Tortuguero

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Tortuguero image
Tortuguero image Tortuguero image

Tortuguero

Tortuguero
Costa Rica
ASchonis

Zeeschildpadden aan land, indrukwekkend

We staan op het strand te wachten. Niet weten wat we moeten en kunnen verwachten. De rangers zijn aan het zoeken. En ja hoor, snel allemaal in een lijn lopen. Iedereen houdt zijn mond, maar je voelt de opwinding in de lucht hangen. Wat gaan we zien?

In een klein groepje mogen we kijken. Wow, we zien een anderhalf meter lange dame die druk bezig is haar nest te camoufleren. Ze heeft net een flinke bevalling gehad, honderd eieren is niet niks, en hard gewerkt om haar nest dicht te 'gooien'. Nu is ze bezig met de finishing touch om daarna het water in te gaan met de hoop dat die kleintjes zich goed ontwikkelen en een mooi leven tegemoet gaan. Wat ze doet, is geweldig, maar helemaal mooi is het, dat ze ondertussen ook kleine schildpadjes helpt, die uit een ander nest kruipen. Doordat zij haar nest camoufleert en dus wat zand nodig heeft, kunnen de andere kleintjes makkelijker uit het nest komen. Wat we zien is een bonus! Tientallen kleintjes die de wereld tegemoet kruipen. Door het schitteren van de maan in de zee weten ze dat ze daar naar toe moeten. En wat zijn zen snel! Bijna racend de wat veiligere zee in, waar ze natuurlijk ook weer nieuwe gevaren tegen komen.

De zeeschildpadden leggen in Costa Rica hun eieren en dat maken we vanavond zeker mee! Niet veel later worden we namelijk bij een andere schildpad geroepen. Deze is compleet in trance en perst er witte pingpong ballen uit. Echt geweldig om dit live mee te mogen maken. Wat gaat dat snel, af en toe zucht ze even, en hop daar vallen weer een paar eieren. Nadat ze haar eieren heeft gelegd, zet ze haar sterke poten aan het werk om het nest te begraven. Wat een kracht zit daar achter. Geweldig!

We laten deze mevrouw ook met rust en lopen opgetogen terug naar het dorpje Tortuguero. Wat een indrukwekkend schouwspel. Ongelooflijk hoe deze schildpadden, toch echt van die oerdieren, dit doen. Ik werd er emotioneel van. Het heeft erg veel indruk op mij gemaakt.

Wat ik goed vind, is dat de organisatie toeristen laat kijken, maar dit doen ze op een manier om de schildpadden zo min mogelijk te storen. Als een schildpad namelijk aan land komt, maar het toch niet vertrouwd, gaat ze terug het water in en legt ze haar eieren niet. Je mag geen foto's of films maken. Natuurlijk, jammer, maar het zorgt er ook voor dat je echt 100% bij het moment bent en dat pakt niemand je meer af.

Laat een reactie achter

2 reactie(s) bij "Zeeschildpadden aan land, indrukwekkend"

 • profile image comment
  Door Corriebalten• geplaatst op 18 Oct 2013 | 06:55:03

  indrukwekkend! Lijkt me een mooie ervaring!

  Bericht aangepast op 08:12:17
 • profile image comment
  Door Corriedewinter• geplaatst op 18 Oct 2013 | 15:47:40

  Wat een mooie ervaring. Fijn beschreven

  Bericht aangepast op 08:12:17