Noord Canada

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Noord Canada image

De laatste Wildernis

Noord Canada
Canada
Jelle51

De laatste Wildernis

Yukon een spannend stukje Canada

Onze eerste dag in White horse in Canada maken we een wandeling naar de Swatska dam waar de langste visladders ter wereld zijn. Deze zijn gebouwd over een dam, om de zalm toegang te geven tot de broedplaatsen in het hoger gelegen meer. Het gebied is mooi en we zien veel adelaars vliegen en een nest waar een jonge adelaar op zit. Het nest hangt vol met bontjasjes van gevangen prooi! Wezijn moe en besluiten om te gaan eten en vroeg naar bed te gaan, we slapen deze nacht in een hotel, maar vanaf morgen alleen nog in tenten.

De volgende ochtend gaan we in onze kampeerbus over de Klondike Highway en komen terecht op een onverharde weg die ons tot ver op de Artctische toendra voert,we komen uiteindelijk uit bij Tombstone Montain. Het nieuwste Canadese National park en is de zuidelijkste rand van deze immense Arctische vlakte gekenmerkt door permafrost. Alleen de bovenste lag ontdooit door de zomerzon. We gaan de bergen in voor een hike, maar eerst krijgen we te horen, hoe we moeten reageren als we een beer ontmoeten: bij een zwarte beer hard roepen en bij een Grizzly, in foetushouding op de grond gaan liggen en je doodstil houden. Het gaat niet gemakkelijk, je glijd steeds terug, vervolgens over en tussen rotsen door, om naar de top te komen. Wia haakt af met enkele anderen, maar ik haal de top, JOEPIE, wat een uitzicht. Veel grondeekhoorns gezien, maar jammer genoeg geen beren. Naar beneden gaat het snel, moe maar voldaan zetten we tent op en gaan koken. Na het eten alle voedsel in de bus, na het tandenpoetsen ( met rivierwater) moet zelfs de tandpasta in de bus. Er zijn geen toiletten en als ik 's nachts bij een boom sta te plassen, kijk ik steeds om mij heen of er geen beer aan komt.

Alaska
Na een overnachting op een campsite bij het het wilde westen stadje Dawson. Hier zijn alle gebouwen nog als in de goudzoekerstijd, dan de grens van Alkaska. We rijden een paar dagen over de Top of de World Highway. Om ten slotte aan te komen bij Danali NP. Gauw de tent op zetten, want we discover Denali flightseeing, met een klein vliegtuig. Een rib uit mijn lijf, maar ja je bent er nu eenmaal en dan wil je het ook zien. Dab hu, we moeten worden gewogen!! waarvoor?? Er mag maar een bepaald gewicht in het vliegtuig. Er zijn twee vlietuigjes en we worden verdeeld, gelukkig mag mijn egaa, wel in hetzelfde vliegtuig, maar er moet één persoon minder in, want bij ons komt een Amerikaan met een mega gewicht in het vliegtuigje.


Spannend hoor, de motor start, we hebben via een koptelefoon contact met de piloot. Dan stijgen we op en het is moeilijk na te vertellen wat je dan ziet. Gletsjers en prachtige bergketens, waar overal eeuwige op ligt. We vliegen naar de top van Mount Mc. Kinley, cirkelen erom heen in een glijvlucht rondom de berg nar beneden. En dan begint die dikke Amerikaan te kotsen een plastic zak vol BHA wat een zure lucht. Gelukkig is de lucht snel verdwenen en genieten we met volle teugen van wat er te zien is. MAGNEFIEK!!

Op de campsite is het hard werken, hout zoeken en hakken of zagen, voor het kampvuur, want het is behoorlijk koud. Eten koken en d bus schoon maken en afwassen, het is toch vakantie?? Er is nergens sanitair, soms wel toiletten, maar we moeten ons wassen in de rivier. Gelukkig hebben we warme slaapzakken bij ons, war we lekker in kruipen, morgen gaan we het park in, op zoek naar beren en wolven. Maar dat komt in het vervolg.

Foto's

e266f.jpg
e266f.jpg
Jelle51
f4235.jpg
f4235.jpg
Jelle51
5377c.jpg
5377c.jpg
Jelle51