Jasper NP

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Zo lek als een zeef

Jasper NP,
Canada


Is dit een gletsjermeer, een rivier of geen van beide? Je kijkt naar het unieke Medicine Lake. In de herfst en winter is het geen meer, maar een moddervlakte met hier en daar waterpoeltjes die verbonden worden door een waterstroompje. Het meer is namelijk zo lek als een zeef aan de onderkant. Door zinkgaten verdwijnt het water in één van de grootste grottensystemen ter wereld, ontoegankelijk voor mensen.

16 km verderop komt het water via de grotten weer bovendrijven nabij de Maligne Canyon. Doordat de gletsjers zo hard smelten in de lente en zomer, kunnen de zinkgaten de hoeveelheid niet meer verwerken, overstroomt de moddervlakte en wordt het meer weer gecreëerd.

De oorspronkelijke bewoners van dit gebied geloofden in hogere krachten door dit fenomeen, en noemden het daarom Medicine Lake. De foto is hartje zomer genomen, de jongens zijn aan het rotsspringen (er staat er ook ééntje op de rots in het meer) en gaan een klein hengeltje uitwerpen. De reden dat het zo grijs oogt, is een enorme bosbrand honderden kilometers naar het westen. De wind zorgde voor enkele van deze grijze dagen, wat wel apart was. Je rook het trouwens niet.