Icefields Parkway

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Icefields Parkway image

' Een beer? Die wil je echt niet tegen komen!'

Icefields Parkway
Canada
Neretslok

' Een beer? Die wil je echt niet tegen komen!'

Jaren geleden was ik in Botswana. In ons reisgezelschap bevonden zich enkele Canadezen, ze kwamen uit Vancouver herinner ik me. Ik vroeg aan één van hen, waar in Canada je het beste naar toe kon om beren te spotten. Beren ontbraken nog op mijn lijstje ‘gespotte dieren in het wild’. Ik had filmpjes gezien waarin beren uiterst behendig de springende zalmen uit de woest stromende bergrivier visten. Die wilde ik zien. Dáár wilde ik heen.

Mijn reisgenoot bleef stil. Hij keek me doordringend aan met een blik die verraadde dat hij dacht dat ik gek geworden was. Dat zei hij uiteindelijk ook. “A bear? Are you crazy?”. Hij zweeg weer even en keek me toen nog strakker en verbaasder aan. “Een beer? Die wil jij helemaal niet tegen komen jongen, echt niet!” Ik was verbaasd over dit antwoord. Mijn reisgezel was serieus. Hij was als de dood voor beren en hij zou er alles aan doen om uit de buurt van deze monsters te blijven. Veel locals bleken er net zo over te denken, daar kwam ik in de loop van de tijd wel achter. Gevaarlijk, onbetrouwbaar, dodelijk. Uit de enthousiaste reisverhalen die ik las kwam weer een ander beeld naar voren: niets zo leuk als beren op de weg. De bekroning van je reis naar Canada!

Ik moet aan het voorval denken als ik op de Highway 1A rijd tussen de plaatsen Banff en Lake Louise in de Canadese deelstaat Alberta. Dit is het gebied waar de beren leven en de kans dat we ze zullen gaan zien moet als groot ingeschat worden, heb ik begrepen. Hoop ik. Een dag of twee later rijden we over dezelfde weg en is er ineens een kleine file. Er staan een stuk of vijf auto’s stil en mensen lopen opgewonden langs de kant van de weg. Onze eerste reactie is om ook maar uit te stappen. Nog voordat we hebben gezien wat er werkelijk aan de hand was. Een elk denken we. Niet ongevaarlijk, maar uitstappen kan wel, denken we.

En dan zien we het. Er loopt…..een beer. Hij hobbelt langs de bosrand, enkele meters van de kant van de weg. Een meter of tien bij ons vandaan, er ligt nog een diepe greppel tussen. Alsof dat wat zegt… In Yellowstone Park hield een ranger ons ooit eens tegen, toen er op een afstand van 100 meter een beer liep. Paniek, paniek. Get away from here, get into your car! Quick, quick! Nog meer paniek. “De minimale afstand die je tot een beer moet aanhouden is 100 meter, de lengte van tien bussen”, stond er als waarschuwing in een folder die ik gisteren nog heb zitten te lezen. Maar op zo’n moment denk je nergens meer aan. Als Japanners beginnen we te fotograferen. Wat een moment. Hier heb ik jaren naar uitgekeken!

De beer loopt – rustig zoekend naar paardenbloemetjes, daar zijn ze blijkbaar dol op – met de weg mee. En wij doen hetzelfde. Wat een prachtige positie hebben we, wat schitterend om hier te fotograferen. Ondertussen is de beer vrij ver vooruit en ik loop terug om de auto op te halen, met de bedoeling om Lione even verderop te laten instappen. Ik parkeer de auto verderop als ik bij Lione ben, en dan gebeurt het. De beer loopt niet langer door het bos, maar komt onze kant op……

En dan begin ik te beseffen, dat ik dom ben geweest. Een beetje dom misschien, maar wel dom. Enthousiasme kan het verstand blijkbaar wel degelijk op non-actief zetten. Ik sta vóór mijn auto en Lione staat aan de rechterkant. En van rechts komt het bruine monster aangekacheld. Ik hoor mijn reisgenoot uit Botswana (‘they’re lethal, definitely, you’ll be dead in just two seconds’), ik hoor de andere verhalen. Hoe kunnen we hier nu intrappen, denken we. Leeuwen gezien, olifanten, tijgers, en altijd wisten we ons beschermd door onze auto. Geen haar op je hoofd die edr aan denkt om dan ‘buiten’ te gaan staan. En nu? Daar staan we dan. De beer komt rechts van de auto. Lione schuift door naar achterklep. En ik van vóór naar links. Als ik nu het achterportier opentrek kan Lione er in springen. En ik? Ik weet niet of ik het nog red dan. En bovendien is de zitplaats achter geen ideale positie om de auto te starten en weg te scheuren…..

