British Columbia

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

British Columbia image

Raften op Clearwater River

British Columbia
Canada
ChristaThieme

Raften op Clearwater River

Vandaag rijden we maar een klein stukje van de BC-5, slechts 110 km van Blue River naar Clearwater. In Nederland vinden we dat al snel een heel eind maar in Canada wordt het beschouwd als een kippeneindje. Bij Clearwater gaan we eerst op advies van het Canadese stel die helemaal gek zijn van raften, het hier ook maar eens proberen. Het hoofdkwartier van Interior Whitewater Expeditions is gelegen aan de ingang van Wells Gray National Park. We reserveren een plekje voor de volgende morgen en de rest van de dag vullen wij met het bekijken van enkele highlights in Wells Gray NP. Met 39 watervallen in het gebied is het gemakkelijk een mooie plek te vinden. Er is eigenlijk maar een enkele weg naar het noorden en wat je omhoog gaat, moet je ook weer naar beneden. Dat is ook de reden dat hier minder toeristen komen. Het laatste stuk van de weg naar Clearwater Lake, waar het dood loopt, is onverhard maar met de camper nog steeds goed te doen en de uitzichten over het meer zijn geweldig. Behalve een paar locals die besloten hebben om vandaag op het meer te gaan varen, zijn wij de enige toeristen. En dat in het hoogseizoen! Op het einde van de dag checken we in bij Helmcken Falls Lodge, een camping en paardenrange in het natuurpark zelf. Met het mooie zonlicht de volgende ochtend heb ik een paar mooie foto’s kunnen schieten van eigenaar Matt en zijn paarden.

Na ons ontbijt komen we enthousiast en vol nerveuze spanning weer terug bij het hoofdkwartier van IWE. Na een korte kennismaking krijgen we een helm, een wetsuit en andere noodzakelijkheden aangereikt. Daarna stappen we in een omgebouwde schoolbus en rijden hobbeldebobbel naar de startplaats. Daar trekken we in de motregen onze wetsuit aan terwijl de stevige rubberen boten te water worden gelaten. We gaan met 8 man in de boot. De eerste 20 minuten blijf je lekker dobberen op de nog rustige Clearwater River terwijl de commando’s uitgelegd en de veiligheidsinstructies gegeven worden. Onze gids is wat avontuurlijker ingesteld dan de gids op de andere boot. Terwijl op de andere boot als oefening slechts één man overboord gaat, moet in onze boot iedereen het water in vallen. Dit dient als reddingsoefening. Zo weet je precies hoe het voelt om in het water te drijven en leer je hoe je iemand weer in de boot in trekt. Brrrr… In eerste instantie is het water erg koud maar al gauw vormt het water een isolerend laagje in de wetsuit en is het heerlijk warm.

En dan begint het echte werk. Eerst nog op een redelijk rustig stuk om de commando’s te oefenen en dan wordt de rivier behoorlijk wild. Het is af en toe hard werken, maar ontzettend gaaf. Regelmatig krijg je een plens water over je heen en word je wild door elkaar geschut. En ondertussen kan je in de wat rustige momenten heerlijk genieten van de prachtige natuur om je heen. Het commando “Get down!” werd regelmatig gegeven. Dan kniel je in de boot, houd met de ene hand je roeispaan vast en met de andere hand pak je het gespannen touw in het midden van de boot zodat je niet overboord kan kiepen. Het water was op sommige momenten erg wild. Geen idee of dat lag aan het feit dat het tijdens onze trip begon met stormen, maar de donder in de verte maakte het avontuur zeker sfeervoller. De foto’s van het wildwatervaren zijn gemaakt met een GoPro die op de helm is vastgemaakt. Met al dat opspattende water is het dan ook lastig om je lens droog te houden. Je loopt trouwens wel een risico; vele GoPro’s liggen volgens de gids al op de bodem van de rivier!

Na dit avontuur eten we nog iets bij een nabij gelegen restaurant. Daarna gaan we nog één keer Wells Gray NP in om naar een uitkijkpost te rijden, vanwaar we de zon boven het woud onder kunnen zien gaan. We zijn er opnieuw helemaal alleen. Het is een mooie afsluiting van deze dag.

Foto's

18fcc.jpg
18fcc.jpg
ChristaThieme
74ff4.jpg
74ff4.jpg
ChristaThieme
885ce.jpg
885ce.jpg
ChristaThieme
a8fd4.jpg
a8fd4.jpg
ChristaThieme
d0d86.jpg
d0d86.jpg
ChristaThieme
51196.jpg
51196.jpg
ChristaThieme
c3b57.jpg
c3b57.jpg
ChristaThieme