Baracoa

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Baracoa image

Baracoa

Baracoa
Cuba
Veerel

Rondreis Oost-Cuba: Casa El Balcon

Vandaag reizen we naar Baracoa waar we 2 nachten in een Casa Particular gaan slapen. Dit is bij mensen thuis, soms hebben ze een verdiep als appartement ingericht, soms is het een kamer.
In Santiago tanken we nog eens bij en dan rijden we richting Guantanamo. Hier is niet veel te zien maar een 20km meer naar beneden richting de kust heb je een uitkijkpunt hier kun je in de verte de Amerikaanse basis begluren. Dit is 110km2 groot en Amerikaans grondgebied in Cuba sinds 1903!!?? Op het uitkijkpunt hadden ze nog lekkere broodjes. Hierna ging onze reis verder via Costa Sur en La Farola. De Costa Sur is een uniek gebied waar een woestijnachtig klimaat heerst. We zagen er cactussen en vetplanten tussen de bergen en de zee. Er zijn ook prachtige kiezelstranden.
Aan het stadje Cajobabo nemen we afscheid van de zuidkust en gaan we via een 49km lange weg, La Farola, richting Baracoa. Dit loopt door Sierra del Puial, er zijn onderweg een paar uitkijkpunten waar ze mandarijntjes, cacao en rode bananen verkopen. We komen langs tropische wouden, naaldbossen, bananenplantages,... En dan rijden we in Baracoa binnen via El Malecon. Onze Casa "El Balcon"hadden we snel gevonden! Opt eerste zicht niet vet, hij lag wat achterin in een steegje... Eenmaal binnen was dat vergeten, de casa is op het eerste verdiep je komt er via een heel smal draaitrapje aan de voordeur. Hiermee komt men in de woonkamer, links is een gezellige slaapkamer met prive-badkamer en een smal balkonnetje. Terug in de huiskamer kwamen we een gang tegen met links de slaapkamer van de eigenaars (de rest van haar familie woont beneden) rechtdoor komt men een buitentrap tegen naar het dakterras met uitzicht op de baai. Hier wordt het ontbijt en het dinner opgediend.
We zijn het stadje nog ingegaan om wat te wandelen om daarna heerlijke garnalen in salsasaus met rijst sla en jaja gebakken banaan te eten. Als dessert was er chocolade-ijs, gemaakt in Baracoa, hier verbouwd men cacao. Mmmm klinkt goed maar melk/Veerle is nie echt een goei combinatie. Ik beslis toch dessert te nemen, die pillekes van een paar dagen geleden werken nog misschien helpt dit alles wat terug juist te werken. Het ijs was lekker en deed zijn werk. We bleven tot slapengaan nog boven zitten praten met het neefje van de eigenaars.