Westkust Costa Rica

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Rode ogen boomkikker

Westkust Costa Rica,
Costa Rica


Tijdens onze reis door Costa Rica hoopte ik een rode ogen boomkikker te kunnen zien.
In het noorden van het land lukte dat bij een kikker die heel hoog in een boom zat. Door de verrekijker kon ik het beestje goed zien, ook het prachtige blauw en oranje.
Het werd me al snel duidelijk dat het lastig zou worden om er meer te zien. Deze kikkers leven hoog in de bomen en zijn alleen in het donker te spotten als je veel geluk hebt.
Toch gaven we de moed niet op.
Door enig speurwerk kwamen we terecht bij een klein kantoortje met een ranger, die ons vertelde dat wij zéker de red eyed treefrog zouden zien als we met hem een avondwandeling zouden maken in het regenwoud. De kikkers zouden vanuit de toppen van de bomen naar beneden komen om te paren. Ja, ja, eerst zien en dan geloven.
Dus wij die avond in het donker met de ranger aan de wandel. En ja hoor, we hebben ze gezien! Weliswaar niet de beroemde kikkers met de blauwe tekening, maar een ondersoort die voorkomt in het zuiden van Costa Rica. Tientallen hebben we er gezien.
We zagen mannetjes op zoek naar vrouwtjes en soms hadden ze elkaar net gevonden. Zoals dit verliefde stelletje. Zij waren net begonnen met de amplexus, het paringsritueel.