Baracoa

'501793' door Suuzer '501793' door Suuzer

CubaBaracoa

CubaBaracoa

Historie, regenwoud e

Suuzer

Weggestopt in het uiterste oosten ligt de oudste nederzetting van Cuba, Baracoa. Het gebied is een van de minst bezochte gebieden van het land. Dit heeft ervoor gezorgd dat de lokale bevolking hun tradities hebben behouden. Baracoa is omgeven door weelderige regenwoud en prachtige afgelegen stranden. Je vindt er veel Cacaobomen, het is dus ook leuk om een cacaoplantage te bezoeken en vergeet niet om de lokale chocolade proeven! Op de rivier Toa kun je kano- boot en vlottochten maken. De rivier kronkelt door de jungle van de vallei die werd uitgeroepen tot een natuurreservaat. De rivier is de grootste rivier in Cuba, en is 130 km lang, en heeft 72 zijrivieren. Vanuit je bootje kunt u genieten van het imposante silhouet van de 575-meter hoge El Yunque. Dit gebied moet je gezien hebben als je Cuba bezoekt!

'554094' door marcvankessel '554094' door marcvankessel

CubaBaracoa

CubaBaracoa

Wakker worden in...Ba

marcvankessel

Het belooft een mooie dag te worden in Baracoa, als ik de gordijnen van de hotelkamer open trek. Baracoa, de plek waar Columbus in 1492 voet aan wal zette, is vanwege de ligging en slechte infrastructuur grotendeels afgescheiden van Cuba. Er heerst hier een andere mentaliteit en atmosfeer; nog relaxter. Op de foto is de tafelberg El Yungue te zien en rechts de Honingbaai.

'552388' door marcvankessel '552388' door marcvankessel

CubaBaracoa

CubaBaracoa

De verlaten straten..

marcvankessel

Het is 21 uur, het heeft flink geregend en de straten zijn verlaten in Baracoa. Op de foto ziet het er onbehaaglijk uit. Maar niets is minder waar. De restaurants en de café's zitten vol (met locals) en overal wordt muziek gespeeld. Baracoa is -relatief gezien- een bestemming buiten gebaande paden. Gelegen aan de meest oostelijke punt van Cuba komen hier maar heel weinig toeristen. Dat heeft voornamelijk te maken met de infrastructuur. De wegen er naar toe zijn bar en bar slecht, zelfs voor Cubaanse begrippen. Zowel vanaf Holguin als vanaf Santiago de Cuba is de afstand ongeveer 250 km, maar je doet er met eigen vervoer zeker 6 - 7 uur over. En met een lokale bus een gehele dag. Maar het is absoluut de moeite waard om dit deel van Cuba te bezoeken. Je vindt er een sfeer die nèt even anders is, de mensen zijn er (nog) relaxter, het eten is anders en de vegetatie is groen, groener groenst.

'490384' door Suuzer '490384' door Suuzer

CubaBaracoa

CubaBaracoa

Mooi Baracoa!

Suuzer

Baracoa is de eerste stad die door de Spanjaarden gesticht. Het ligt behoorlijk geïsoleerd. Daardoor is het erg authentiek gebleven. De Farolapas, de weg naar Baracoa is niet weggelegd voor bange automobilisten. Zelf ben ik er per helikopter naartoe gegaan... Op het centrale plein van de stad, komt de lokale bevolking bij elkaar. Op de Plaza Independencia staat de Nuestra Señora de la Asunción kerk. Hier bevindt zich één van de grootste schatten van Cuba, het Cruz de la Parra. Dit houten kruis is minstens 500 jaar oud en zou door Columbus geplaatst zijn bij zijn aankomst op Cuba. Verder kun je het Museo Municipal bezoeken, daar zie je onder andere hoe de Indianen leefden, de onafhankelijkheidsoorlogen en de aanvallen van piraten die Baracoa moest doorstaan. Ook Interessant is een bezoek aan het Museo Arqueológico Cuevas del Paraíso, dat gelegen is in Indiaanse grotwoningen. Hier zie je hoe de oudste bewoners van Cuba leefden. Het nabijgelegen nationaal park Alejandro de Humboldt is mag je echt niet overslaan!!!

'462055' door Suuzer '462055' door Suuzer

CubaBaracoa

CubaBaracoa

Colorful Cuba

Suuzer

Waarschijnlijk net opgestaan na haar siësta met de kam in de hand, iets tussen haar tanden, maar toch vond ik het een mooi beeld, deze dame in de deuropening van haar woning met verweerde gevel....

