Jasper NP foto's & tips

'511245' door jaapburgers '511245' door jaapburgers

CanadaJasper NP

CanadaJasper NP

Mushroom Peak

jaapburgers

De rit over de Icefields Parkway, wat een van de hoogtepunten van onze rondreis moest worden, viel door de regen en laaghangende bewolking een beetje tegen. We hebben veel highlights links (en rechts) laten liggen, omdat het zicht te beperkt was. Af en toe werd het even droog of was het zicht toch wel ver genoeg, zoals hier bij de Mushroom Peak. Met dank aan Adelheid: het is de Saskatchewan crossing. Maar misschien is de berg wel de Mushroom Peak?

'511566' door jaapburgers '511566' door jaapburgers

CanadaJasper NP

CanadaJasper NP

Athabasca Falls

jaapburgers

De laatste stop op de Icefields Parkway is bij de Athabasca Falls. Erg mooi en indrukwekkend met de potholes. Watervallen, ik lust er wel pap van... :) Als we bij de Athabasca Falls wegrijden, nemen we de verkeerde weg. We blijken op weg 93A te rijden in plaats van op weg 93. De eerste 8 km zijn slecht, maar daarna wordt de weg beter en blijkt deze toch wel erg mooi te zijn. Veel rustiger dan de 93 zelf. Echt een weg om een beer tegen te komen, want het begint al te schemeren. Maar dat blijkt een ijdele hoop. Bij Jasper komen we weer op de Highway 93.

'523549' door JoshuaX '523549' door JoshuaX

CanadaJasper NP

CanadaJasper NP

Zo lek als een zeef

JoshuaX

Is dit een gletsjermeer, een rivier of geen van beide? Je kijkt naar het unieke Medicine Lake. In de herfst en winter is het geen meer, maar een moddervlakte met hier en daar waterpoeltjes die verbonden worden door een waterstroompje. Het meer is namelijk zo lek als een zeef aan de onderkant. Door zinkgaten verdwijnt het water in één van de grootste grottensystemen ter wereld, ontoegankelijk voor mensen. 16 km verderop komt het water via de grotten weer bovendrijven nabij de Maligne Canyon. Doordat de gletsjers zo hard smelten in de lente en zomer, kunnen de zinkgaten de hoeveelheid niet meer verwerken, overstroomt de moddervlakte en wordt het meer weer gecreëerd. De oorspronkelijke bewoners van dit gebied geloofden in hogere krachten door dit fenomeen, en noemden het daarom Medicine Lake. De foto is hartje zomer genomen, de jongens zijn aan het rotsspringen (er staat er ook ééntje op de rots in het meer) en gaan een klein hengeltje uitwerpen. De reden dat het zo grijs oogt, is een enorme bosbrand honderden kilometers naar het westen. De wind zorgde voor enkele van deze grijze dagen, wat wel apart was. Je rook het trouwens niet.

'552573' door kburgers1 '552573' door kburgers1

CanadaJasper NP

CanadaJasper NP

Nieuwsgierige beer

kburgers1

Zoals Christa mooi beschreef in haar blogs heb je in de Rockies op verschillende plekken kans om wildlife te spotten. Een van deze wegen is Maligne road. Op weg richting Maligne Lake trof ik deze hybrid beer (kruising tussen een bruine en een grizzlybeer). Hij lag aan de kant van de weg. De beer leek interesse te tonen in zijn toeschouwers maar naar mate het drukker werd is de beer opgestaan om in het struikgewas zijn dutje verder te vervolgen.

'512323' door jaapburgers '512323' door jaapburgers

CanadaJasper NP

CanadaJasper NP

Gevolgen bosbrand

jaapburgers

Zoals in de voorlaatste upload al aangekondigd, zijn hier de gevolgen van een enorme bosbrand vlakbij het Maligne Lake zichtbaar. Met enige regelmaat vindt dit soort branden tijdens perioden met droogte plaats. We hebben meer verbrande bossen gezien, maar de natuur herstelt zich weer. Op al die plekken zie je weer nieuwe bomen, die zich prima ontwikkelen. De zwartgeblakerde aangetaste bomen staan er nog tussen, maar die zullen in de loop van de jaren verdwijnen.

