Centraal Canada reisblogs

Wegbrengspecial Canada: Manitoba en Saskatchewan (Dag 9)

Jan10e was er (tot 02 mei 2012) Gepost op 15 jun 123 reacties

Manitoba en Saskatchewan. De graanschuren van Canada. Weg zijn de bomen, de heuvels en dalen. Prairies… Oneindige vlaktes… Wuivend goudgeel graan… In dit jaargetijde echter staat er niet veel op de velden. Vele nuances bruine aarde… al of niet al omgeploegd.

Inmiddels goed gewend en er is al sprake van een routine wie wat doet. De dames doen inkopen en koken, de mannen chauffeuren en zorgen voor het ‘technische aspect’ aan de camper. Ieder haalt voor 3 dagen boodschappen zodat we zeker voor 5 dagen proviand hebben. Dag 6 is dan restjesdag… We koken om beurten. De afwas doen we om beurten. Na een dagrit nemen we tijd voor een wijntje en borrelhapje. We kijken op de kaart wat de volgende dag ons zal brengen en wat ons leuk lijkt om voor te stoppen. Schatten in waar ongeveer we de camper weer zullen stallen voor overnachting. Nog niet de behoefte om ergens langer dan 2 nachten te blijven. We zijn nog met de ‘grote oversteek’ bezig
.
In de campers zit geen navigatiesysteem. Ik vind het altijd leuk om de kaart te lezen (en ik ben gewoon goed in navigeren al zeg ik het zelf) en in gidsen/brochures te neuzen. We hadden inmiddels per provincie een campinggids en uitstekende kaarten en boekwerken van AAA/CAA (Canadese ANWB) aan boord met informatie over elk gehucht in Canada!

Of je ook zou kunnen ‘wild’ kamperen? Vast wel… wij deden het niet omdat we op elektriciteit en water aangesloten willen zijn en omdat langs de route die we reden de evt. hiervoor geschikte plekken er juist al bordjes bijstonden… tussen 22.00 en 07.00 geen P. En hoewel Canada een superveilig land is gingen wij toch liever naar een camping.

We hebben in deze tijd van het jaar een paarl keer nog voor een dicht hek gestaan. De camping nog niet open na de winterstop. En anderen waren juist wel open i.t.t. wat er in de gids stond. En daar hadden ze net de waterleiding doorgespoeld met chloor. Niks mis mee en heel noodzakelijk maar je waant je even in een zwembad als je de kraan open draait. Soms zijn we op een camping gaan staan en dan zagen we pas de volgende ochtend de eigenaar. Allemaal heel relaxed wel. Gemiddeld kost een kampeerplek met ‘full hook up’ 30CAD. Je kunt ook kiezen voor alleen elektriciteit al of niet met water. Dat scheelt dan een paar dollar. Soms nog extra betalen voor een warme douche. Op veel campings al wifi. In een aantal NP is er wat ze noemen ‘wintercamping’. Hier kunnen RV’s (recreational vehicles) gratis staan, maar er zijn geen faciliteiten open. Wij gingen bewust op zoek naar de camping die positief omschreven stond omdat we graag in het groen en rustig de nacht willen doorbrengen. Maar eigenlijk maakt dat in dit jaargetijde niet veel uit. Het was vaak nog te koud om buiten het borreltje te drinken, laat staan te eten. Ja, een enkele keer hebben we buiten kunnen lunchen. Dus het is veel tijd binnenscampers doorbrengen en dan maakt het niet veel uit waar je staat. Je hebt alleen wat leuker uitzicht uit het raam naast de eettafel.

Wat ons is opgevallen, dat ook de ‘groenere’ campings alsnog vlak langs de weg of het spoor liggen… De campings rondom de grote steden worden ook gebruikt door vaste bewoners. Of door luitjes die in de buurt moeten werken. Dan staat de camping vol met gigantische trailers. Complete opleggers. Splinternieuw of helemaal verwaarloosd. Of het een vrije keus is om dan daarin te ‘wonen’ dat vermoed ik niet. Zal ook te maken hebben met de crisis die ook hier voor een aantal het leven ongewild overhoop heeft gegooid.

De prairies worden als ‘saai’ betiteld. Maar in afwisseling met Ontario en daarna de Rocky Mountains en British Columbia is het voor ons echt een volwaardig traject van de oversteek. Maar wij hebben dan ook behoorlijk wat tijd. Als je ‘slechts’ drie weken hebt, dan is West Canada naar mijn mening het meest aantrekkelijk en verrassend.

