British Columbia

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

British Columbia image

Op berenjacht, top 5 tips & tricks

British Columbia
Canada
ChristaThieme

Op berenjacht, top 5 tips & tricks

Deze zomer gaan we naar Canada, heerlijk een paar weken rondtoeren door de Rocky Mountains en genieten van de magnifieke natuur aldaar. Natuurlijk hopen we ook hét dier te zien dat daar in de bossen van de Nationale parken rondsnuffelt: de beer! We willen graag goed voorbereid zijn en zo de kans vergroten dat we ze ook daadwerkelijk te zien krijgen, en het liefst ook mooi te fotograferen. Daarom kreeg ik voor mijn verjaardag ook een mooie telelens. Tja, dan heb je eindelijk de zo begeerde lens in je bezit, dan wil je natuurlijk ook oefenen om goede foto's te maken van de beren die we hopelijk in Canada tegen zullen komen. Maar loslopende beren hebben we in Nederland niet, dus oefen ik maar met onze eigen vrolijke snuffelaar!
We hebben ons al aardig ingelezen in de gewoonten en manieren van de beer. Zo weten we al aardig wat richtlijnen met betrekking tot de beren in Canada. Hieronder kan je onze verzamelde top 5 lezen waarbij de rangschikking de mate in agressie volgt, oftewel van geen enkele beer te zien tot de tip bij een heuse aanval.

Tip 1: Laat geen eten(sresten) liggen tijdens en na afloop van je kampeerplek (of ergens anders in het park). Beren houden van eten en zullen ook echt proberen om het te pakken te krijgen. Bewaar eten en etensresten in een ‘beer proof’ bak buiten de auto of bewaar het eten in de camper in de koelkast. Zorg dat de materialen waar je op of in gekookt hebt zorgvuldig schoon gemaakt worden zodat er geen lekkere luchtjes worden verspreid.

Tip 2: Ben je in de natuur aan het genieten, zorg dan dat je aanwezigheid op een natuurlijke manier, in het gebied gehoord wordt. Dit zorgt er voor dat de beer jou hoort en niet van je schrikt. Dus wat mijn eigen persoontje betreft; lekker stampend wandelen, rommelend kamperen en en vooral niet stil bij een mooi uitzichtpunt op een mooie zonsondergang wachten.

Tip 3: Als je een beer op een afstandje ziet, blijf dan kalm. Ren niet weg want ze kunnen sneller rennen dan mensen. Loop liever, al pratend, rustig weg en houdt de beer (zonder oogcontact te maken) in de gaten. Geeft de beer ruimte zodat hij weg kan lopen. Probeer afstand te houden en blijf bij elkaar.

Tip 4: Heb je geen mogelijkheid om rustig weg te lopen of is de beer te dichtbij, blijf dan staan. Als je wegrent wek je juist het jagersinstinct op. Bijna altijd zal een beer een wegrennende persoon gaan achtervolgen. Dit is de moeilijkste regel om te volgen, want ons instinct zegt: RENNEN!

Tip 5: Valt een beer je aan, blijf dan voor dood op de grond liggen. Een agressieve beer herken je aan het zwaaien van zijn hoofd van links naar rechts, de grommende, kreunende en hijgende geluiden die hij maakt, het stampen met de voorpoten op de grond en de oren die plat op de kop liggen. Een beer die steigert op z’n achterpoten is nieuwsgierig en wil meer informatie krijgen van je, via zicht, geur en/of geluid maar is dus niet per se agressief! Een beer die agressief gedrag vertoont waarschuwt je en vraagt om ruimte te maken. Het zal zelden of nooit tot een aanval komen als je de richtlijnen volgt.

Foto's

e9853.jpg
e9853.jpg
ChristaThieme
0f049.jpg
0f049.jpg
ChristaThieme
2e595.jpg
2e595.jpg
ChristaThieme
9664b.jpg
9664b.jpg
ChristaThieme