Rocky Mountains

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Rocky Mountains image

Maligne Road, een weg vol wildlife

Rocky Mountains
Canada
ChristaThieme

Maligne Road, een weg vol wildlife

Wat is Canada toch prachtig en vooral de Canadian Rocky Mountains! Als we tijdens onze kamperreis aan de andere campinggasten vragen waar we de grootste kans hebben om wildlife te kunnen zien, dan is het antwoord steevast Maligne Road in Jasper National Park. Beren, berggeiten, steenbokken, whapitiherten en elanden, het komt allemaal voorbij. Daarnaast wordt deze weg ook geprezen om zijn mooie uitzichten, met Medicine Lake als hoogtepunt. Door Jasper NP reizen zonder Maligne Road te bezoeken kan dus eigenlijk niet. Deze ochtend staan we daarom opnieuw vroeg op en rijden we in alle stilte om half 8 met onze camper vanuit Pocahontas richting Jasper. Vlak voor Jasper slaan we af richting het zuiden en rijden we over Maligne Road.

Onderweg zien we inderdaad prachtige vergezichten en het rijden op deze weg is heel plezierig. Vlak bij Medicine Lake zien we onze eerste wildlife van de dag. Een groep van ongeveer 20 steenbokken steken de weg over om richting het half droogstaande Medicine Lake te wandelen. Daar verdwijnen ze in de moerasachtige vlakte, op zoek naar water. De grote aantrekkingskracht van Medicine Lake voor allerlei dieren is dat het een gemakkelijk bereikbare en veilige drinkplaats is.

Medicine Lake is in de lente een meer door een overvloed van smeltende gletsjerwater, maar in de loop van de zomer verdwijnt het water. Niet door verdamping maar doordat er een enorm grottenstelsel onder het meer zit. Door zogeheten zinkgaten sijpelt het water van het meer langzaam weg in een ondergrondse rivier die 16 km verderop weer tevoorschijn komt in Maligne Canyon. In de herfst en winter is het geen meer, maar meer een moerasachtig gebied. Grote stukken moddervlaktes worden afgewisseld met waterpoeltjes die door een klein waterstroompje met elkaar verbonden zijn.

Even verderop eindigt de weg bij het gelijknamige meer. Maligne Lake is met zijn 22 kilometer het grootste meer van de Canadese Rockies en ligt er idyllisch bij. Vanuit het grote moderne restaurant met zijn meerdere terraslagen heb je een prachtig uitzicht over het meer. Je kan er kanoën of een boottocht maken naar Spirit Island in het midden van het meer, maar je kan ook mooie wandelingen maken. Wij kiezen voor het laatste. Na alle mogelijke wandelroutes bekeken te hebben, kiezen wij voor ‘Moose Loop’. Deze gemakkelijk te lopen trail van ongeveer 3km is genoemd naar de elandensoort die leeft in de Rocky Mountains van Canada. Omdat wij de afgelopen dagen al enkele hikes hebben gelopen en onze benen zwaar aanvoelen, besluiten we met enige frisse tegenzin om toch maar deze korte route te lopen. De benaming klinkt des te aantrekkelijker omdat we tijdens onze kamperreis nog geen enkele eland hebben mogen zien.

De route loopt langs de oostelijke oever van het prachtige Maligne Lake en je hebt regelmatig leuke doorkijkjes waarbij je de kano’s en de boot over het meer kan zien varen. Op een gegeven moment buigt het pad af en voert deze door een schilderachtig bos. De overblijfselen van een eeuwenoude landverschuiving zijn nog goed te zien in de rotspartijen. Er komen wandelaars ons tegemoet gelopen en we vragen aan hen of de route de bergen in gaat. Ze vertellen ons dat er aan de voet van de berg een splitsing komt waar je kan kiezen; óf je klimt omhoog voor prachtige vergezichten óf je wandelt via een bospad weer terug naar Maligne Lake. Met die laatste mogelijkheid zijn we gezien onze vermoeidheid erg blij, maar ze vertellen ons daarna nog iets veel leukers; ze hebben 3 elanden zien relaxen op Moose Island!

Vol nieuwe energie door dit bemoedigende verhaal lopen we verder en komen we aan bij Moose Lake. Het is dat de wandelaars ons hadden verteld dat ze daar ergens zouden moeten liggen want zien doen we ze niet. Het kleine eilandje is namelijk geheel begroeid met bomen en tussen de bomen is het loeidonker. Met de meegebrachte Swarovski verrekijker wordt het eiland afgespeurd en warempel, daar tussen de bomen ligt er eentje! Nu we weten waar we naar moeten zoeken worden de andere twee elanden ook snel gespot. Wat zijn we blij dat we toch aan deze hike zijn begonnen!

Als we bij het toch wat toeristische Maligne Lake wegrijden, nemen we twee lifters mee die hun auto net na Medicine Lake hebben geparkeerd. Ze hebben de hele dag gehiked over de flanken van de bergen van deze vallei en hebben helaas bijna geen wildlife gezien. Daar waren ze eigenlijk wel teleurgesteld over. Gelukkig raken ze snel over hun teleurstelling heen als we langs de weg geparkeerde auto’s zien staan. Een groep dikhoornschapen ligt te genieten van de laatste zonnestralen. Twee vrouwtjes zijn van de groep afgedwaald en lopen langs de oever van het meer. Nieuwsgierig komen ze steeds dichter bij, zo dichtbij dat onze dochter haar handen omhoog moet houden om de dieren niet aan te raken. Wat een geweldige ervaring voor haar! Het alfamannetje vindt het uiteindelijk wel welletjes en stuift de helling af om de twee vrouwtjes weer richting de groep te drijven.

We stappen wederom in de camper en rijden verder richting Jasper. Een paar honderd meter later zien we opnieuw een geparkeerde auto. Een zwarte beer slentert langs de weg op zoek naar besjes en kruiden. Wat worden we toch verwend en onze twee lifters gaan helemaal uit hun dak! Hun allereerste beer! Na een paar minuten rijden we door om zo ook anderen te laten genieten van deze beer-encounter. Even later zijn we bij de geparkeerde auto en nemen we afscheid van onze lifters. We rijden door naar Jasper en strijken voor het avondeten neer in een gezellig restaurant genaamd “L&W’ wat staat voor “Lots of Work”. Het eten is prima, de bediening is vriendelijk en van de serveerster horen we dat het zien van een eland veel zeldzamer is dan een beer. En dan beseffen we pas echt hoeveel geluk we deze reis al hebben gehad!

Foto's

c1c83.jpg
c1c83.jpg
ChristaThieme
bfe62.jpg
bfe62.jpg
ChristaThieme
15d06.jpg
15d06.jpg
ChristaThieme
e46df.jpg
e46df.jpg
ChristaThieme
a7903.jpg
a7903.jpg
ChristaThieme
69a15.jpg
69a15.jpg
ChristaThieme
d5488.jpg
d5488.jpg
ChristaThieme