Tortuguero

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Jezus Christ Lizard

Tortuguero,
Costa Rica


Dit zou een vrouwtjesexemplaar zijn van de Basilisk of de zogenaamde Jezus Christ Lizard. Omdat de vrouwtjes geen kam hebben zoals de mannetjes, zijn ze wat moeilijker te herkennen. Deze zat verscholen in het Tortuguero NP en tijdens een ochtendwandeling konden we haar spotten. Neem een gids mee op pad; je ziet 10 keer meer! En ook: ga vanaf het park opengaat, dan ben je de meeste toeristen voor en zijn de dieren er bovendien het meest actief.
Het is geen kleintje hoor: met de staart erbij zal ze wel zo'n 70cm zijn.

Extra info van wiki:
De helmbasilisk is vooral bekend door het vermogen over water te rennen en geen kleine stukjes: rivieren van enkele tientallen meters breed kunnen worden overbrugd. De maximale snelheid is 12 km/u.
De dieren hebben huidflapjes tussen de tenen, en richten zich op als ze rennen, met de voorpoten langs het lichaam gestrekt. Men dacht altijd dat in principe ieder dier over water kan rennen, als het maar genoeg snelheid ontwikkelt en niet te zwaar is. Pas recentelijk bleek uit onderzoek dat het niet zozeer gaat om bovengenoemde lichaamsaanpassingen, maar met name om de exacte manier waarop de dieren de poten bewegen op het wateroppervlak; een miniem foutje in deze complexe beweging en de dieren plonzen in het water.