Canada

Reisgids

Reistips

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Canada image

West versus Oost Canada

Canada
Noord en Midden Amerika
Kburgers1

West versus Oost Canada

Iedereen die aan een reis naar Canada denkt kiest vaak voor West-Canada (Rocky Mountains, Vancouver Island). Ik ook toen ik, in 2013, 2014, 2016 (Yukon) en 2017, Canada bezocht.
Dit jaar hebben we dan ook maar eens Oost-Canada bezocht (Quebec en Ontario). En wat blijkt...... Oost Canada is even indrukwekkend. Dat had ik echt van te voren niet verwacht.

Nationale Parken
West Canada kenmerkt zich door de machtige Rocky Mountains. Hier tref je de prachtige Nationale Parken Jasper en Banff. En vind je helder blauwe bergmeren, gletsjers, eindeloze bossen en prachtige hikes. Ook de provinciale parken als Wells Grey Provincial park nabij Clearwater wil je hier bezoeken.
Oost Canada (Quebec) is net iets vlakker maar kent zeker hoogte verschillen. Oost heeft Forillon National park waar je prachtige hikes kan maken. Ook kent Quebec en Ontario veel provinciale parken als Algonquin Park en Parc national du Bic. Water is hier de verbindende factor. De parken liggen aan het water/zee of tellen eindeloos veel meren. Oost-Canada staat dan ook bekend om de duizenden meren.

Steden
Wie West-Canada bezoekt vliegt vaak op Vancouver of Calgary. Beide steden zijn leuk om te bezoeken. Waarbij ik Gastown en Stanley Park in Vancouver erg leuk vond.
Oost-Canada heeft daarbij meer diversiteit aan steden. Zo heb je Montreal en Quebec met Franse invloeden. Waarbij Ottawa de hoofdstad van Canada zich meer richt op de geschiedenis van Canada en Toronto de metropool stad is met al zijn glazen hoogbouw.

Wildlife
In de Rocky Mountains of Vancouver Island heb je op veel plekken kans op beren, bighorn sheeps, elk, elanden, walvissen en kleinere knaagdieren. Echt een must om te zien als je daar bent. Hier is de Bow Valley Parkway de 93a tussen Banff en Lake Louise erg geschikt voor. Ook een whale watch op vancouver island mag niet ontbreken. Hier tref je de grote Killer Whales (orka's). Echt een top ervaring.
Na al deze dieren meerdere malen in het Westen te hebben gezien was ik aangenaam verrast dat Oost-Canada ook veel wildlife heeft. Hier leven ook beren, elanden, bevers, walvissen en de kleine knaagdieren. En de kans dat je ze ziet is even groot. Uniek zijn de beluga's die in de wateren net boven Quebec city leven, in de plaats Tadoussac. Daarbij heb je hier kans op humpbackwhales, vinvissen en minke whales. En hou je van vogels ga dan naar Percé (quebec) om vanuit hier met de boot naar een eiland te gaan waar 100.000 Jan van Genten wonen.

Eten en drinken
Oost-Canada kent 1 lekkernij wat speciaal uit regio Quebec komt. Poutine; friet met jus en kaas. Een lekkernij voor de locals en zeker een aanrader om te proberen.
Zowel in Oost- als West kan je de beavertail eten. Dit is deeg gebakken in frituurvet met een lekkere topping van suiker/kaneel of banaan/chocolade. Erg lekker!

Toeristische trekpleisters
Zowel West- als Oost Canada heeft toeristische trekpleisters. Veel trekpleisters zijn natuur gerelateerd. Een prachtig meer, berg, gletsjer, canyon, zee-uitzicht, er is genoeg te doen. Canada is een top land voor natuurliefhebbers. Echter kan je de natuur afwisselen met leuke steden waar ook genoeg te doen en te zien is. Hierdoor heb je een veelzijdige vakantie. Mede als je daarbij af en toe ook nog wildlife tegen het lijf loopt.

Kortom voor iedereen die net als ik een Canada liefhebber is raad ik aan zowel West- als Oost-Canada te bezoeken want zowel West- als Oost heeft zijn eigen charme!
Voor tips over bezienswaardigheden, routes mag je mij altijd een berichtje sturen: want met 5 Canada bezoeken in 6 jaar tijd mag ik mij wel een Canada-expert noemen.

Foto's

Blog foto
Blog foto
Kburgers1
Blog foto
Blog foto
Kburgers1
Blog foto
Blog foto
Kburgers1
Blog foto
Blog foto
Kburgers1
Blog foto
Blog foto
Kburgers1