De beer loopt voorlangs. Heel langzaam en bedachtzaam. Hoe komt Lione de auto binnen en wat zal ik doen, denk ik met het linkerachterportier in mijn linkerhand en mijn camera in de rechter. Doorrennen naar achteren, naar de rechterkant? Wordt het dan geen onmogelijke strijd? In een cirkel lopen en weten dat je dit allebei verliest?

Ik denk dat we deze vakantie absoluut willen afmaken. We willen alles hier in Canada meemaken. Dit gaat me echt niet gebeuren. En dat geldt ook voor mijn Lione. “Beste brave beer” denk ik, en ik probeer dit over te stralen – wat gezien de te overbruggen afstand van nog geen drie meter wel moet lukken - , “ik leg je geen strobreed in de weg”. Alsof dat een aanbod is dat de beer niet anders kan dan aanvaarden. Ik heb het hier helemaal niet voor het vertellen. Maar ik ga door. In gedachten dan.

“Als ik mijn vakantie mag afmaken in jouw prachtige land, kun jij op je gemak over steken. Dat is beloofd Ik zal niet plotseling gaan rijden”. De beer kijkt een beetje mijn kant op. Het is alsof hij over zijn berenhart strijkt. Vooruit dan maar. Hij kijkt nog heel even naar die (een beetje domme), rare Nederlander, die het toch niet kan laten om nog één keer af te drukken – wat een slecht gelukte foto oplevert, steekt dan de weg over en verdwijnt in het bos aan de andere kant.

Foto's

ab1f6.jpg
ab1f6.jpg
Neretslok
df5fd.jpg
df5fd.jpg
Neretslok

Laat een reactie achter

37 reactie(s) bij "' Een beer? Die wil je echt niet tegen komen!' "

 • profile image comment
  Door Wisseschout• geplaatst op 16 Jul 2015 | 19:03:32

  Ha Ha Ha. Moet toch lachen om je verhaal. Kan er niets aan doen. En wanneer komt je op t.v als bereninstraler cq berenfluisteraar cq berenhypnotiseur ????
  Ach ik heb ooit zoiets beschreven met een zeer giftige slang die ik koste wat koste vast wilde leggen. Ja waar is je verstand vraag je je dan af. Zeer bereisd en dan zooooo dom. En er van geleerd Rene ?
  Maar wat wel herkenbaar is, is dat praten tegen dieren. Doe ik ook altijd. Zo van :" blijf maar rustig zitten hoor ik doe echt niets "
  Ook mooie foto's erbij. Toch een vaste hand

  Bericht aangepast op 08:13:53
 • profile image comment
  Door Jeannette• geplaatst op 16 Jul 2015 | 19:31:56

  haha bloedstollend verhaal, ik herken dat je als fotograaf onverwacht soms hele gekke dingen doet...

  Bericht aangepast op 08:13:53
 • profile image comment
  Door Corriedewinter• geplaatst op 16 Jul 2015 | 19:39:07

  Tjee wat een verhaal. Ik kan het wel begrijpen, maar o, o, inderdaad bloedstollend.

  Bericht aangepast op 08:13:53
 • profile image comment
  Door Rhodaxx• geplaatst op 16 Jul 2015 | 21:04:18

  Wow, wat een enerverend en goed geschreven verhaal!! Beren op de weg en spinsels in je hoofd kan je hier wel letterlijk nemen! TOPBLOG!!!

  Bericht aangepast op 08:13:53
 • profile image comment
  Door Abytravel• geplaatst op 17 Jul 2015 | 07:49:58

  Oef! Wat een spanning! Voel met je mee zo'n zelfde gevoel had ik toen ik nabij de Wapta falls opeens geritsel hoorde. De beren sliepen nog (winterslaap) een cougar wellicht waarvoor mijn hospes me gewaarschuwd had?
  Maar jou leverde het tenminste nog wel een paar prachtige foto's op. En je hebt het overleefd en kunt het navertellen en hoe!
  Ik straal vast een rode ster je kant op, kijken of het lukt ;))

  Bericht aangepast op 08:13:53
 • profile image comment
  Door Daphnekeune• geplaatst op 17 Jul 2015 | 11:50:56

  Niets zo leuk als beren op de weg? Hahahaha, briljant gesproken!
  Even minder als het letterlijk gebeurt, maar ach.....jouw domme actie levert wel weer een goed verhaal op (en mooie foto's)!

