British Columbia

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

British Columbia image

Het Canadese leven ervaren in Kelowna

British Columbia
Canada
ChristaThieme

Het Canadese leven ervaren in Kelowna

Na de Canadian Rockies en onze avonturen in Blue River en Clearwater, wijken we vandaag af van de standaard route die de meeste toeristen volgen. We gaan namelijk bij mijn zus op bezoek die sinds een paar jaar in Kelowna woont, in het midden van het zuidelijk deel van British Columbia. We rijden via de stadjes Kamloops en Merrit naar Kelowna . Met zijn ruim 100.000 inwoners is het de grootste stad in de vallei Okanagan. De stad wordt door midden gesneden door het grote Okanagan Lake.

Als je in Kelowna langs de westzijde van het meer rijdt, waan je jezelf in Zuid-Frankrijk. De zonnige hellingen zijn bezaaid met rijen wijnranken die geplant zijn tot aan de oever van het meer. De druiventeelt is mogelijk door het beschutte en milde klimaat. Het waait niet veel in het dal en in de lente en zomer wordt er regelmatig een temperatuurtje boven de 25 graden gehaald. Op de top van een kleine heuvel midden in Kelowna ligt Mission Hill Whinery, een wijngaard die wij ook deze week bezoeken. Naast een lekker glaasje wijn heb je ook een prachtig uitzicht over de stad en het meer. De tegenstelling tussen de oostelijke en westelijke oever is groot. Terwijl west een mediterrane sfeer uitstraalt, heeft de oostzijde de allure van een grote stad. Winkelcentra, uitgaansleven en werk speelt zich voornamelijk aan de oostelijke oever van het meer af. De wolkenkrabbers tegenover de wijngaarden.

Naast standaard bezigheden als boodschappen doen, shoppen in het overdekte winkelcentrum en natuurlijk het dagelijkse leven ervaren gaan we ook een dagje op pad met 3 Nederlands-Canadese families om te ‘floaten’. De dag ervoor hadden we hiervoor al rubberen bootjes en ander drijvend spul gekocht in een grote doe-het-zelfwinkel. In colonne rijden we met een viertal auto’s naar een geschikte rivier vlakbij. Nou ja, vlakbij voor Canadese begrippen dan, want uiteindelijk is het meer dan een uur rijden. We parkeren de auto’s op een plek waar we gemakkelijk ons drijvende vervoermiddelen kunnen opblazen en stappen in en op het water. Als enige stuurmiddel worden een aantal peddels verdeeld over de ‘boten’. De één drijft in een opblaasbare stoel wat meer naar links, de andere in een opblaasbootje wat meer naar rechts.

De jeugd knoopt al snel de verschillende drijvende objecten aan elkaar zodat ze als echte hangjongeren op het water kunnen chillen. De rivier is niet diep, op sommige momenten kan je met je hand vanaf de rand de bodem aanraken, op andere momenten komt het water tot je middel. Echt spannend is het dus niet, maar wel heerlijk relaxed. En behalve de mooie uitzichten zien we ook regelmatig roofvogels langs het water in de bomen zitten, zoals haviken en valken. Gelukkig zijn er een paar van de groep die weten welke riviertak we moeten volgen als we bij een splitsing komen. En zij hebben hun navigeerwerk goed gedaan want ongeveer 2 uur later zien we langs de waterkant onze taxichauffeurs al klaar staan om ons aan land te helpen. Met twee totaal volgepropte auto’s rijden we terug naar het beginpunt om de geparkeerde auto’s op te halen. En zo is een leuk en heerlijk dagje floaten weer voorbij.

Als ik aan mijn zus vertel dat ik het jammer vind dat het zalmseizoen nog niet begonnen is, vertelt ze dat er vlakbij al springende zalmen zijn gezien in een riviertje bij Peachland. In dit geval is vlakbij ook echt vlakbij want Hardy Falls in Peachland is slechts een kwartiertje rijden. Gelukkig is ze nog een beetje Nederlands! ;) Enkele jaren terug hebben lokale bewoners van Peachland zich verenigd om de leefomgeving van de bedreigde Crimson Coloured Kokanee Salmon, een fel oranjerood gekleurde zalm, in het riviertje Deep Creek bij Hardy Falls te verbeteren. Zo is onder andere de rivierbedding verbeterd om het springen van de zalmen te vergemakkelijken en zijn er rustplekken in het water gecreëerd. Ook is de natuurlijke beplanting terug gebracht naar de oorspronkelijke staat. Dit heeft er voor gezorgd dat je vandaag de dag 10 tot 30 minuten eenvoudig naar een mooie waterval kan wandelen langs en over het riviertje, terwijl je de zalmen in het water omhoog ziet springen. En ook al is de foto niet geweldig, ik ben er wel trots op dat ik een zalm ‘gevangen’ heb!

Verder vullen we deze dagen met bijkletsen aan het strand van Okanagan Lake, de verjaardag vieren van mijn moeder en vriendenbezoekjes. Het is een heerlijke relaxte tijd, vooral omdat de jeugd in het huis slaapt en wij een vijfpersoonscamper voor ons tweetjes hebben.

Foto's

64889.jpg
64889.jpg
ChristaThieme
98f61.jpg
98f61.jpg
ChristaThieme
62369.jpg
62369.jpg
ChristaThieme
abdc6.jpg
abdc6.jpg
ChristaThieme
daba7.jpg
daba7.jpg
ChristaThieme
3d5b7.jpg
3d5b7.jpg
ChristaThieme