'498992' door Suuzer '498992' door Suuzer

CubaBaracoa

CubaBaracoa

Trouwen in Baracoa?

Suuzer

Aan de rand van Baracoa stroomt de rivier de Miel. Over deze rivier bestaat een legende, het speelt zich af op deze oever, het verhaal gaat over 2 geliefden, een mooie Franse vrouw, Miel (Honing) genaamd (een bijnaam,vanwege haar zachtaardige karakter) en een man uit Baracoa. Miel baadde hier in de rivier terwijl de man in zijn bootje voorbij voer. Betoverd door haar schoonheid maakte hij haar het hof. Ze werd verliefd op de man, maar werd al snel bang dat de man haar op een dag zou verlaten. Uit angst begon zij te huilen waarbij haar tranen in de rivier vielen. Hierdoor werd het water van de rivier steeds zoeter. Haar geliefde, die elke dag in de rivier zwom, kon zich vanaf die dag niet meer van haar losmaken, en trouwde met haar. Sinds die tijd wordt de rivier Rio Miel genoemd. Er wordt Gezegd, dat wie in de Rio Miel baadt, in Baracoa zal trouwen en de stad nooit meer zal verlaten.

'483589' door adelheid '483589' door adelheid

CubaBaracoa

CubaBaracoa

Cubaanse fjord

adelheid

Baracoa was een van de laatste plaatsen op onze rondreis door Cuba, en gelijk een van onze favorieten. Het stadje wordt op georganiseerde reizen vaak overgeslagen, mede door de omslachtige route er naartoe. Maar het is een juweeltje. Heel gezellig stadje met veel muziek en prima eettentjes en een heel groen en bergachtig achterland. We hebben ons door een lokale man laten overhalen om met hem een excursie te doen en kwamen zo o.a. bij dit prachtige uitzichtspunt.

'497071' door Suuzer '497071' door Suuzer

CubaBaracoa

CubaBaracoa

Tweeling

Suuzer

Ik wilde een spontane foto maken van deze tweeling met hun oma, maar toen oma mij met de camera zag, zette ze trots de meisjes netjes neer en stapte zelf weg...

'485941' door Suuzer '485941' door Suuzer

CubaBaracoa

CubaBaracoa

Per helicopter naar..

Suuzer

Vanuit Holguin heb ik een geweldige excursie gemaakt per helikopter naar Baracoa. Vanuit de oude Russische helikopter heb je een prachtig uitzicht over het prachtige groene oosten van het eiland. Na het authentieke Baracoa bezocht te hebben zijn we met onze gids verder in een oude Russische legertruck naar het beschermde nationale park Humboldt gereden om daar een wandelexcursie te maken. Er zijn veel bijzondere planten en exotische vruchten te zien in dit weelderige regenwoud, pal aan de Caribische zee. Je kunt een boottocht maken op de grootste rivier van Cuba, de Rio Toa, die door de prachtige vallei stroomt met uitzicht op het silhouet van de 575-meter hoge berg El Yunque. We bezoeken een cacaoplantage en krijgen uitleg over het traditionele proces om chocolade te produceren. Omdat er geen weg was bleef Baracoa lang afgesloten van de buitenwereld. Christopher Columbus ontdekte Cuba in 1492. De plaats waar hij voor het eerst voet aan wal zette was Baracoa. De Spanjaarden die achterbleven stichtten hier het stadje.

'462043' door Suuzer '462043' door Suuzer

CubaBaracoa

CubaBaracoa

Streetlife

Suuzer

In deze hoofdstraat was veel te zien, kinderen die de school uit kwamen rennen, mensen zittend voor de kerk, een sportschooltje met zijn deuren open waar wat jongens aan het trainen waren, fietstaxi's, knoflookverkopers, al met al veel leven op straat!

'461960' door Suuzer '461960' door Suuzer

CubaBaracoa

CubaBaracoa

Vriendschap

Suuzer

Heerlijk rondkijkend in de straten van Baracoa, met camera op zoek naar mooie en leuke plaatjes. Toen ik langs deze open keuken liep en 2 heren mijn camera zagen vonden zij van elkaar dat de ander wel graag op de foto wilde, ik zei dat ik ze dan graag samen op de foto wilden zetten, dat was ook goed....Het werd een vrolijk portret!

