Tortuguero

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Tortuguero image

Magische ochtend in Tortuguero

Tortuguero
Costa Rica
MaaikeAart

Magische ochtend in Tortuguero

Tegen vijf uur 's ochtends zitten we op de boot naar het schildpadden strand van Tortuguero. Het is nog donker, maar de zon doet hard zijn best om de dag te laten beginnen. We komen aan bij de landingsbaan van Tortuguero en moeten enige haast maken, want er is een schildpad gesignaleerd die eieren aan leggen is. In stevige pas over het strand naderen we de zeeschildpad. Een grote ruim een meter grote zeeschildpad heeft een kuil gegraven en haar eieren gelegd. Ze is prachtig. We worden stil van zoveel moois. Nadat ze haar eieren zorgvuldig heeft bedekt verdwijnt ze weer in de zee. Ongelooflijk indrukwekkend om deze krachtsinspanning van dichtbij mee te maken.

Daarna gaan we in hoog tempo, voor zover mogelijk in het rulle zand, naar een plek ongeveer een kilometer verder. Daar aangekomen zien we kleine schildpad snoetjes uit het zand tevoorschijn komen. Er komen misschien wel honderd van die kleine beestjes uit het zand gekropen. Enigszins onhandig strompelen ze richting zee. Kleine zandheuveltjes zijn voor deze schildpadjes enorme hindernissen die zo snel mogelijk bedwongen worden. Deze tocht is kritisch gezien de vele rovers die op kleine schildpadden hebben voorzien. Door onze aanwezigheid zijn ze op het strand in ieder geval veilig.

We vinden al een bijzonder kado om een zeeschildpad eieren te zien leggen (n.b. bij daglicht), maar dan ook nog op dezelfde ochtend kleine schildpadjes zien uitkomen, dat is magisch.
We voelen ons zeer bevoorrecht om dit mee te maken.

Foto's

13c14.jpg
13c14.jpg
MaaikeAart
43080.jpg
43080.jpg
MaaikeAart