Centraal Costa Rica (hoogland)

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Irazu, een slapende reus

Centraal Costa Rica (hoogland),
Costa Rica


Tussen de 258 tips over Costa Rica ben ik hem niet tegen gekomen en dat is op zijn minst opmerkelijk te noemen: de Irazu-vulkaan. Je mag het zeker één van de hoogtepunten van Costa Rica noemen, maar blijkbaar is hij niet zo bekend of wordt hij weinig bezocht. Ten onrechte!

Hemelsbreed slechts 70 km ten oosten van de hoofdstad San José gelegen, maar over de weg zo’n twee uur rijden, rijst deze machtige reus ruim 3400 meter hoog op in de hoogvlakte van Centraal Costa Rica. De route naar boven gaat langs een kronkelende bergweg, en kan beslist spectaculair genoemd worden. Omlaag kijkend door de mist en wolken zie je groene bossen, aardappelvelden, koffieplantages en boeren die de zeer steile hellingen bewerken.

Toegegeven, je moet geluk hebben dat het redelijk helder weer is boven en daarop is geen 100% garantie te geven. Maar ook bij bewolkt weer zijn de rit er naar toe en daarna de wandeling boven, in het nationale park Irazu, de moeite waard. Irazu is een bizar maanlandschap van steile kraters. Hier ben je overgeleverd aan de elementen en de bizarre natuur. De vulkaan is in 1963 voor het laatst uitgebarsten. Dat was een heftige uitbarsting met ernstige gevolgen voor de steden San José en Cartago. Uit de kraters stijgen nog altijd dampen en gassen op.

Je wandelt over een gravelpad door de harde lava en langs de kraterrand. Het is er aan de koude kant, zo’n paar graden boven nul is geen uitzondering. Een sweater, trui of jack meenemen is dus aan te bevelen. De grootste caldera is bijna 1000 meter in doorsnee en ruim 300 meter diep. Om de prachtige groen-gele bodem te zien moet je, zoals gezegd, het geluk van goed zicht hebben. Als je vroeg vertrekt (8 uur ’s morgens) heb je daar een vrij grote kans op. ’s Middags kruipen de wolken omhoog en vullen dan langzaam de kraters, wat overigens ook een mooi gezicht is.

De trip is goed te doen vanaf San José of Cartago en neemt een halve dag in beslag. Er rijdt vanaf San José op sommige dagen een bus in twee uur naar boven; informeer ter plaatse naar welke dagen (er is geen vast schema) en vertrekpunt.

Het park is geopend van 8.00 – 15.30 uur.