Icefields Parkway

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Icefields Parkway image

Wegbrengspecial Camper dag 17 en 18.

Icefields Parkway
Canada
Jan10e

Wegbrengspecial Camper dag 17 en 18.

Na een heerlijke skidag in Lake Louise vervolgen we onze campertour richting Jasper.
De Icefield Parkway is een ultieme route langs rivieroevers, turquoise blauwe meren, scherpe bergtoppen bedekt met sneeuw, bos, canyons en watervallen. Er komt heel af en toe ook nog een beer in beeld. De route is 230km lang. Wij doen er twee dagen over.

Na de gebruikelijke controles van de camper en het weer volgooien van de tank zetten we koers naar het noorden. We passeren Hector Lake, Bow Lake, Peyto Lake en maken elke keer weer een of meerdere stops. Hier en daar is het voorjaar al begonnen en zien we ontluikende katjes en een verdwaalde vlinder. Tijd voor koffie.

Er zijn legio viewpoints, dus haast maken we niet. Een langere stop bij de Mystya Canyon. Er is een voetgangersbrug over gebouwd en je kunt van meerdere kanten de kalksteenrotstructuren bewonderen ontstaan door het stromende water van de Mystya River. Even verderop is er een groots uitzicht over het dal van de Saskatchewanrivier.

Dan begint de klim naar het Icefield. De Sunwapta pas is op 2030m hoogte. Deze hele weg is een werkgelegenheidsproject geweest in de crisisjaren ’30. Dus ook de bruggen over de dalen en rivieren. Voorheen ging de tocht met een paardenkaravaan en verloor men regelmatig de voorraden en moest men de expeditie afbreken. En nu rijden wij heel comfortabel over deze prachtige weg!
Het ijsveld is dik 360m dik en heeft een opp. van 325m2. Het bedekt op 3000m hoogte bergen en dalen. Acht gletsjers hebben hier hun oorsprong. Het smeltwater voed 3 rivieren die in 3 oceanen uitmonden. In het westen de Columbia rivier naar de Grote oceaan, in het noorden de Athabasca naar de noordelijke ijszee en de Noord Saskatchewan via de Hudson Bay naar de Atlantische Oceaan.

Het gemakkelijkst te zien en te ervaren is de Athabasca Gletsjer. De uitlopers liggen maar 1,5 km van de weg af. In het bezoekerscentrum koop je een excursiekaartje voor de snowcoach. Dan wordt je er naar toe gebracht en kun je op de gletsjer lopen. Een antieke snowcoach staat bij het bezoekerscentrum. Omdat wij gisteren hebben geskied slaan wij deze excursie over en bezoeken het bezoekerscentrum en genieten van het uitzicht om ons heen. Onze reisgenoten komen superenthousiast terug van deze excursie. Let wel: wij waren hier om 15.00 uur. Dat is nadat alle tourbussen uit Jasper alweer vertrokken zijn. Maar nog voldoende tijd om met mooi licht naar de gletsjer te gaan. (en ook geen wachttijd)

De camper hebben we geparkeerd op de parkeerplaats. De nabijgelegen campings zijn nog niet open. Leuk hoor als je nu naar het toilet moet….
We hadden nog wat restjes eten aan boord dus we zijn de avond goed doorgekomen. Het is een heldere avond.
We horen knallen… Het zijn lawines… Gelukkig ver weg en zal de parkeerplaats zeker niet bedolven worden.

Volgende ochtend lekker fris… maar deze keer het water niet bevroren dus konden we toch douchen in de camper. Had niet gehoeven. Want zowel bij de Sunwapta falls (ook goede lunchplek) als de Athabasca falls spettert er voldoende water. Vooral de laatste is het stoppen waard vanwege de grillige structuur en de dikke vegetatie.

Bijtijds rijden we de camping van Jasper op: Met een wel heel duidelijk waarschuwingsbord!
Twee heel bijzondere dagen achter de rug.
Wordt vervolgd.

Foto's

44c88.jpg
44c88.jpg
Jan10e
dda2a.jpg
dda2a.jpg
Jan10e
dda2a.jpg
dda2a.jpg
Jan10e
728c2.jpg
728c2.jpg
Jan10e
728c2.jpg
728c2.jpg
Jan10e
69765.jpg
69765.jpg
Jan10e
69765.jpg
69765.jpg
Jan10e