'503287' door neretslok '503287' door neretslok

CanadaJasper NP

CanadaJasper NP

Medicine Lake

neretslok

Medicine Lake is een bijzonder meer. Medicine Lake bestaat dankzij de smeltende gletsjers. In april en mei stroomt het meer vol met smeltwater. In september is het meer zo goed als verdwenen, totdat het het volgende jaar in het voorjaar weer tevoorschijn komt. Nu weten we dat versteende bodem van het meer was poreus is, althans er zitten wat scheurtjes, en het water langzaam onder de bodem verdwijnt in een grottenstelsel. De Indianen wisten dit echter niet. Ze zagen het water immers niet weglopen. Een meer dat zichzelf kon laten verdwijnen en weer herrijzen, dat moest volgens hen betekenen dat het meer bijzondere krachten had, net als een medicijn. Vandaar de naam Medicine Lake. Wat betreft de autovakantie, je kunt in dit deel van Canada een geweldige roadtrip maken, een van de mooiste die er zijn. Iedereen die eerder dan wij in Canada is geweest en enthousiast terug kwam, heeft gelijk. Canada staat gelijk aan natuur met een hoofdletter N. Rust vooral ook. Een uitermate geschikt land voor een roadtrip. Dit land mag trots zijn op wat het is. Het is er uitermate plezierig en het is een avontuur om er rond te reizen. Rijden is bijzonder gemakkelijk in Canada, het verkeer is overzichtelijk, de wegen zonder uitzondering heel goed, evenals de accomodaties. En verder heeft Canada zo veel natuur dat je je blijft verbazen over zoveel schoonheid en wel iedere vijf minuten zou willen stoppen. Het land is wel relatief duur, zeker de attracties voor toeristen en dagjesmensen. Er zijn veel routes te rijden, een hele logische autoroute is Vancouver – Penticton – Revelstoke – Banff – Jasper – Clearwater – Whistler – Vancouver, waarna je een weekje Vancouver Island er aan toe zou kunnen voegen (bij Vancouver de ferry nemen, die er anderhalf uur over doet). De afstanden tussen al deze plaatsen onderling bedraagt maximaal 400 km. In Banff en Jasper zou je twee maal drie dagen moeten blijven om alles langs de beroemde Icefield Parkway te kunnen zien.

'520512' door neretslok '520512' door neretslok

CanadaJasper NP

CanadaJasper NP

Maligne Lake

neretslok

Maligne Lake ligt 48 km ten oosten van Jasper in de staat Alberta. Het is een van de beroemdste meren van Canada, en terecht. Ik stel me zo voor dat de berghellingen nu wit zijn en dat er een laagje ijs op het meer ligt. Over vier maanden ziet het er weer uit als op deze foto.

'531436' door JoshuaX '531436' door JoshuaX

CanadaJasper NP

CanadaJasper NP

Pyramid Island

JoshuaX

Aan de voet van Pyramid Mountain ligt Pyramid Lake, en midden daarin ligt weer Pyramid Island. Als je, vooral in het hoogseizoen, eventjes alleen wilt genieten van al het moois hier, is dit een perfect plekje om 's avonds rond zeven of acht uur je in alle rust terug te trekken. Het eiland bereik je over een loopbrug. Je kunt er ook voor kiezen om een bootje, kano of kajak te huren bij het Pyramid Lake resort, zoals deze mensen die ik vanaf het eilandje in alle rust langs zie komen. Je kunt het hele eilandje rondlopen waarbij je ook prachtig zicht hebt op de roodgekleurde pyramidevormige berg waar dit alles naar is vernoemd. Deze kleurt nog eens extra mooi rond deze tijd. Je bereikt Pyramid Lake via de, je raad het al, Pyramid lake road vanuit de plaats Jasper. Je moet wel heel veel pech hebben om onderweg geen Waipiti herten tegen te komen.