'379323' door Suuzer '379323' door Suuzer

CubaBaracoa

CubaBaracoa

Cubaanse boomkikker

Suuzer

In een afgelegen gebied bij Baracoa, waar ik in een oude russische truck doorheen reed, sprong halverwege de rit deze boomkikker uit de bomen op de schouder van de persoon die voor me zat, toen de kikker op het zitje kroop kon ik mooi een foto van hem nemen. De Cubaanse boomkikker is een nachtdier, overdag leeft hij in bomen, meestal palmbomen, hij wordt tot 14cm lang en is meestal koper-bruin van kleur, hij kan van kleur veranderen naar licht-bruin, groen of zwart.

'450503' door Suuzer '450503' door Suuzer

CubaBaracoa

CubaBaracoa

El Yunque de Baracoa

Suuzer

Baracoa is een stad in het zuidoosten van Cuba in de provincie Guantánamo. Baracoa ligt op het meest oostelijke gedeelte van het eiland. Iets ten westen van Baracoa ligt de Tafelberg of "het Aambeeld" van Baracoa. De berg is 589 meter hoog. Voordat Christoffel Columbus in 1492 aan land kwam in de baai van Baracoa,was de berg een heilige plaats van de Taíno indianen. Daarna werd het een natuurlijk oriëntatiepunt voor de schepen die in die tijd de haven van Baracoa wilden aandoen.

'504822' door Suuzer '504822' door Suuzer

CubaBaracoa

CubaBaracoa

Alleen...

Suuzer

Dit meisje, Maylin, woont ver afgelegen van Baracoa. Eigenlijk 'in the middle off nowhere'. Ze zal zich best vervelen, gelukkig heeft ze haar hondje, verder heeft ze alleen maar oudere broers. Af en toe is er "bezoek", je kunt namelijk op de cacao- en koffie plantage van haar familie een kijkje nemen. Maar verder is er weinig contact, een aantal mensen leggen het proces van de koffie en de cacao uit, en dan trek je weer verder. Toen wij er waren begon het enorm te regenen, en mochten we schuilen bij de familie. Ik probeerde wat contact te krijgen met het meisje, en na een tijdje kwam ze helemaal "los". Ik had pennen in mijn tas, en zij regelde papier, het sigarettenpakje van haar moeder. (pennen en potloden hadden ze zelf niet, dus ze waren erg blij met alle pennen) Alle stukjes papier die ik in mijn tas heb kunnen vinden hebben we vol getekend, zij tekende op het sigaretten papiertje een heel mooi hartje voor mij met haar naam erin, ik heb het nog steeds....

'498852' door Suuzer '498852' door Suuzer

CubaBaracoa

CubaBaracoa

Uitzicht vanaf El...C

Suuzer

Baracoa was de eerste Spaanse nederzetting op Cuba. Columbus kwam hier aan land in 1492. De Taino-indianen bewoonden deze plek. Baracoa is altijd moeilijk bereikbaar geweest nu is er door de bergen heen een kronkelende weg aangelegd vanuit Santiago de Cuba. Ik ben er per helikopter naartoe gevlogen. Baracoa is erg leuk om wat rond te wandelen, de straten zijn druk bevolkt. 's Avonds is het erg gezellig er spelen leuke salsa-bandjes in de barretjes. Baracoa is authentiek en onbedorven gebleven. Vanuit Baracoa kun je vele leuke excursies ondernemen. Je kunt de tafelberg El Yunque beklimmen, boottochten maken op de rivier de Toa, een kloventocht maken of een bezoek brengen aan een cacaoplantage en/of bananenplantage. Op de foto zie je een stuk van het plaatsje, de tafelberg de Toa-rivier, het achterland en de kust. Het uitzicht is vanaf het fort El Castillo dat dateert uit de 18e eeuw. Wat nu een van Cuba's meest unieke hotel is op een geweldige locatie en dit fantastische uitzicht!

'401617' door Jan-Hemo '401617' door Jan-Hemo

CubaBaracoa

CubaBaracoa

Guantanamo in de baai

Jan-Hemo

In de natuurlijke baai bij het stadje Baracoa liggen meerdere vissersschepen. Een aantal vaart slechts sporadisch of helemaal niet meer uit. Deze met de sprekende naam Guantanomo werd vermoedelijk nog wel gebruikt gezien de boeien aan boord. Het zeewater is zijn verwoestende werking aan het stalen schip wel al begonnen.

'382845' door ERo '382845' door ERo

CubaBaracoa

CubaBaracoa

Baracoa-1

ERo

Een nieuwe subreeks is ‘Baracoa’, deel van m’n portfolio ‘Cuba-life as it is’. Baracoa ligt in het oosten van Cuba en kon je tot 40 jaar geleden enkel vanuit zee bereiken. Nu is het leven er nog altijd authentieker dan in het toeristische deel van Cuba.

