British Columbia

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

British Columbia image

Blue River berensafari

British Columbia
Canada
ChristaThieme

Blue River berensafari

Vandaag staat de berensafari op de planning. De Blue River Safari had ik ingepland voor het geval dat we geen beren zouden tegenkomen tijdens onze camperreis door de Rocky Mountains. Gelukkig hebben we wel al een aantal gezien, maar desondanks besluiten we deze safari toch door te laten gaan. Het lijkt ons namelijk ook erg leuk om met een bootje over de rivier te racen! We wandelen vanaf de camping in Blue River naar het dok een paar kilometer verderop. Als we kaartjes willen kopen vraagt de receptioniste of we met eens strakke tijdsplanning zitten, want de eerstvolgende boot is met Zak. Zak is de zoon van de eigenaar en mag daardoor min of meer zijn eigen plan trekken. Hij is gepassioneerd over zijn vak, een expert op berengedrag en zijn safari’s lopen qua tijd altijd uit. Nou, dat vinden we geen enkel probleem!

We krijgen regenponcho’s aangeboden tegen het opspattende water en samen met nog vier andere toeristen stappen we in een jet-boot. De boot dobbert langzaam de rivier af terwijl Zak van alles vertelt over de rivier, de beren en hun gedrag. Daarna start hij de motor en racen we over de Mud Creek naar Mud Lake. De omgeving van Mud Lake lijkt op een regenwoud en behoort deels tot het Blue River Black Spruce Provincial Park. De dicht begroeide oevers zorgen er voor dat de beren regelmatig een route langs de rivier volgen, gewoon omdat het makkelijker is. Op vaste plekken varen we langzamer en tuurt Zak de oever af op zoek naar de beren.

Dan ziet Zak een andere boot stilvallen, daar is blijkbaar een beer te zien! Wij varen er ook langzaam naartoe. Iedereen is doodstil om de beren niet weg te jagen. Dan zien we onze eerste beer van de dag. Hij struint over de rotsige oever, drinkt wat van het water en is waarschijnlijk op zoek naar wat lekkers. Na een paar minuten geven we de andere boten ook wat ruimte en varen we door. Dan zien we opnieuw een beer en even later zien we van de andere kant een jongere beer aankomen. Een stukje achter hem wandelt er nog een! Drie beren tegelijk, dat is toch wel bijzonder! Eén van de beren verdwijnt na een paar minuten in het struikgewas. De andere twee beren lopen langzaam naar elkaar toe, onbewust van de mogelijke encounter. Op het moment dat de oudere beer stilstaat op een wat hogere rots en zijn tong uitsteekt om de lucht van de jongere beer te proeven, weten we dat ze elkaar kunnen ruiken. Een paar tellen later ziet of ruikt ook de jongere beer zijn rivaal. Zijn gedrag wordt wat aarzelend en voordat het tot een echte schermutseling aan komt kiest hij het hazenpad. Wat een geweldig om te zien, vooral als je verteld wordt dat je op zo'n boottrip gemiddeld maar 1 of 2 beren ziet!

We varen ook nog langs een waterval waar we even de benen kunnen strekken, maar meer beren zien we niet meer. Op het einde van onze trip vragen we of er ook elanden (moose) in de buurt leven, waarop Zak met hoge snelheid ‘even’ naar Moose Island, een eilandje vlakbij in de rivier, vaart om te kijken of ze daar toevallig aan het chillen waren. Helaas geen eland gezien maar wel een kwartier lekker hard door de rivier gescheurd, iets wat de kinderen ook wel konden waarderen!

Bij terugkomst vertellen we de eigenaresse dat we via het pad langs het spoor terug willen wandelen naar de camping. Maar ook de spoorbaan wordt regelmatig door beren gebruikt als wandelpad, dus ze raad ons dat af. Wel biedt ze aan om ons met een jeep (zonder deuren vanwege de foto-tour die ze ook geven) naar de camping te brengen. Ook al is het wettelijk niet toegestaan om met deze jeep over de doorgaande weg te rijden, het wordt een leuk ritje want de dame is niet bang voor een beetje snelheid. Het was weer een topdag! Bij het kampvuur worden de verhalen in geuren en kleuren vertelt aan onze Canadese buren. Morgen gaan we ieder een andere kant op, maar we krijgen nog wel een goede tip mee voor het raften wat we op de Clearwater River willen gaan doen, maar dat is een avontuur voor een volgende blog!

Foto's

16f97.jpg
16f97.jpg
ChristaThieme
97cfd.jpg
97cfd.jpg
ChristaThieme
c2cce.jpg
c2cce.jpg
ChristaThieme
0e216.jpg
0e216.jpg
ChristaThieme
3c994.jpg
3c994.jpg
ChristaThieme
986b8.jpg
986b8.jpg
ChristaThieme
09807.jpg
09807.jpg
ChristaThieme