'545110' door Leeuwinnetje '545110' door Leeuwinnetje

CanadaJasper NP

CanadaJasper NP

Maligne Lake

Leeuwinnetje

Maligne Lake is het grootste natuurlijke meer in de Canadese Rockies. Het heeft een lengte van 22 km. Een boottocht brengt je naar het alom bekende Spirit Island waarvan je rechts op de foto nog een stukje ziet.

'537505' door twalia '537505' door twalia

CanadaJasper NP

CanadaJasper NP

Wildlife @ Jasper...N

twalia

De Elk of Wapiti is een van de grootste dieren die je tegen kan komen in Jasper National Park. Hij behoort tot de familie van de herten. Het mannetje heeft een groot gewei dat hij elk jaar afstoot. Ik ben met deze foto een beetje aan het bewerken gegaan. Sinds enige tijd heb ik Lightroom en dus veel meer mogelijkheden... Ik ben benieuwd naar jullie mening.

'504357' door hansdewildt '504357' door hansdewildt

CanadaJasper NP

CanadaJasper NP

Gevaar !

hansdewildt

Gewone (mooie) herten en dan toch gevaar ? Ja, in het dorpje Jasper aan de Icefield Parkway komen ’s avonds de herten gewoon het dorpje in, langs het spoor. In Canada zijn ze zuinig met het wild, dus 1 telefoontje en de parkwachters komen eraan en knallen er een paar keer op los. De dieren schrikken en gaan dan snel weer de natuur in.

'514849' door abytravel '514849' door abytravel

CanadaJasper NP

CanadaJasper NP

In de ijsgrot

abytravel

Vanuit Jasper maakten we een Icewalk over de bevroren bodem van Maligne Canyon. 's Zomers staat het water hier vele meters hoger en stroomt het met reusachtige vaart door de smalle canyon. Je kunt hem dan alleen van bovenaf bekijken. Maar als 's winters er nauwelijks aanvoer van smeltwater is, daalt het waterpeil en bevriest dat wat overblijft. Ook de grote en kleinere watervallen langs de randen. We maakten de excursie eind maart, midden op de dag kwam de temperatuur af en toe al boven nul en de zon liet zich ook regelmatig zien. Daardoor begon hogerop langs de wanden van de canyon het ijs al te smelten. Zelfs op de bodem waar de zon nauwelijks kon komen werd de ijslaag al wat dunner; eronder stroomde de rivier nog enkele meters diep. De bovenlaag was door smeltwater van de wanden, dat op de bodem weer bevroor, verraderlijk glad. Niet iets dus om zonder gidsen en spikes te doen. Vlakbij het smalste punt van de canyon passeerden we een overhangende rots waar een ijsgrot was gevormd, met een gordijn van smeltwater ervoor. Eén van de gidsen wilde de koude douche wel trotseren voor de foto.

'503774' door neretslok '503774' door neretslok

CanadaJasper NP

CanadaJasper NP

Medicinaal meer

neretslok

Halverwege het stadje Jasper en Maligne Lake ligt op 24 km afstand van beiden het Medicine Lake. De indianen vonden dat het meer bijzondere krachten had, net als een medicijn. Vandaar de naam. Wat betreft de autovakantie, je kunt in dit deel van Canada een geweldige roadtrip maken, een van de mooiste die er zijn. Iedereen die eerder dan wij in Canada is geweest en enthousiast terug kwam, heeft gelijk. Canada staat gelijk aan natuur met een hoofdletter N. Rust vooral ook. Een uitermate geschikt land voor een roadtrip. Dit land mag trots zijn op wat het is. Het is er uitermate plezierig en het is een avontuur om er rond te reizen. Rijden is bijzonder gemakkelijk in Canada, het verkeer is overzichtelijk, de wegen zonder uitzondering heel goed, evenals de accomodaties. En verder heeft Canada zo veel natuur dat je je blijft verbazen over zoveel schoonheid en wel iedere vijf minuten zou willen stoppen. Het land is wel relatief duur, zeker de attracties voor toeristen en dagjesmensen. Er zijn veel routes te rijden, een hele logische autoroute is Vancouver – Penticton – Revelstoke – Banff – Jasper – Clearwater – Whistler – Vancouver, waarna je een weekje Vancouver Island er aan toe zou kunnen voegen (bij Vancouver de ferry nemen, die er anderhalf uur over doet). De afstanden tussen al deze plaatsen onderling bedraagt maximaal 400 km. In Banff en Jasper zou je twee maal drie dagen moeten blijven om alles langs de beroemde Icefield Parkway te kunnen zien.

