Behind the scenes: Columbus-reporters in de Yukon image
Bob

Behind the scenes: Columbus-reporters in de Yukon

Heb jij de fantastische Yukon reportage al gelezen in editie 61? Columbus-schrijver Lars Anderson en fotograaf Michael Dehaspe mochten dit indrukwekkende gebied op papier en beeld vastleggen. Geniet mee van hun video.

Om deze content te zien moet u marketing en statistieken cookies accepteren. Klik hier om uw voorkeuren te wijzigen, na het wijzigen kunt u de pagina verversenHoe vonden jullie de reis?

Yukon was een van de beste reizen van de afgelopen jaren,’ vertelt Lars. ‘Alles is raw, elke afslag is een pad die meteen de ongerepte natuur ingaat. Het idee dat je overal beren, elanden of wolven kunt tegenkomen prikkelt de geest en maakt dat je je bewust bent van hoe nietig we zijn. Daar bovenop heb je na al die duizenden kilometers rondrijden ook echt het gevoel dat het zo uitgestrekt is en je op jezelf terug wordt geworpen.’Het hoogtepunt voor fotograaf Michael was zonder twijfel het noorderlicht. Maar het spotten van dit prachtige natuurverschijnsel kan zorgen voor frustratie. ‘Je hebt er totaal geen controle over en als het allemaal wat lang duurt, dan sluipt de twijfel langzaam binnen. Je raakt vermoeid en gefrustreerd. Buiten waait een hevige en koude wind. En wie weet loopt daar ook nog eens een beer rond. Maar als je geluk hebt en het spektakel begint, die lange sliert van groene geladen deeltjes die dansen op de stille muziek, dan stopt de wereld even met draaien.’Yukon outdoorbestemmingMaar wat maakt Yukon nu zo'n toffe outdoorbestemming? ‘Met een goede outfit en dito materialen kun je eindeloos rondtrekken en bivakkeren zonder mensen tegen te komen,’ vertelt Lars. Michael denkt daar hetzelfde over: ‘Toen ik door de Yukon reisde vroeg ik me constant af of op al die verschillende plekken, daar in de verte, of daar ooit al eens mensen hadden gelopen. Kort samengevat: wil je graag eens ervaren wat ontdekkingsreizigers zo onweerstaanbaar vonden? Hier kom je dicht in de buurt.’

Tombstone Park bij ochtendlicht. (Foto: Michael Dehaspe © Columbus Travel)Yukon is een immens gebied, met overal bossen, waar je zomaar kunt verdwalen. ‘Je hebt dus eigenlijk wel een goede gids nodig. Die nemen je mee in een kano over de Yukon River of klimmen met je de Kluane bergen in,’ vertelt Lars.Hoe onderscheidt Yukon zich van andere bestemmingen?

Michael: ‘De uitgestrektheid en zijn effect op zijn inwoners. Het gebied is zo belachelijk groot dat het de ideale plek is om eens lekker tot het uiterste te gaan. Bergen, meren en wandelpaden bij de vleet. En als je mensen tegen komt, in piepkleine dorpjes dan is dat een aparte ervaring. Ze zijn perfect geïntegreerd aan hun omgeving. Alles op het tempo van de natuur: langzaam en bedachtzaam. Ze leven als het ware in slow motion. Zalig!’Maar dat heeft ook zijn nadelen. ‘Je merkt gewoon dat alles onontgonnen is in Yukon. En dat eenzaamheid op de loer ligt. Vooral bij de bewoners. Dorpjes zijn vaak zo klein, winters belachelijk koud, juist dan zijn de bewoners nogal geïsoleerd. Dorpjes liggen ver uit elkaar, sommige huizen en voorzieningen zijn zo afgelegen dat je hoopt dat het nog goed gaat met de locals. De spaarzame zielen die je tegenkomt hebben bijna allemaal wel een bijzonder verhaal. En verkeren in een mindset die je alleen krijgt door permanent op de loer liggende eenzaamheid en het feit dat ze zijn aangewezen op de kleine communities waarin ze leven.’