British Columbia

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

British Columbia image

Op zoek naar het verleden in Anyox - deel 1

British Columbia
Canada
Abytravel

Op zoek naar het verleden in Anyox - deel 1

Op zoek naar het verleden in Anyox- deel 1

Al ruim een half jaar geleden heb ik me opgegeven voor deze unieke excursie. Sinds een paar jaar ben ik gegrepen door het Urbexvirus, dus bij de voorbereiding van m'n roadtrip in Canada ben ik ook naarstig op zoek gegaan naar verlaten plekken die ik daar zou kunnen bezoeken.

En zo kwam ik via allerlei omwegen ook uit bij de verlaten mijnstadjes Anyox, Kitsault en Alice Arms in het verre noordwesten van British Columbia en vandaar weer op de site van Rob Bryce van de UNBC (University of Northern British Columbia). In de periode die ik in gedachten heb blijkt er een 2-daagse excursie naar Anyox te worden georganiseerd. Niet goedkoop, maar zonder speciale permit is er nauwelijks een mogelijkheid deze bijzondere ghosttown, die alleen over het water bereikbaar is, te bezoeken. Bovendien zal er in de verlaten stad worden overnacht. Heel lang hoefde ik dus niet na te denken: deze unieke gelegenheid zou ik niet aan me voorbij laten gaan.

Daar sta ik dan 's morgens in alle vroegte klaar op de campus van de universiteit in Terrace om met nog 9 andere enthousiasten op weg te gaan naar het verlaten mijnstadje waarover ik inmiddels al heel wat heb gelezen. Want ja, het is wel een excursie in het kader van post graduate education, dus krijgen we vooraf al het nodige studiemateriaal.

Rond 7 uur is iedereen aanwezig en heeft onze begeleider Rob zich voorgesteld. Verdeeld over twee 4WD's gaan we op pad; onderweg pikt Lori- onze kokkin voor de komende dagen- nog snel even de vergeten uien op. Via de Nisqa'a Hwy rijden we naar Gingolx waar de boot van de Inlet Express Marine Services ons zal oppikken voor de overvaart van ca 1 1/2 uur naar Anyox. Langs de weg zien we een paar keer een zwarte beer in de berm van z'n ontbijt genieten; voor Cherie de eerste die ze in het wild ziet.
Na een korte sanitaire stop bij Lava Lake maken we een eerste fotostop midden op de lavavelden bij Canyon City. Je waant je haast op een andere planeet hier. Bijzonder zijn de vele unieke korstmossen die hier groeien, maar velen van ons worden vooral geraakt door een dapper plantje dat zomaar uit de kale zwarte bodem lijkt te breken (een Saxifraga srt. - zie foto).

Daarna gaat het door naar de haven waar alle proviand en deelnemers worden overgeladen op de snelle Raincoast Explorer van kapitein Tyler. Onderweg zien we diverse watervogels en ook een paar Bald Eagles.
Na een vlotte tocht blijkt al snel, dat deze excursie wel voor avontuurlijke geesten is bedoeld, want waar de glunderende mededeling van Tyler bij de ca 2 meter hoger gelegen aanlegsteiger aanvankelijk een grapje leek, blijkt het toch echt serieus de bedoeling dat we via een boei en de reling aan wal klauteren; ook het vervoer op deze verlaten plaats - het stadje bestrijkt ca 10 km- is een belevenis op zich: er zijn 2 ATV's - zeg maar quads- waarvan er eentje een platte aanhanger heeft met daarin een matras, waarop het merendeel van ons zich de komende 2 dagen zal verplaatsen naar de verder gelegen bezienswaardigheden. Tel daarbij op dat hier natuurlijk geen piekfijn onderhouden wegen zijn, soms gaan we echt dwars door de struiken over de rotsige bodem, en je kunt je wellicht een voorstelling maken van de achtbaanachtige attractie die ons stond te wachten. (Gelukkig voor de wat minder avontuurlijken, was er ook nog een aftandse jeep, maar die kon niet overal komen)

Maar eerst installeren we ons in het kamp; eenvoudig , maar met echte bedden en een generator voor de electriciteit, zodat ook de batterijen voor de camera's opgeladen kunnen worden. Water is in grote hoeveelheden in containers meegenomen, de komende dagen wassen en toiletteren op z'n Afrikaans...

Foto's

1457e.jpg
1457e.jpg
Abytravel
43123.jpg
43123.jpg
Abytravel
4603f.jpg
4603f.jpg
Abytravel
c7c9c.jpg
c7c9c.jpg
Abytravel
29528.jpg
29528.jpg
Abytravel