'512348' door neretslok '512348' door neretslok

CanadaJasper NP

CanadaJasper NP

Maligne Lake

neretslok

Komende vanuit Banff eindigt de Icefield Parkway in Jasper. Van Jasper is het vervolgens nog maar 47 km om bij Maligne Lake te komen. Een boottocht over het meer behoort hier tot de mogelijkheden.

'506998' door Lyske1980 '506998' door Lyske1980

CanadaJasper NP

CanadaJasper NP

Lake Maligne

Lyske1980

Toen ik vanuit de warme Okanagan Valley eindelijk in de Rocky Mountains aankwam, moest ik behoorlijk wennen aan de temperatuurdaling van 15 graden. Bovendien was het er bewolkt en regenachtig. Desondanks vond ik het Jasper National Park interessant om te bezoeken.

'500329' door WKerkhof '500329' door WKerkhof

CanadaJasper NP

CanadaJasper NP

Dikhoorn schaap

WKerkhof

Het dikhoorn schaap dankt zijn naam aan de grote gekromde horens bij de mannetjes. Deze hoorns kunnen tot 83 centimeter lang worden en vijftien kilogram zwaar! Het is een goede klimmer en kan makkelijk tegen steile en gladde rotswanden omhooglopen! Dit prachtige en indrukwekkende dier zagen we op de weg van Jasper naar Maligne lake. Deze dikhoorn schaap kijkt uit op Medicine lake Graag even vergroten

'511710' door jaapburgers '511710' door jaapburgers

CanadaJasper NP

CanadaJasper NP

Maligne Canyon

jaapburgers

Op weg van Jasper naar het Maligne Lake passeren we de Maligne Canyon. Deze kloof van de Maligne River is 50 meter diep en op sommige plaatsen slechts 3 meter breed. Absoluut een stop waard.

'512034' door neretslok '512034' door neretslok

CanadaJasper NP

CanadaJasper NP

Pyramid Lake

neretslok

Een paar kilometer buiten Jasper hebben wij een bungalowtje aan het Patricia Lake. Het ligt er aardig, in ieder geval een beetje in de natuur. Naast het Patriciameer ligt, nog geen kilometer verder, Pyramid Lake. De setting is hier beslist veel mooier. We lopen hier ’s avonds laat tegen zonsondergang en de vele schapenwolkjes worden door de laatste zonnestralen rood verlicht en weerspiegelen prachtig in het supergladde meer. Dit zijn wel de momenten.

'510033' door neretslok '510033' door neretslok

CanadaJasper NP

CanadaJasper NP

Maligne Lake

neretslok

Maligne Lake, een meer in Alberta, ruim 40 kilometer ten zuidoosten van Jasper, laat zich steeds weer van een andere kant zien, afhankelijk van bewolking en zon. Wij bekeken het allemaal rustig vanaf een bootje. Er gaat niets boven varen op een mooi meer!

