Icefields Parkway

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Icefields Parkway image

Mooi vliegweer??!!

Icefields Parkway
Canada
Melbers

Mooi vliegweer??!!

Onder het motto: Geniet van alles, voor je het weet kan het voorbij zijn en als je iets wilt en kunt, doen! hadden we besloten om een rondvlucht te maken over de Icefields Parkway in Britisch Columbia.
Bij de plaatstelijke VVV kregen we informatie over een maatschappijtje net buiten Jasper (vliegtuigen mogen niet stijgen en landen binnen een Nationaal Park, dus liggen ze er net buiten). Er waren drie opties:
1. Klein rondje over Athabasca glacier
2. Klein rondje rond Mount Robson (hoogste berg in de Rocky).
3. Combinatie van rondje 1 en 2 (duurdere optie uiteraad).
Wij kozen voor optie 1.

Op de ochtend van de vlucht moesten we even bellen of het wel door zou gaan. De gordijnen gingen open en strak blauwe lucht, zonnetje al lekker aanwezig. Een heerlijke dag om te vliegen zou je zeggen. Dus bellen over hoe laat we aanwezig moesten zijn. Wat bleek, volgens hun, de weersvoorspellingen waren slecht, dus de vlucht ging vandaag niet door. Morgen. Oh en nog een vraag aan ons: er was een ander stelletje die de combinatievlucht wilde doen, of we met hun mee wilden voor dezelfde prijs als het klein rondje. Uiteraard! Dus dat is nog eens meer de moeite waard om een dag te wachten.
We zijn de prachtige omgeving bij Jasper gaan bekijken; schitterende meren en ook nog beren mogen ontmoeten. Met vele verwachtingen over de rondvlucht het bed opgezocht en heerlijk geslapen.

De gordijnen gingen open en het was grauw, bewolkt en zelfs miezerregen. In de hoop dat het weer snel zou bijtrekken, hebben we gebeld over de tijden. Het vliegen ging toch echt door, het was mooi vliegweer volgens hun?! Wellicht 80 km verderop. Dus wij op weg. Over de grote weg en vervolgens een zand/grindpad ingeslagen naar het vliegveldje. Eerst nog gedacht dat we verkeerd zaten, maar uiteindelijk kwamen we bij een hangar en bouwkeet (het kantoor). Na de gebruikelijk papieren (wij zijn niet aansprakelijk ingeval van dood, etc.) en betaling, gingen we vol goede moed naar de Cessna voor 6 personen (incl. piloot). In de tussentijd was het gelukkig wel droog.

Na de checks en controles van het vliegtuig ging het avontuur dat toch echt beginnen. Met een vaart over de landingsbaan (lees platgestampte gravel) en toen lieten de banden los en waren we in de lucht. Prachtig om te zien, alleen de wolken waren echt niet weg en vrij snel gingen de ruitenwissers aan (!). De omgeving van boven bekeken was geweldig! Over Jasper, Icefield parkway en enkele gletsjers, waaronder ook Athabasca. Super, maar zon slecht weer. Ik was heel snel misselijk en ben dan ook heel snel gestopt met het maken van fotos. En maar hopen dat de vlucht weer snel voorbij zou zijn. Op een gegeven moment zei de piloot zelfs: hmm, het is wel slecht weer vandaag, zo slecht dat we niet om Mount Robson kunnen vliegen, sorry. Jammer uiteraard, persoonlijk vond ik het perfect, hoe eerder we weer met beide benen op de grond zouden staan, hoe liever. En een klein half uur later deden we dat dan ook. Ik was opgelucht, maar ook nog vol adrenaline van het geweldige uitzicht.

Een bijzonder avontuur, waar ik vooral achteraf ontzettend van genoten heb. Zou het zo weer doen, maar dan toch wel echt met mooi weer.

Foto's

6debb.jpg
6debb.jpg
Melbers
16a63.jpg
16a63.jpg
Melbers
d6fd1.jpg
d6fd1.jpg
Melbers
67724.jpg
67724.jpg
Melbers
16a63.jpg
16a63.jpg
Melbers