San Jose

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

San Jose image

San Jose

San Jose
Costa Rica
Peterberlicum

San Jose

Altijd gezellig. Zo´n eerste kennismaking met de reisgroep. De groep bestaat uit 14 reislustige individuutjes. 13 Nederlanders en 1 Duitse. Die Duitse hoort bij mij. Veertien wandelende levensverhalen. Vanaf het eerste onderlinge oogcontact is het boeiende psychische mensenspel volop van de wagen. Zo´n 1e moment is iedereen alleen maar positief. Ondanks de turbulente vliegreis. Ondanks de ferme regenbui. Ondanks alles. Is altijd zo. Na een aantal dagen worden de duistere kanten van de mens zichtbaar. En na drie weken kun je elkaar niet meer luchten of zien. Onder het mom ¨Zullen we elkaars mooiste foto mailen?¨ worden op het laatste moment emailadressen uitgewisseld. Foto´s uitwisselen? NOT. Bij thuiskomst verdwijnen andermans emailadressen linea recta in de papierbak. Is beter voor mij, is beter voor hen.
De gezamenlijke lunch was fun. Belangstellende vragen vlogen in wederzijdse richting de tafel over. Social talkje hier, social talkje daar. ¨Oh ja?¨, ¨Interessant zeg¨ en ¨Wat doe jij dan?¨. Innerlijk maakt me dit soort gesprekjes erg baldadig. Na enkele slokjes pepsi voel ik de intense behoefte opkomen om tijdens de lunch - uit het oogpunt van nationaal saamhorigheidsgevoel - te gaan staan, mijn hand op mijn borst te leggen en uit volle borst Het Wilhelmus te boeren. En dit instrumentaal te begeleiden d.m.v. het hardop scheten van een swingend ritme. Zou moeten lukken na die bonenschotel van vanochtend. Met de zin ¨Wat zijn jullie plannen vanmiddag?¨ wint de sociaal wenselijkheid het dit keer van mijn plotseling opkomende dadendrang. Ook dit is beter voor mij en beter voor hen.
San Jose is nu niet direct mijn mainreason om naar Costa Rica af te reizen. Mijn verwachtingen van deze stad zijn dan ook laaggespannen. Al schrijvende kan ik volmondig concluderen dat San Jose volledig aan mijn verwachtingspatroon voldoet. De Chineze toeristen onder ons noemen San Jose vast en zeker San Josaai.
Hieronder zal ik op alfabetische volgorde een beschrijving geven van de hoogtepunten van deze metropool. Een shortlist met must-do´s voor een ieder die San Jose hoog op zijn verlanglijstje heeft staan. Komt ie:


Tot morgen..

Ps. Met bovenstaand relaas wil ik overigens niet de indruk wekken dat dit een verloren dag was. Ik heb me kostelijk vermaakt. Anoniem slenteren door drukke winkelstraten, kennis maken met de Costa Ricaanse keuken, beetje chillen op z´n tijd en vroeg naar bed voor de dag van morgen!