Canada

Reisgids

Reistips

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Canada image

Spirit Island en ander moois in Jasper NP

Canada
Noord en Midden Amerika
Baatjes

Spirit Island en ander moois in Jasper NP

‘Tja, doet u dan maar een cruise morgenochtend vroeg.’ We staan bij de kiosk waar ‘cruises’ naar Spirit Island verkocht worden. We blijken totaal onvoorbereid te zijn en we dachten wel even naar Spirit Island te lopen. Na een, overigens mooie, wandeling langs de oever van Maligne Lake kwamen we er achter dat we op deze manier niet bij Spirit Island zouden komen. Een al net zo onvoorbereid stel dat we onderweg spraken, kwam tot dezelfde conclusie. Maar ja, tegen de tijd dat we bij de kiosk kwamen waren alle boottochtjes voor deze dag al volgeboekt en er was geen kano meer beschikbaar (om maar even aan te geven hoe druk het hier is). Gelukkig hebben we morgen dus ook nog.

We zijn deze dag begonnen bij Maligne Canyon. In totaal zijn er zes bruggen over deze kloof. Wanneer je vanuit de plaats Jasper komt aanrijden, kun je als eerste bij Sixth Bridge stoppen. Hiervandaan kun je de 3,5 kilometer langs en over de kloof lopen om te eindigen bij First Bridge. Bij deze laatste brug heb je prachtig zicht op de door mos bedekte kloof. Omdat dit toch wel het mooiste stukje van de kloof is, is hier ook een parkeerplaats en is het ook erg druk. Wanneer je hiervandaan start loop dan zeker even door tot Fourth Bridge. Nog steeds prachtig en stukken minder druk.

Onderweg naar Maligne Lake stoppen we natuurlijk ook bij Medicine Lake. Een meer dat aan het einde van de zomer droog kan komen te staan omdat er geen smeltwater meer is en het water wegstroomt via poreus kalkgesteente. Het water komt pas 16 kilometer verderop weer aan de oppervlakte, door ondergronds karstgesteente. Een bijzonder natuurfenomeen. Wanneer wij er zijn staat er nog genoeg water in het meer om een meer te zijn.

Op aanraden van onze gastvrouw gaan we in de avond picknicken op Pyramid Island in (heel verrassend) Pyramid Lake. Hier zitten veel IJsduikers die een prachtig, spookachtige roep hebben en we hopen op nog wat andere soorten. Dus broodjes en wat andere lekkernijen worden ingekocht en we gaan met telescoop en verrekijkers op zoek naar een geschikte plek. We vinden een picknicktafel en zetten alles klaar. We genieten in rust van de mooie omgeving, af en toe komt er eens iemand voorbij en we horen een aantal keer dat dat picknicken een goed idee is. Helemaal op mijn gemak zit ik niet met al die bordjes die me wijzen op gevaar voor beren, maar aan de andere kant, het is zo druk overal, die beren kijken wel uit. Veel bijzondere vogels zien we niet totdat we het eiland via de brug verlaten. Aan het einde van de brug zit een paartje Drieteenspechten. In Europa zeer lastig te zien, hier gewoon op een boom terwijl ik er bijna met mijn camera bovenop sta.

De volgende ochtend gaan we dan toch naar Spirit Island. We halen de gemiddelde leeftijd nog een beetje naar beneden op de boot. We zijn al snel ver voorbij het punt tot waar we gelopen zijn, en gaandeweg wordt het meer steeds smaller.

Spirit Island heeft zijn bekendheid te danken aan fotograaf Peter Gales die door Kodak op pad werd gestuurd om mooie foto’s te maken ter promotie van het merk. Hij fotografeerde Spirit Island en een afbeelding hiervan kwam levensgroot in Grand Central Station te hangen, waar vele reizigers dit prachtige plaatje zagen.
Spirit Island is eigenlijk geen eiland. Wanneer het waterpeil in Maligne Lake door smeltwater hoog staat is het een eiland. Zodra het waterpeil begint te zakken wordt er een verbinding met de wal zichtbaar. Spirit Island ligt in een zogenaamde box canyon, een smalle kloof met een vlakke bodem en verticale muren. Het eiland is Spirit Island genoemd door de Stoney Nakoda, lokale First Nations. Het eilandje word omringd door een en dezelfde bergketen, dit is zeldzaam en dit maakt het eiland zeer belangrijk voor de Stoney Nakoda. Omdat het zo’n heilige plaats voor deze mensen is, is het niet toegestaan om op het eiland te lopen.
Je krijgt de mogelijkheid om het van een uitkijkpunt te fotograferen. Veel tijd heb je niet, want als de hoorn wordt geblazen, moet je weer terug naar je bootje en komt de volgende groep alweer aan. Op het moment van boeken hebben we even achter onze oren gekrabd, goedkoop is het namelijk niet (+/- $75,-), maar ik had het toch voor geen goud willen missen. Wat een wonderschone plek.

Na onze vroege boottocht hebben we nog alle tijd om een wandeling door de Valley of the Five Lakes te doen. We waren gewaarschuwd dat het hier heel druk zou zijn, maar dat viel ons eigenlijk alles mee. In de Valley of the Five Lakes loop je (heel verrassend) langs of tussen vijf prachtige meren door die elk hun eigen charme hebben. Tussen het derde en vierde meer hebben we een tijdje zitten genieten van het prachtige uitzicht op het derde meer en een chipmunk die veel interesse had in de inhoud van onze tas. Het leuke was dat op de bekende rode Parks Canada stoelen stond dat je rustig de natuur op je af moest laten komen. En dat kwam het.
De wandeling is niet heel pittig maar wel aan te raden om deze in de richting van de klok te lopen. Op het einde zit een vrij steil stuk dat je beter kunt beklimmen dan te moeten afdalen. Maar goed, dat blijft natuurlijk een persoonlijke voorkeur.

Na drie nachten in Jasper zit onze tijd er hier helaas alweer op en vertrekken we naar Golden, waar we een Airbnb hebben voor een week. Daarvandaan willen we Mt. Revelstoke, Yoho, Banff en Kootenay gaan verkennen. Onze weg naar Golden leidt ons eerst nog over de legendarische Icefields Parkway, waar we een bezoek zullen brengen aan de Athabasca Glacier. Wat we daar van vonden, lees je later.

Foto's

Maligne Canyon, prachtige kloof
Maligne Canyon, prachtige kloof
Baatjes
Maligne Lake - onze wandeltocht langs de oever
Maligne Lake - onze wandeltocht langs de oever
Baatjes
Pyramid Lake - uitzicht tijdens picknick
Pyramid Lake - uitzicht tijdens picknick
Baatjes
Pyramid Island, te bereiken via een brug
Pyramid Island, te bereiken via een brug
Baatjes
Drieteenspecht bij Pyramid Island
Drieteenspecht bij Pyramid Island
Baatjes
Valley of the Five Lakes - Third Lake
Valley of the Five Lakes - Third Lake
Baatjes