Caribische kust

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Schildpadden redden!

Caribische kust,
Costa Rica


Aan de kust, maar toch midden in de jungle van het beschermde gebied Pacuare schildpadden redden is echt een must (voor iedereen mogelijk!!) als je in de maanden mei en juni op vakantie bent in Costa Rica. Alleen al de ervaring van het midden in de jungle in een hutje op palen slapen, 's morgens wakker worden gebruld door de brulapen, de hele dag in een hangmat liggen en veel contact hebben met locals en vrijwilligers vanover de hele wereld is al de moeite waard, en dan 's nachts het strand op en Leatherbacks voor de je zee uit zien komen.. Echt een geweldige ervaring! Overdag's als je geluk hebt nesten met tientallen baby schildpadjes die zo gauw mogelijk de zee inkruipen, onvergetelijk!

Het project waar ik ben geweest van Turtle Protection is heel relax, heel vrijblijvend met hele vriendelijke mensen. Als je van tevoren mailt en bij aankomst in San Jose bij het hoofdkantoor langsgaat wordt alles perfect geregeld. En het grootste voordeel, je bent daar echt nodig! Je staat je niet met 40 andere toeristen te verdringen om 1 schildpad, zoals in Tortiguero vaak het geval is, maar je bent echt nodig om de eieren op te vangen, de schildpad op te meten, een nieuw nest graven voor de eieren en de sporen uitwissen voor de stropers.
Bij dit project kun je als vrijwilliger voor min een week meedoen aan de activiteiten voor ongeveer 120 dollar (inclusief eten en een bed!) of je kunt als toerist in een iets chiquer huis overnachten, dit voor minsten twee nachten. Zie ook de website voor meer informatie (http://www.turtleprotection.org/)

Ook het project in Panama op Playa Larga (Bij Bocas del Toro) is heel erg mooi, maar dan moet je het wel leuk vinden om een week lang zonder elektriciteit en stromend water op een eiland te zitten. Voor een douche schep je een emmer water uit een put en om te drinken wordt er regenwater opgevangen.

Een ander project wat ik heb gedaan met schildpadden was in Gandoca vlak bij de grens met Panama, dit was onderdeel van Widecast. Ook een erg leuk project, maar veel drukker, en hier werken ze met een hatchery waar alle schildpadeieren worden verzameld, i.p.v. het herlokeren van een nest zoals in Pacuare gebeurd, wat voor mij toch wel natuurlijker overkwam. Maar het was wel erg leuk om de verschillen te zien! (http://www.widecast.org/)