Tortuguero reisblogs

Schildpadden.

schenkel was er (tot 05 okt 2007) Gepost op 13 mrt 109 reacties

Wij staan klaar om een exursie tegaan maken het zal wel iets heel speciaals gaan worden.Wij mogen alleen een hoofdlampje meenemen,geen fototoestel of filmcamera die zijn verboden.
Ja,daar komt de ranger die zegt dat we meemogen komen het is eerst nog een aardig stukje lopen naar het strand.Vol verwachting klopt mijn hart ,gaan we dit wonder nu echt aanschouwen eigenlijk ben ik best een beetje zenuwachtig ik heb er alzoveel over gehoord en gelezen en nu ga ik dit meemaken.

Wij zijn met nog 6 andere mensen het strand van Tortuquero op gelopen en zien in de verte nog een groepje mensen verder ligt het strand er verlaten bij.

Hoor ik daar Dirk zachtjes roepen... Pieneke kijk daar .En ja,daar uit de zee zien we twee glinsteringen komen..daar komt de eerste Schilpad het strand op om zijn eieren teleggen.
Wat is die groot.........nooit verwacht dat we dit gaan zien,we volgen zachtjes de ranger die de schildpad achtervolgt naar de bovenkant van het strand.
Er komen steeds meer van die grote schildpadden het strand op ik weet bijna niet meer waar ik kijken moet.

Dan worden we in groepjes van 2 door de ranger gehaald om omstebeurt naar de schildpad toe tekomen we mogen op onze knieen achter de schildpad gaan zitten..en dan gebeurt het!!!!.
De eerste eieren worden gelegd wat is dit een prachtig natuur verschijnsel om meetemaken.Ademloos kijken we toe hoe een voor een de eieren in het gat vallen wat de schildpad eerst gemaakt heeft.WOW ,wat is dit gaaf om meetemaken.
Als alle eieren gelegd zijn gaat de schildpad zijn nestje weer met zand dichtmaken en vertrekt heel langzaam weer terug naar de zee.

Iets verderop word ook zand los gewoeld maar dan door kleine pasgeboren schildpadjes die uit hun ei zijn gekropen overal zie je die kleintjes zich een wegbanen door het zand naar de zee toe,en ik kan je zeggen dat valt niet mee.
Je krijgt de neiging om ze even een duwtje tegeven maar dat mag natuurlijk niet.
Eindelijk zijn ook zij verdwenen in de golven,helaas de meeste leven niet lang en worden opgegeten door andere vissen.
Die wel blijven leven komen ook hier waar ze geboren zijn hun eieren leggen .

Wat is dit mooi om gezien tehebben en wat niet snel vergeten word.door ons.

schenkel Positie 200 (3572 p.) Lid sinds 27-08-2008 Foto's en tips: 1004 Blogs: 32 Fans: 12
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

Nachtelijk avontuur
3 6
Gepost op 06 november
Indonesië Bromo Tengger Semeru NP
Dagtrip Tibet ik was hier tot 1 oktober 2011
3 4
Gepost op 17 augustus
Tibet Lhasa
Mostar een stad met vele gezichten
2 6
Gepost op 14 juli
Kroatië

Reacties bij deze blog

pbroek

Door: pbroek • Geplaatst op

Jullie hadden het verhaal niet beter kunnen schrijven, het blijft een ontroerend gebeuren, ik heb er nog niet over kunnen schrijven, maar wij zijn op de laatste avond van onze vakantie om 11 uur nog gewekt om dit te mogen aanschouwen, het was een Green turtle, het grootste soort, we hebben zijn schil t opge meten, en hij was 96 cm groot en gaf 48 eieren in de kuil, maar op het eiland Lakayan worden de eieren weer opgegraven, om te worden herbegraven in een heel grote bak van 8x4 mtr.
het is een project begeleiding waar ze op het eiland heel trots op zijn,zo hadden we een dag eerder al een teil vol kleintjes uitgezet,op de plek waar de eieren gelegd waren, alles wordt bijgehouden , wat voor type turtle ,hoeveel eieren ect . Dat staat dan op een bordje waar de eieren begraven liggen.

mama-afrika

Door: mama-afrika • Geplaatst op

heel mooi geschreven Pieneke!!

pierreschoonhoven

Door: pierreschoonhoven • Geplaatst op

ken t gevoel van de spanning.
helaas hadden de turtles bij mij in 2005 een dagje vrij! :)

droomreis

Door: droomreis • Geplaatst op

Prachtig, dit blijft sowieso in je geheugen gegrift staan, daar heb je geen fototoestel voor nodig.

Bowral

Door: Bowral • Geplaatst op

Ontroerend verteld!

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.