De stad Winnipeg zien we al op ruim 30km naderen. Het ligt halverwege de Atlantische en Grote oceaan. Hier konden we weer wat cultureels doen. Het Manitoba Museum is een reis door de tijd en de provincie met haar bewoners. Ik kom hier voor de eerste keer in ‘aanraking’ met de cultuur van de Inuit. Wat een prachtige kleding, sieraden en gebruiksvoorwerpen. Ook flora en fauna wordt heel aanlokkelijk gepresenteerd. Middels het nagebouwde zeilschip ‘Nonsuch’ ontdek ik e.e.a. over de pelshandel en het ontstaan van de Hudson Bay Company. Echt een uistekend museum. Na hier meer dan 2 uur te zijn geweest zijn we toe aan wat eten. ‘The Forks’ is hiervoor heel geschikt. Het oude maar vernieuwde ‘stadshart’. Gelegen langs de Red River met shops, restaurants en park. Verrassend om hier tegen een standbeeld van Gandhi te lopen. Maar het hoort bij het Museum of Human Rights. Vanaf de brug (stijl Calatrava) over de Red River is er uitzicht op de zilveren koepel van de St Boniface Basiliek. Dat wat er nog over is van de oudste kathedraal van Canada. In Winnipeg, zo al lopende en rijdende zien we mooie imponerende gebouwen zoals het Legislative Building met de Golden Boy op de koepel.

Dit is de eerste keer met de camper in een stad… lastig met parkeren (past niet in reguliere parkeerplaats of in parkeergarage, dus op zoek naar speciale RV Parking, lees busparking), viaducten (je kunt niet overal onderdoor), het eenrichtingsverkeer, smallere rijstroken, op het laatste moment willen voorsorteren.

Een heel belangrijke afspraak bij het rijden met een camper: Nooit achteruitrijden alvorens de bijrijder is uitgestapt en op de uitkijk staat. Er is sprake van dode hoeken bij het achteruitrijden. Wij hebben ons daar ook elke keer aan gehouden. Met een beetje natte okseltjes was ik wel blij dat we zonder brokken de stad verlieten.

Nog ruim een uurtje rijden en dan zit ook deze reisdag er weer op.
Wordt vervolgd.

Jan10e Positie 52 (34059 p.) Lid sinds 25-03-2008 Foto's en tips: 2121 Blogs: 61 Fans: 10

Foto's bij deze blog

blogfoto nr. 1
een complete repilca in een museum
blogfoto nr. 2
Feestelijke Inuit kinderkleding
blogfoto nr. 3
Een van de indrukwekkende diarama's in het Manitoba museum
blogfoto nr. 4
De verschillende tijdzones tijdens deze oversteek.
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

Lichtshow Burj Khalifa
8 4
Gepost op 30 juli
Verenigde Arabische Emiraten Burj Khalifa
Boottocht Duikereiland vanuit Houtbaai
8 4
Gepost op 20 april
Zuid-Afrika Kaapstad
Roadtrip Kust Noordkaap 2
8 1
Gepost op 06 april
Zuid-Afrika Noord Kaap

Reacties bij deze blog

corriedewinter

Door: corriedewinter • Geplaatst op

Je schrijft heel onderhoudend Jantine. Een eigen site met je blogs/foto's lijkt me wel wat voor jou. Leuke info en links. Top!

Jan10e

Door: Jan10e • Geplaatst op

Nee het is niet vreemd om met een rijdend huis op pad te zijn.Daar ben je in een dag aan gewend. Voordeel is: je hoeft niet op zoek naar een hotelletje of B&B en vooral niet steeds je rugzak in en uit te pakken. En in de echt grote steden hebben we de camper buiten de stad gelaten en hebben gebruik gemaakt van Park en Ride. (Calgary en Vancouver). Ik vond het allemaal wel knus. Wel mis ik de entourage van even het dorp in of een avondwandelingetje met ergens een kop koffie drinken. Ook niet echt veel interactie met de Canadezen gehad, maar dat ligt meer aan ons omdat we graag op onszelf zijn en ook met een bevriend stel op pad waren. Ik vond het hardstikke leuk om een keer te doen, maar ik denk niet dat ik in de nabije toekomst nog eens een camper ga huren. Terwijl we ook luitjes zijn tegengekomen die doen dit al jaren zowel in Canada als USA. Ik vermoed dat qua kosten het niet veel uitmaakt: camper + verzekering + benzine + kampeerplaatsen of autohuur en leuke hotelletjes/B&B waarbij ik wel moet aangeven dat in de periode dat wij dit gedaan hebben er nog heel veel hotels gesloten waren. En de roadhotels zagen er eerlijk gezegd ook niet uit! Op die momenten was ik erg blij met de camper.

EvanderHel

Door: EvanderHel • Geplaatst op

Hoe meer ik lees over het camperavontuur, hoe meer ik me afvraag of dit (een camper) iets voor mij zou zijn en ik denk het niet. Canada wel, lijkt me prachtig. Maar is het niet vreemd om eigenijk continue op sleeptouw te zijn met zowel je auto/slaapkamer/eetkamer? Mijn schoonouders rijden momenteel met hun camper naar Kroatië en gaan er meerdere keren per jaar mee op pad. Ze zijn er helemaal weg van maar ik heb een caravan ook nooit wat gevonden en een camper heb ik ook niets mee. Misschien dat ik het daarom wel grappig vind om nu jullie ervaringen ermee hier te lezen, met name de avonturen in de stad!

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.