'488445' door Suuzer '488445' door Suuzer

CubaBaracoa

CubaBaracoa

Verfrissing

Suuzer

In het uiterste oosten van Cuba, aan de voet van de tafelberg El Yunque, ligt het plaatsje Baracoa temidden van weelderig groene jungle en subtropische plantages. Je kunt vanuit Baracoa leuke en avontuurlijke excursies maken. Je kunt de tafelberg beklimmen, boottochten maken op de rivier de Toa, een kloven tocht maken, maar ook een bezoek brengen aan een cacaoplantage en/of bananenplantage. Deze vriendelijke man liet ons het proces van koffiebonen zien en voor wat verfrissing hakte hij een kokosnoot voor ons open met zijn machete...

'489423' door Suuzer '489423' door Suuzer

CubaBaracoa

CubaBaracoa

Prachtig uitzicht op.

Suuzer

In Baracoa vanaf het oude fort van Seboruco de Santa Barbera, wat op een heuvel ligt, heb je een prachtig uitzicht op het dorp, de baai en de bergen. Het is gebouwd door de Spanjaarden in koloniale tijd. Begonnen in 1737 en voltooid in 1742 werd het fort gebouwd om Baracoa te beschermen tegen piraten die het Caribisch gebied vroeger teisterden.Het fort is tegenwoordig een hotel.

'500130' door Suuzer '500130' door Suuzer

CubaBaracoa

CubaBaracoa

Baai met scheepswrak

Suuzer

Vanaf het 18e eeuwse fort El Castillo, heb je prachtige uitzichten over Baracoa, met zijn tafelberg de Toa-rivier, het achterland en de kust. Het gele fort op de heuvel is nu omgebouwd tot staatshotel. Wij zijn er per helikopter naartoe gevlogen, er is nu wel een (kronkelende) weg door de bergen aangelegd naar deze zeer afgelegen plaats, maar een helicopter vlucht is natuurlijk wel erg leuk! Naast het vliegveld ligt deze fotogenieke baai-met-scheepswrak. (geopend mooi scherp te zien)

'379740' door ERo '379740' door ERo

CubaBaracoa

CubaBaracoa

Liefde is... geborgen

ERo

Liefde is… geborgenheid --- Als ‘liefde’ een beleving is waarbij men geborgenheid en begrip geeft en krijgt, dan voelt dit meisje zich geborgen onder de liefde die ze van haar oma krijgt.

'488548' door Suuzer '488548' door Suuzer

CubaBaracoa

CubaBaracoa

Blij met pen en...pap

Suuzer

In het meest oostelijke puntje van het land ligt het ongerepte Baracoa. Dit is een uniek stukje Cuba: het ligt erg afgelegen en enkel hier wonen de trotse afstammelingen van de Taíno-indianen. Het kleine koloniale stadje is omringd door bergen, plantages, jungle en stranden. Bij dit afgelegen schooltje hebben we pennen en schriften afgegeven, superblij zijn ze daarmee, er is een tekort aan deze spullen.

'525440' door twalia '525440' door twalia

CubaBaracoa

CubaBaracoa

Tropical

twalia

Baracoa is een afgelegen bestemming in het zuidoosten van Cuba. Er loopt maar één weg naartoe. Het stadje zelf doet aan als een groot dorp. Als we met de auto Baracoa verlaten, worden we getrakteerd op mooie baaitjes. Met al het groen is het echt een tropisch plaatje!

'497693' door Suuzer '497693' door Suuzer

CubaBaracoa

CubaBaracoa

Distributiebonnen

Suuzer

Op Cuba is er nog steeds een tekort aan o.a. levensmiddelen en gebruiksgoederen door het embargo van de Verenigde Staten en het wegvallen van de hulp van de voormalige Sovjet-Unie. In de steden zijn weliswaar zgn. bonnenwinkels (hier krijgen Cubanen met een bonnenboekje primaire zaken zoals rijst, meel en bonen, maar echt ‘luxe artikelen’, zoals zeep, shampoo en tandpasta zijn schaars en zeer prijzig (eigenlijk alleen voor toeristen betaalbaar). Toeristen zijn over het algemeen aangewezen op de faciliteiten van de accommodaties. Deze foto maakte ik in de Cubaanse winkel, een bonnenwinkel, waar mensen hun distributiebonnen kunnen inleveren voor de weinige goederen die verkrijgbaar zijn. Normaal gesproken wordt je hier niet toegelaten, maar in ruil voor wat pennen mocht ik wel even binnenkomen.