'Uitgestorven' kikker gezien image
PatrickF

'Uitgestorven' kikker gezien

In het nevelwoud Monteverde in Costa Rica is het vrouwtje van de kleine boomkikker Isthmohyla Rivularis gezien. Twintig jaar lang werd gedacht dat de kikker was uitgestorven.

Eerder al een mannetje
Vorig jaar kwamen biologen van de universiteit van Manchester in het nevelwoud al een mannetje tegen en het blijkt nu dat het hier niet om het laatste exemplaar van deze boomkikkersoort ging.

Een vrouwtje maakt geen geluid
Onlangs is er een vrouwtje van deze niet uitgestorven maar wel extreen zeldzame boomkikker gevonden! Het kleine kikkertje is groen/bruin met groene vlekken en slechts 2,5 centimeter groot. De vondst toonde ook direct aan dat de soort zich voortplant, het kikkertje zat namelijk vol met eitjes. De vrouwtjes van deze boomkikkers zijn extra moeilijk te vinden omdat ze in tegenstelling tot de mannetjes geen geluid maken.

Hoogtepunt
Het team heeft een film gemaakt van het kikkertje, voor zover bekend het eerste en tot nu toe enige beeldmateriaal wat er is. Een stukje van het filmpje kun je bekijken op de website van de BBC. Een van de vinders van de kikker, een echte kikkerkenner zei: "Dit is het hoogtepunt uit mijn hele carrière.??

Foto: Groene kikker, Costa Rica door liesie.reisreporter.nl
Kijk voor meer wildlife foto’s op www.columbusmagazine.nl/wildlife