  Bericht aangepast op 08:13:53
 • profile image comment
  Door Agrotewal• geplaatst op 17 Jul 2015 | 12:17:32

  zo herkenbaar en zo goed geschreven. Prachtige blog, voor mij nu al blog van de week!
  Wij hebben soortgelijke ontmoetingen gehad met olifanten, en ik kan je nu al vertellen, je leert er wel wat van, maar het gebeurd vast weer! Is het niet met beren dan wel met een ander dier wat er onschuldig uit ziet. Ach je had deze keer een beschermengel op je schouder zitten, die zou ik veel aandacht geven zodat ze met je mee blijft reizen.

  Bericht aangepast op 08:13:53
 • profile image comment
  Door Travelbag• geplaatst op 17 Jul 2015 | 13:13:36

  Heel mooi geschreven blog. Echt van genoten en ik zag de beschreven beelden voor mij. wat zit je dan ineens in een onverwachte situatie, waarvan je even niet weet hoe je er uit moet komen. Gelukkig liep dit goed voor jullie af.

  Bericht aangepast op 08:13:53
 • profile image comment
  Door Twalia• geplaatst op 18 Jul 2015 | 07:17:23

  Wat een spannend verhaal, al weten we gelukkig de afloop al ;-). Ook wel een beetje herkenbaar, ik ben wel een beetje zo. De foto is heilig, vergeet je wel eens wat je daarvoor aan het doen bent. Als dit niet het blog van de week wordt...

  Bericht aangepast op 08:13:53
 • profile image comment
  Door Schenkel• geplaatst op 18 Jul 2015 | 13:18:22

  Ja dat is best eventjes schrikken ook wij maakte zoiets mee in Canada met andere toeristen ze zijn echt levensgevaarlijk!.Leest weer lekker weg je blog,Rene

  Bericht aangepast op 08:13:53
 • profile image comment
  Door WKerkhof• geplaatst op 18 Jul 2015 | 15:37:46

  Wow, wat een spannende ervaring!
  Toen wij in Canada waren, waren de beren vinden natuurlijk ook het ultieme doel. Toen we er eindelijk een zagen in de bosjes zou ik nooit gedacht hebben om uit te stappen, maar als dan de rest wel uitstapt… Dan wil ik ook…. Gelukkig heb ik eens iets verstandigere man die mij weerhield. daardoor geen topfoto's maar wel beren gezien!

  Bericht aangepast op 08:13:53
 • profile image comment
  Door Photofreak• geplaatst op 18 Jul 2015 | 17:15:04

  Wat een spannend avontuur. Pff jullie kunnen het in ieder geval navertellen. Het had heel anders kunnen aflopen. En het levert ook nog mooie foto's op.

  Bericht aangepast op 08:13:53
 • profile image comment
  Door Joanna• geplaatst op 19 Jul 2015 | 09:54:37

  Je ziet wel beren op de weg zeg

  Bericht aangepast op 08:13:53
 • profile image comment
  Door Joanna• geplaatst op 19 Jul 2015 | 09:57:16

  Smileys en de rest pakt ie dus niet.....
  Wat een verhaal, goed beschreven!
  Maar in het vervolg niet meer zoveel beren op de weg zien he;-)

  Bericht aangepast op 08:13:53
 • profile image comment
  Door Jacomien• geplaatst op 20 Jul 2015 | 13:18:44

  Een pracht verhaal!

  Bericht aangepast op 08:13:53
 • profile image comment
  Door Geenhagelslag• geplaatst op 29 Aug 2015 | 21:35:10

  Prachtig geschreven

  Bericht aangepast op 08:13:53
 • profile image comment
  Door Pkoelewijn• geplaatst op 22 Jul 2015 | 21:26:55

  Haha, die beer verstond gelukkig Nederlands. Prachtig verhaal, Rene, maar zul je dit nooit meer doen, anders kom je misschien in het Witte Weekblad van ons vriendelijke dorpje, of nog erger: in de Telegraaf. In elk geval heb je een blog van de week verdiend!

  Bericht aangepast op 08:12:00
 • profile image comment
  Door REDACTIE• geplaatst op 23 Jul 2015 | 10:35:18

  De redactie heeft deze tekst verkozen tot Topblog van de week! Met spanning uitgelezen. Prima verhaal, waarin je de spanning langzaam opbouwt. Wat moet dat voor even een angst geweest zijn. Gelukkig heb je er nog prachtige foto's aan overgehouden! Geweldig dat je deze ervaring hebt gedeeld. Zet hopelijk andere Reisreporters aan het denken, voordat ze precies hetzelfde willen doen ooit... haha
  Gefeliciteerd!

  Bericht aangepast op 08:11:59
 • profile image comment
  Door Agrotewal• geplaatst op 23 Jul 2015 | 10:46:48

  terecht de topblog van de week, van harte gefeliciteerd!

