Rocky Mountains reisblogs

Een beetje Trans-Canada

arjenenlucas was er (tot 27 jun 2010) Gepost op 27 nov 100 reacties

Bij Mile 0 van de Trans-Canada Highway kwamen we voor het eerst de naam Terry Fox tegen. Een gedenksteen leert ons dat Terry Fox een nationale held is. Hij heeft in 1980 na de amputatie van zijn rechterbeen een poging gedaan om met een kunstbeen al hardlopend de Trans-Canada Highway te overbruggen: bijna 8.000 kilometer van Victoria op Vancouver Island naar St. John op New Foundland.

Een paar dagen geleden kwamen we een gepensioneerd Canadees stel tegen die eveneens de tocht van kust naar kust maken. Ze blijken niet de enigen. Er zijn vele Canadezen die de 8.000 kilometer per camper, auto, fiets of dus zelfs lopend afleggen. Ook wij hebben de afgelopen dagen de Trans-Canada Highway gevolgd. Maar slechts een klein stukje ervan, de grofweg 800 kilometer van Victoria naar de Rocky Mountains. Heel opvallend waren de enorme klimaatverschillen. In de regenschaduw van de kustgebergten wachtte ons al na 200 kilometer een klein woestijngebied: het zogenoemde Arizona van Canada. De stoffige en desolate dorpen staan te boek als ‘hitch hikers black holes’, waar onuitnodigende motels de straten sieren. In juni kan het hier zomaar 40 graden kan worden. Als wij er vlakbij kamperen wordt de hitte prettig afgeblust met een onweersbui!

Een paar honderd kilometer verder volgen de Rockies: eerst nog als weifelend begroeide heuvels, maar al snel daarna als een hoge en machtige keten van besneeuwde bergtoppen, waar rivieren ontspringen die over een lengte van duizenden kilometers afwateren naar de drie omringende oceanen. Onze campervan slaagt er in ons over en door deze bergketen te leiden, over bergpassen met namen als ‘Kicking Horse Pass’, en over de Icefield Parkway die te boek staat als een van de mooiste wegen ter wereld, langs zo’n 40 gletsjers, turquoise gekleurde meren en woeste valleien vol elanden en beren (naast de auto!)

Gisteren hebben we dan eindelijk de Trans-Canada Highway en de Rockies verlaten en nu koersen we echt richting het noordwesten, naar Alaska. Nu nog zo’n 2700 kilometer te gaan (ongeveer de afstand van Amsterdam naar Istanbul). Bij het verlaten van de Rockies kwamen we trouwens opnieuw Terry Fox tegen, dit keer in de vorm van een berg en een Provincial Park (respectievelijk de Terry Fox Mountain en Mount Terry Fox Provincial Park!), die medio jaren tachtig zijn vernoemd naar de held van de Trans-Canada Highway.

arjenenlucas Positie 30022 (0 p.) Lid sinds 12-07-2009 Foto's en tips: 35 Blogs: 16 Fans: 0

Foto's bij deze blog

blogfoto nr. 1
Hiken bij Lake Agnes, Banff
blogfoto nr. 2
Loslopend wild, Banff
blogfoto nr. 3
De Columbia Glacier trekt zich in snel tempo terug
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

Buddha in Medellín
3 0
Gepost op 02 oktober
Colombia Medellin
In de sporen van La Niña
3 1
Gepost op 30 september
Panama Pacifische kust
Pretpark "Cost Rica"
3 1
Gepost op 16 september
Costa Rica

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.