Baracoa

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Cacique Hatuey

Baracoa,
Cuba


Dit is het monument van het opperhoofd, van de oorspronkelijke bewoners van Cuba, de Taíno indianen, een tak van de Arawak indianen die op veel plaatsen in de Caraïben woonden. Opperhoofd Hatuey. Hij leefde in het begin van de 16e eeuw. Cacique Hatuey is tegenwoordig een volksheld, hij was de eerste verzetsstrijder tegen het kolonialisme, hij rebelleerde en vocht met zijn mannen tegen de Spanjaarden. De Spaanse conquistador, Diego Velázquez arriveerde in 1510 op Cuba bij Guantanamo bay om het eiland te veroveren. De Indianen onder leiding van Hatuey boden grote weerstand. Ze vochten een aantal maanden in deze zeer bergachtige regio doorkruist door vele rivieren, maar de strijd was zeer ongelijk, de tegenstander was met teveel man voor de kleine groep aborigenes. Hij wist de Spanjaarden uit de buurt van hun fort bij Baracoa te houden, maar uiteindelijk kregen ze hem toch te pakken, de brandstapel stond hem te wachten.
Voordat dat plaatsvond vroeg de priester hem of hij Jezus accepteerde, opdat hij naar de hemel zou gaan. Hatuey vroeg: "Zijn er mensen zoals u in de hemel?" De priester verzekerde hem van wel, Hatuey antwoordde dat hij niets te maken wilde hebben met een God die toestond dat zulke wreedheid werd uitgevoerd in Zijn naam. Hij sprak de volgende woorden:
Dit is de God die de Spanjaarden aanbidden. Hiervoor vechten ze en moorden ze; hiervoor vervolgen ze ons en daarom moeten we ze in de zee drijven...Ze zeggen, deze tirannen, dat ze een God vereren van vrede en gelijkheid, maar toch nemen ze ons land in en maken ze ons tot hun slaven. Ze spreken tegen ons over een onsterfelijke ziel, maar tegelijk beroven ze ons van onze bezittingen, verleiden ze onze vrouwen, verkrachten ze onze dochters. Niet in staat ons in dapperheid te overtreffen, bedekken deze lafaards zich met ijzer dat onze wapens niet kunnen breken...

Op 12 februari 1512 werd hij met als reden heiligschennis en rebelleren, levend verbrand.

(foto is geopend mooier)