Monteverde

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Monteverde image

Quetzal

Monteverde
Costa Rica
Vulture1960

Quetzal

Dag 6 van onze vakantie. We staan vroeg op. We brengen een bezoek aan een nevelwoud, genaamd Reserva Biológica Bosque Nuboso Monteverde. Het is een groot park met 2500 verschillende soorten planten (heel veel en mooie orchideeën), 100 verschillende zoogdieren, 120 verschillende soorten reptielen en meer als 400 verschillende soorten vogels. Die gaan we natuurlijk niet allemaal zien tijdens de 4 uur durende wandeling die wij door dit prachtige park maken.

Wij hopen het zeldzame, mooie , en moeilijk te spotten vogeltje met de rare naam Quetzal te zien. De Quetzal (Pharomachrus mocinno) is een van de mooiste vogels die in het nevelwoud voorkomt. Met zijn gedeeltelijk groene kleur valt hij niet zo erg op, en is moeilijk te spotten. Bovendien zit hij meestal in de kruin van een boom. De Quetzal voed zich voornamelijk met wilde advocados. In tegenstelling tot de meeste andere vogels in het nevelwoud die voeden zich met insecten.

De entree van dit park bedraagt 17 dollar per persoon. Er zijn diverse wandelroutes uitgezet. Dus je kunt kiezen hoe lang en hoe zwaar je wilt wandelen. Je mag er wandelen zonder gids. Als we met onze bus naar het beginpunt van de wandelroute rijden zien we een groepje mensen staan. Zij hebben de Quetzal ontdekt. Dat is boffen. Wij stappen uit om te kijken of wij hem ook zien. Hij zit hoog in de boom. Ik neem het besluit om mijn spiegelreflex met de 70-200 lens erop in de bus te laten liggen en om mijn pocketcamera met 24 keer zoom mee te nemen. (zucht) 24 keer zoom is 624MM. Dan kan ik met mijn zoom heel dicht bij komen.

Hij valt echt niet op, als een van de laatste zie ik hem zitten. En dan moet je hem ook nog maar voor de lens van je camera zien te krijgen. En met 24 keer zoom moet je je handen ook goed stil houden. Ook moet je het moment hebben dat de vogel er goed voor zit. Dan kan je een perfecte foto maken. Het zweet staat in mijn handen. Na een tijdje begin ik ook nog te trillen. Maar uiteindelijk lukt het mij toch om een paar foto’s te maken. Dat geeft een goed gevoel. Ik heb hem, hoera.

Daarna vervolgen wij onze weg en maken een mooie wandeling door dit prachtige park. Veel lange smalle weggetjes die zich kronkelen door het regenwoud. Ook moeten we regelmatig klimmen en dalen op trapjes. We zien veel (kolibries, spechten, een goudkleurige duizendpoot en torretjes). We verdwalen ook nog een keer. Het nevelwoud zorgt er voor dat we sprookjesachtige taferelen zien.

Teruggekomen in ons hotel zet ik de foto's over op mijn iPad om te kijken of de foto's van de Quetzal geslaagd zijn. De resultaten vallen tegen. Ik heb een dubbel gevoel. Aan de ene kant blij dat ik hem gezien heb en dat kunnen vastleggen, maar aan de andere kant teleurgesteld in de kwaliteit van de foto. Had ik nu maar toch mijn spiegelreflex meegenomen…… een goede les voor toekomstige vakanties. Ik maak geen gebruik meer van Digitale Zoom. Het park is prachtig en zeker een bezoek waard.

Foto's

689df.jpg
689df.jpg
Vulture1960
98a1c.jpg
98a1c.jpg
Vulture1960
303d3.jpg
303d3.jpg
Vulture1960
689df.jpg
689df.jpg
Vulture1960
303d3.jpg
303d3.jpg
Vulture1960