'509117' door neretslok '509117' door neretslok

CanadaJasper NP

CanadaJasper NP

Lake Maligne

neretslok

Goedemorgen. Maligne Lake is mooi om te bekijken vanaf het water (boottocht), maar ook vanaf het land. Op dit doorkijkje is alles nog groen. Ik heb zo'n vermoeden dat het nu langzamerhand wit aan het worden is. Ook mooi, maar ik prefereer de zomerse versie! Wat betreft de autovakantie, je kunt in dit deel van Canada een geweldige roadtrip maken, een van de mooiste die er zijn. Iedereen die eerder dan wij in Canada is geweest en enthousiast terug kwam, heeft gelijk. Canada staat gelijk aan natuur met een hoofdletter N. Rust vooral ook. Een uitermate geschikt land voor een roadtrip. Dit land mag trots zijn op wat het is. Het is er uitermate plezierig en het is een avontuur om er rond te reizen. Rijden is bijzonder gemakkelijk in Canada, het verkeer is overzichtelijk, de wegen zonder uitzondering heel goed, evenals de accomodaties. En verder heeft Canada zo veel natuur dat je je blijft verbazen over zoveel schoonheid en wel iedere vijf minuten zou willen stoppen. Het land is wel relatief duur, zeker de attracties voor toeristen en dagjesmensen. Er zijn veel routes te rijden, een hele logische autoroute is Vancouver – Penticton – Revelstoke – Banff – Jasper – Clearwater – Whistler – Vancouver, waarna je een weekje Vancouver Island er aan toe zou kunnen voegen (bij Vancouver de ferry nemen, die er anderhalf uur over doet). De afstanden tussen al deze plaatsen onderling bedraagt maximaal 400 km. In Banff en Jasper zou je twee maal drie dagen moeten blijven om alles langs de beroemde Icefield Parkway te kunnen zien.

'498955' door WKerkhof '498955' door WKerkhof

CanadaJasper NP

CanadaJasper NP

Medicine Lake

WKerkhof

Medicine lake ligt op de weg naar het meer bekendere Maligne Lake. Deze is ook prachtig van kleur met super helder water, de moeite waard even te stoppen voor deze natuurpracht Wanneer je deze weg tegen het vallen van de avond rijdt heb je meer kans op beren en andere dieren te zien. Deze tip hoorde ik helaas pas toen ik al weer thuis was. Maar toch het geluk gehad om dikhoornschapen, sneeuwgeiten en bruine beren hier te zien Graag even vergroten

'544921' door hansdewildt '544921' door hansdewildt

CanadaJasper NP

CanadaJasper NP

Winterreis !

hansdewildt

Een winterreis in september, ja dat kan allemaal in Canada. Van de ene op de andere dag ging de temperatuur van bij 20 naar min 4 graden. Even wennen want dat voelt echt koud aan. Het was vroeg bij Lake Louise toen wij daar aankwamen. Van al die prachtige bergen en de weerspiegeling in het kleurrijke water, zoals in de folder, was nog weinig te zien. Het was zelfs zo vroeg dat het boothuis nog niet open was. Ja, wie komt er met deze kou ook zo vroeg ! Ja, wij natuurlijk want dit winterlandschap laat je niet aan je voorbij gaan.

'515291' door vulture1960 '515291' door vulture1960

CanadaJasper NP

CanadaJasper NP

Maligne Lake

vulture1960

Maligne Lake ligt in Jasper Natoanal Park. Prachtig meer. In de zoemt is het helemaal vol met kanoërs en andere watersporters. In de herfst is het lekker rustig en heb je het mooie uitzicht van het meer helemaal voor je alleen! Nadat de ochtend mist was opgetrokken werd het nog een mooie zonnige dag! Je kan er ook mooi wandelen!

'512010' door jaapburgers '512010' door jaapburgers

CanadaJasper NP

CanadaJasper NP

Medicine Lake

jaapburgers

Vanaf Jasper gaan we op weg naar Maligne Lake. Na 27 km passeren we het Medicine Lake. Afgelopen juli wilden mijn schoonzus en zwager daar ook naartoe gaan, maar toen was de weg afgesloten in verband met een enorme bosbrand. Zie het zwarte gedeelte rechts op de foto. Ik zal daar binnenkort nog wel een foto van plaatsen. Medicine Lake stond toen wij er waren (sep 2015) bijna droog. Het water verdwijnt bij het verlaten van het meer volledig in het poreuze kalkgesteente en sijpelt weg in onderaardse karstgrotten. De foto komt wat somber over, maar zoals je aan de wolken kunt zien: het was niet bepaald zonnig. Geopend komt hij beter over.