Noord Canada reisblogs

De laatste Wildernis

Jelle51 was er (tot 10 aug 2006) Gepost op 01 mrt 107 reacties

Yukon een spannend stukje Canada

Onze eerste dag in White horse in Canada maken we een wandeling naar de Swatska dam waar de langste visladders ter wereld zijn. Deze zijn gebouwd over een dam, om de zalm toegang te geven tot de broedplaatsen in het hoger gelegen meer. Het gebied is mooi en we zien veel adelaars vliegen en een nest waar een jonge adelaar op zit. Het nest hangt vol met bontjasjes van gevangen prooi! Wezijn moe en besluiten om te gaan eten en vroeg naar bed te gaan, we slapen deze nacht in een hotel, maar vanaf morgen alleen nog in tenten.

De volgende ochtend gaan we in onze kampeerbus over de Klondike Highway en komen terecht op een onverharde weg die ons tot ver op de Artctische toendra voert,we komen uiteindelijk uit bij Tombstone Montain. Het nieuwste Canadese National park en is de zuidelijkste rand van deze immense Arctische vlakte gekenmerkt door permafrost. Alleen de bovenste lag ontdooit door de zomerzon. We gaan de bergen in voor een hike, maar eerst krijgen we te horen, hoe we moeten reageren als we een beer ontmoeten: bij een zwarte beer hard roepen en bij een Grizzly, in foetushouding op de grond gaan liggen en je doodstil houden. Het gaat niet gemakkelijk, je glijd steeds terug, vervolgens over en tussen rotsen door, om naar de top te komen. Wia haakt af met enkele anderen, maar ik haal de top, JOEPIE, wat een uitzicht. Veel grondeekhoorns gezien, maar jammer genoeg geen beren. Naar beneden gaat het snel, moe maar voldaan zetten we tent op en gaan koken. Na het eten alle voedsel in de bus, na het tandenpoetsen ( met rivierwater) moet zelfs de tandpasta in de bus. Er zijn geen toiletten en als ik 's nachts bij een boom sta te plassen, kijk ik steeds om mij heen of er geen beer aan komt.

Alaska
Na een overnachting op een campsite bij het het wilde westen stadje Dawson. Hier zijn alle gebouwen nog als in de goudzoekerstijd, dan de grens van Alkaska. We rijden een paar dagen over de Top of de World Highway. Om ten slotte aan te komen bij Danali NP. Gauw de tent op zetten, want we discover Denali flightseeing, met een klein vliegtuig. Een rib uit mijn lijf, maar ja je bent er nu eenmaal en dan wil je het ook zien. Dab hu, we moeten worden gewogen!! waarvoor?? Er mag maar een bepaald gewicht in het vliegtuig. Er zijn twee vlietuigjes en we worden verdeeld, gelukkig mag mijn egaa, wel in hetzelfde vliegtuig, maar er moet één persoon minder in, want bij ons komt een Amerikaan met een mega gewicht in het vliegtuigje.


Spannend hoor, de motor start, we hebben via een koptelefoon contact met de piloot. Dan stijgen we op en het is moeilijk na te vertellen wat je dan ziet. Gletsjers en prachtige bergketens, waar overal eeuwige op ligt. We vliegen naar de top van Mount Mc. Kinley, cirkelen erom heen in een glijvlucht rondom de berg nar beneden. En dan begint die dikke Amerikaan te kotsen een plastic zak vol BHA wat een zure lucht. Gelukkig is de lucht snel verdwenen en genieten we met volle teugen van wat er te zien is. MAGNEFIEK!!

Op de campsite is het hard werken, hout zoeken en hakken of zagen, voor het kampvuur, want het is behoorlijk koud. Eten koken en d bus schoon maken en afwassen, het is toch vakantie?? Er is nergens sanitair, soms wel toiletten, maar we moeten ons wassen in de rivier. Gelukkig hebben we warme slaapzakken bij ons, war we lekker in kruipen, morgen gaan we het park in, op zoek naar beren en wolven. Maar dat komt in het vervolg.

Jelle51 Positie 92 (17875 p.) Lid sinds 09-06-2008 Foto's en tips: 2212 Blogs: 38 Fans: 37

Foto's bij deze blog

blogfoto nr. 1
Op de top van de berg
blogfoto nr. 2
Hardwerken
blogfoto nr. 3
in Dowson city
blogfoto nr. 4
de toppen van de berg
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

Koppensnellers en koude voeten in Nagaland
4 14
Gepost op 14 augustus
India Noordoost India
Reis door Arunachel Pradesch 2
3 10
Gepost op 28 maart
India Noordoost India
Tocht door Arunachal Pradesh
4 10
Gepost op 27 februari
India Noordoost India

Reacties bij deze blog

Mireille

Door: Mireille • Geplaatst op

Heej grote avonturier! mooi te lezen en zo te zien een prachtige reis waar je een bent met de natuur.

TravelGoom

Door: TravelGoom • Geplaatst op

Geweldig zeg. Wat een prachtvlucht moet dat geweest zijn. Hoe vond die Amerikaan het haha?
EN vertel eens eerlijk, had je echt een beer tegen willen komen?
Ver weg bij een riviertje waarschijnlijk.
Je beschrijft een machtige ruigte, heerlijk!

Leeu

Door: Leeu • Geplaatst op

Geweldig verhaal. Ik ben weer terug in Denali

GrietBuis

Door: GrietBuis • Geplaatst op

Hing het rood~wit~blauw voor jullie aan de balustrade??

GrietBuis

Door: GrietBuis • Geplaatst op

Wow, wat een avontuur! Leuk hoor al die blogs van jullie, elke keer weer iets heel anders. Laat deel 2 maar komen!!!!

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.