  Bericht aangepast op 08:11:59
 • profile image comment
  Door Dianethone• geplaatst op 23 Jul 2015 | 10:57:15

  Herkenbaar gevoel!! In Alaska in paniek aan een poortje met beerbestendig slot staan morrelen terwijl bruintje naderbij kwam,hogelijk geinteresserd in wat dat vrouwmens toch allemaal aan het doen was.

  Bericht aangepast op 08:11:59
 • profile image comment
  Door Pensionado• geplaatst op 23 Jul 2015 | 12:06:42

  Je hebt het spannend beschreven, René! Je was inderdaad "een beetje dom".
  Gefeliciteerd met dit topblog van de week!
  vr gr Rein

  Bericht aangepast op 08:11:59
 • profile image comment
  Door Gorke• geplaatst op 23 Jul 2015 | 17:26:55

  Meesterlijk zoals altijd!!

  Bericht aangepast op 08:11:59
 • profile image comment
  Door Jenny• geplaatst op 23 Jul 2015 | 18:34:26

  Hahaha, wat een verhaal. Heb een enorme grijns op m'n gezicht en die zal er voorlopig nog wel even blijven zitten ook!

  Bericht aangepast op 08:11:59
 • profile image comment
  Door KHeijlaerts• geplaatst op 23 Jul 2015 | 20:57:25

  Wat een verhaal zeg!! Mooi omschreven en wat de redactie ook al schreef, je bouwt de spanning mooi op!

  Bericht aangepast op 08:11:59
 • profile image comment
  Door Corriedewinter• geplaatst op 23 Jul 2015 | 22:29:26

  Haha, super. Terecht de topper van de week. Gefeliciteerd!

  Bericht aangepast op 08:11:59
 • profile image comment
  Door Dennisenroel• geplaatst op 24 Jul 2015 | 04:59:19

  Leuke blog. Gefeliciteerd met de ereplaats!

  Bericht aangepast op 08:11:59
 • profile image comment
  Door Fransvdg• geplaatst op 24 Jul 2015 | 08:04:31

  Van harte gefeliciteerd met je bekroning, Rene. Zo'n avontuur vergeet je natuurlijk nooit meer. Maar zonder geluk vaart niemand wel!

  Bericht aangepast op 08:11:59
 • profile image comment
  Door Sidonius• geplaatst op 24 Jul 2015 | 09:01:45

  Hee, ik zie dat er weer sterren zijn uitgedeeld! Van harte gefeliciteerd met dit topblog René, gelukkig kun je dit nog meemaken.

  Bericht aangepast op 08:11:59
 • profile image comment
  Door Jelle51• geplaatst op 24 Jul 2015 | 10:10:33

  Mooi en spannend beschreven,gefeliciteerd met je ster!

  Bericht aangepast op 08:11:59
 • profile image comment
  Door Lyske1980• geplaatst op 24 Jul 2015 | 16:34:17

  Oh oh oh, ik had in Canada zo'n hekel aan 'domme toeristen' die uit de auto stapten zodra ze een beer zagen... maar ok, ik had dus ook niet zulke scherpe foto's als jij :-) Gefeliciteerd met deze blog!

  Bericht aangepast op 08:11:59
 • profile image comment
  Door Martinhectors• geplaatst op 24 Jul 2015 | 17:27:44

  Leuk verhaal! Gefeliciteerd met je topblog!

  Bericht aangepast op 08:11:59
 • profile image comment
  Door Sr-fotografie• geplaatst op 25 Jul 2015 | 21:52:11

  Gefeliciteerd met je topblog. Gelukkig kon je het nog navertellen.

  Bericht aangepast op 08:11:59
 • profile image comment
  Door Abytravel• geplaatst op 25 Jul 2015 | 23:26:41

  Ha gelukt! Die rode ster heb je mooi te pakken! Welverdiend!!

  Bericht aangepast op 08:11:59
 • profile image comment
  Door Deerik• geplaatst op 26 Jul 2015 | 07:02:08

  Leuk geschreven, gefeliciteerd!!

  Bericht aangepast op 08:11:59
 • profile image comment
  Door MaJaTa• geplaatst op 26 Jul 2015 | 12:46:18

  Een prachtig verhaal en gelukkig kunnen jullie het navertellen!!!!

  Bericht aangepast op 08:11:59
 • profile image comment
  Door Afrika• geplaatst op 30 Jul 2015 | 13:10:50

  Wat een mooi en spannend verhaal. Héél beelden geschreven, waarschijnlijk naderhand wel wat angstzweetdruppeltjes weggeveegd. Een meer dan verdiende rode ster!

  Bericht aangepast op 08:11:59
 • profile image comment
  Door Miller• geplaatst op 03 Aug 2015 | 11:06:07

  hahaha....geweldig avontuur had je!!! Had willen zien...
  Van harte

  Bericht aangepast op 08:11:59