Vancouver Island

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Killer whales

Vancouver Island,
Canada


Voor mij is het zien van een orka het toppunt van wildlife spotten!
Deze beesten zijn zo indrukwekkend! En er valt zoveel over te vertellen (zie ook mijn andere orka foto's).
Wat mij vooral fascineert is dat orka's emotioneel intelligent zijn. Het brein van de orka is 4x groter als de mens. Na de mens heeft de orka het meest ontwikkelde sociale systeem. Zo zijn familiebanden erg belangrijk bij de orka's en heeft iedere familie zijn eigen communicatie.

Niet alleen ik ben gefascineerd van orka's. Vele generaties schreven over deze beesten. In de Romeinse mythologie werd de zwart-witte zwaardwalvis Orcinus Orca genoemd, Orcus naar de god van de onderwereld. De grieken verwezen de orka naar het Griekse woord voor walvis, wat ook zeemonster betekende. De Spaanse walvisjagers betitelde de orka als walvisdoder. Ook de indiaanse stammen hebben meerdere verhalen waarin de orka in verbinding staat met het dodenrijk. Dit baseren ze allemaal vooral op de jachttechnieken van bepaalde orka-groepen (pods).

Wat prettig is om te weten dat er nog nooit een wilde orka is geweest die een mens heeft aangevallen. Wilde orka's lijken in harmonie te leven met de mensen. Daarom vind ik het zo jammer dat wij als mensen de zee/oceaan zo bevuilen. Dit zorgt ervoor dat er steeds meer orka's dood gaan en de populatie kleiner wordt.

Ik kijk uit naar mijn vakantie, waar ik hoop deze fantastische beesten weer te mogen spotten.