Jasper NP

Jasper National Park is gelegen in de Rocky Mountains en is een stuk groter dan het Banff park - Jasper National Park heeft wel twaalfhonderd kilometer aan hikingtrails. Qua landschap vertonen de twee gebieden veel overeenkomsten. In het park vind je verschillende gletsjers, waaronder die van het Columbia-ijsveld. In Jasper leven onder meer elanden, herten, coyotes, wolven en zwarte beren.

Informatie over Jasper NP

Beste foto's & tips van Jasper NP

'511245' door jaapburgers '511245' door jaapburgers

CanadaJasper NP

CanadaJasper NP

Mushroom Peak

jaapburgers

De rit over de Icefields Parkway, wat een van de hoogtepunten van onze rondreis moest worden, viel door de regen en laaghangende bewolking een beetje tegen. We hebben veel highlights links (en rechts) laten liggen, omdat het zicht te beperkt was. Af en toe werd het even droog of was het zicht toch wel ver genoeg, zoals hier bij de Mushroom Peak. Met dank aan Adelheid: het is de Saskatchewan crossing. Maar misschien is de berg wel de Mushroom Peak?

'511566' door jaapburgers '511566' door jaapburgers

CanadaJasper NP

CanadaJasper NP

Athabasca Falls

jaapburgers

De laatste stop op de Icefields Parkway is bij de Athabasca Falls. Erg mooi en indrukwekkend met de potholes. Watervallen, ik lust er wel pap van... :) Als we bij de Athabasca Falls wegrijden, nemen we de verkeerde weg. We blijken op weg 93A te rijden in plaats van op weg 93. De eerste 8 km zijn slecht, maar daarna wordt de weg beter en blijkt deze toch wel erg mooi te zijn. Veel rustiger dan de 93 zelf. Echt een weg om een beer tegen te komen, want het begint al te schemeren. Maar dat blijkt een ijdele hoop. Bij Jasper komen we weer op de Highway 93.

'523549' door JoshuaX '523549' door JoshuaX

CanadaJasper NP

CanadaJasper NP

Zo lek als een zeef

JoshuaX

Is dit een gletsjermeer, een rivier of geen van beide? Je kijkt naar het unieke Medicine Lake. In de herfst en winter is het geen meer, maar een moddervlakte met hier en daar waterpoeltjes die verbonden worden door een waterstroompje. Het meer is namelijk zo lek als een zeef aan de onderkant. Door zinkgaten verdwijnt het water in één van de grootste grottensystemen ter wereld, ontoegankelijk voor mensen. 16 km verderop komt het water via de grotten weer bovendrijven nabij de Maligne Canyon. Doordat de gletsjers zo hard smelten in de lente en zomer, kunnen de zinkgaten de hoeveelheid niet meer verwerken, overstroomt de moddervlakte en wordt het meer weer gecreëerd. De oorspronkelijke bewoners van dit gebied geloofden in hogere krachten door dit fenomeen, en noemden het daarom Medicine Lake. De foto is hartje zomer genomen, de jongens zijn aan het rotsspringen (er staat er ook ééntje op de rots in het meer) en gaan een klein hengeltje uitwerpen. De reden dat het zo grijs oogt, is een enorme bosbrand honderden kilometers naar het westen. De wind zorgde voor enkele van deze grijze dagen, wat wel apart was. Je rook het trouwens niet.

Laat kaart zien