoppen we om te tanken geen "speciaal", volgens de gps op de iphone is er op het eiland ook een tankstation. Juist aan de ophaalbrug gaat het lichtje branden...
Aan de ophaalbrug is het paspoortcontrole, een hele (Spaanse) uitleg waaruit we begrijpen dat het niet de bedoeling is heel het eiland af te rijden alleen naar het hotel is toegestaan. Dat doen we dan, we rijden de brug af door een (kurkdroge) ontsmettingsbak. Vanaf hier is het nog 20 km tot aan het hotel, onderweg krijgen we al verschillende herten te zien, in de verte dromedarissen, en een okapi. Aan het hotel aangekomen blijkt onze kamer nog niet klaar te zijn (inchecktijd is pas om 16.00 ook), maar we kunnen al wel gebruik maken van de faciliteiten. Dit wil zeggen 6km verderop gaan lunchen aan het beachrestaurant. Dit stuk mag je ook met eigen vervoer. Dat tankstation is er echter niet dus das een probleem! De man aan de receptie belt voor ons wat rond om uit te zoeken waar in de buurt ze speciaal hebben. Dit is in Mavari 37 km verderop... Dat wordt dus spannend! (Jaja ge kunt opzoeken hoeveel km er nog te rijden valt met brandend lampje maar dan moet ge wel het boekske hebben) Na een spannende rit halen we het!!
Dan rijden we terug naar het eiland, het lijkt wel Afrika overal dieren! Het restaurant ligt in een mooie baai. En wat horen we?! Een strand vol Hollanders... Gelukkig merken we op dat ze allemaal resortbandjes dragen en dus dagtoeristen zijn. Gelukkig vanavond toch rust!! (sorry Nederlandse vrienden maar dit was echt het lawaaierige Hollandse type landgenoten die je overal bovenuit hoort ).
Terug richting hotel zagen we nog wat dieren uitgezonderd de zebra's hadden we dus al alles gezien. De kamers waren weer in huisjes deze keer eerder vakantiehuisjes zo groot! Het domein is rondom afgezet vanwege de loslopende dieren. Vanop ons terras hoorde ik gelach; de tuinmannen stonden te lachen met de boerderijhond een Duitse herder die de struisvogel achterna zat. Pffff da vogelbeest was kwaad en maar lopen en de hond er vrolijk achterna . Later probeerde hij dat nog bij de paarden maar die zijn slimmer die blijven gewoon staan. En dan mis je Chavi toch weer wat harder...
We speelden wat pool en gingen naar het kleine hotelstrandje, buiten de omheining. We kwamen de struisvogel tegen, draaiden terug en pakten de auto naar het strandje.
Het diner is in een zaaltje in het hotel zelf; hier hangen stierenkoppen, staarten, vellen, varkenstanden, pootjes,... We eten Antiloop-fricassee das wel lekker (we weten niet wat voor vlees we op hebben maar het was lekker). De man in het restaurant beweerd dat het antiloop vanop het eiland is?! Na het eten drinken we nog wat in de lobby daar hangt het vol geiten en hertenkoppen. Er waren niet veel andere gasten, 2 Nederlandse koppels en een Engelstalig koppel.