Canada

Reisgids

Reistips

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Canada image

De steden van Oost-Canada

Canada
Noord en Midden Amerika
Kburgers1

De steden van Oost-Canada

Afgelopen september hebben we voor het eerst Oost-Canada (Quebec en Ontario) aangedaan. We hebben deze vakantie 4 steden bezocht. Ieder stad had zijn eigen charme.

Montreal (Quebec).
Montreal kent een rijke geschiedenis. Zo is het in bezit geweest van de Franse en van de Britten. De voertaal is nog steeds Frans Het is hedendaags de grootste stad van de provincie Quebec en na Toronto de grootste stad van Canada.
Montreal kent een oud gedeelte, old Town. Je vind hier de Basillica de Notre Dame, de kerk heeft een prachtig blauw interieur, echt de moeite waard om te gaan bekijken. En een aantal pleinen zoals place d'Armes, place d'Youville en place jacques cartier. Grote pleinen met grote gebouwen eromheen, minder knus zoals we dat in Europa gewend zijn vind ik. Wat wij de moeite waard vonden is Park Mont Royal omhoog lopen. Zodat je na tientallen trappen bij het uitkijkpunt Kondiaronk Lookout komt, waar je uitkijkt over de stad. Naast de stad zie je de Saint Laurenceriver. Aan de Westelijke zijde van Park Mont Royal staat de Oratoire St-Joseph, een immense Katholieke kerk. De trap naar de kerk gevat 99 treden, die christenen op hun knieën afleggen.
Eettip: Het ontbijt/lunchcafe Olive en Gourmando in Old Montreal is een aanrader. Vaak staat er een rij en moet je even wachten tot er een tafel vrij is. Wij moesten 20 minuten wachten maar hebben heerlijk verse producten geluncht in het knusse lunchcafé.
Vervoer: Montreal kan je prima met de metro verkennen. In de stad zelf zijn veel wegen opgebroken voor restauratie. Wij zijn daarom ook niet met de auto het centrum in geweest.

Quebec city (Quebec).
Quebec city werd in 1608 gesticht aan de Saint Lawrenceriver als eerste permanente nederzetting van de Franse kolonie Nieuw-Frankrijk. Vanwege alle Franse invloeden word Quebec het Canadese Parijs genoemd. De hoofdtaal is hier ook Frans. Quebec kent een old lower en upper town gedeelte. Waar je in lower town veel galerijen, antiquaren en knusse restaurantjes tegenkomt. Vind je in de upper town de toeristische souvenirshops, grote muurschilderijen en de trekpleisters als het stadhuis, de citadel, de Notre Dame van Quebec en het prachtige Chateau Frontenac. Dit kasteel dateert uit 1883 en we zijn er natuurlijk even binnen gaan kijken. We hebben heerlijk over Terrasse Dufferin (houten board-walk) gewandeld langs het kasteel. En vanaf the plains of Abraham genoten van een indrukwekkend uitzicht over de stad en de Saint Lawrenceriver. Omdat alles relatief in de buurt ligt is Quebec te voet goed te doen. Er is zelfs een lift die mensen van lower town naar upper town brengt.
Eettip: Voor wie graag tussen de locals en knus wilt eten is in lower town Buffet de L'antiquaire aan te raden voor ontbijt/lunch/diner. Ga je liever naar de markt voor locale etenswaren bezoek dan Marche de vieux port in lower town. Wij hebben op de markt lekker Maple Syrup gekocht.
Daarnaast is de plaatselijke lekkernij de Beaver Tail. Deeg wat gefrituurd wordt waar je zelf een zoete topping (suiker, kaneel, chocolade, banaan) op kan kiezen. Ga je liever voor iets hartigs probeer dan Poutine. Dit is friet, met jus en kaas. Canadese eten dit als hoofdmaaltijd en vinden het lekker ook. Het zou in deze regio uitgevonden zijn.

Ottawa (Ontario).
Ottawa is de hoofdstad van Canada. Hier zit ook de Canadese overheid gevestigd. Omdat wij op doortocht waren hebben we Ottawa maar 1 dag/nacht aan gedaan. We hebben, helaas in de stromende regen, het Parliament hill van de buitenkant bezocht. Wil je naar binnen om o.a. de bibiotheek te bewonderen dan moet je s'ochtends vroeg bij de VVV aan de overkant kaartjes halen. Hier hadden wij helaas geen tijd voor. Daarnaast hebben we een glimp opgevangen van het Rideau Canal, wat op de werelderfgoedlijst staat. En hebben we de Byward Market met allemaal lokale producten bezocht.
Accomodatietip: Verblijf in Auberge des Arts, deze B&B ligt centraal in Ottawa. Is betaalbaar en de host is erg vriendelijk. Je kan vanuit hier te voet Ottawa verkennen.

Toronto (Ontario).
Toronto was even wennen voor ons na onze bezoeken aan de oude steden omdat Toronto een echte metropool is met moderne hoogbouw. Gezien de drukke planning zijn we er maar een paar uur geweest. Zodra je aan komt rijden is het druk op de weg. File de stad in is niet te voorkomen.
Omdat mijn vriend 10 jaar geleden in Toronto was geweest wilde hij mij de CN Tower laten zien. Dit moet je dan echt doen op een mooie heldere dag. We zijn op 447m hoogte gewezen in de toren, knikkende knieen maar wat een uitzicht! Om de CN Tower heen staan immense wolkenkrabbers. En vind je een aantal oude locomotieven tentoongesteld staan. Naast de treinen vind je steamwhistle brewering, de plaatselijke brouwerij met lekker bier, vind ik.
Verder hebben wij het harbour front nog even opgezocht met uitzicht op Ontario Lake.

Kortom voor ons een diversiteit aan steden deze vakantie. We hebben er erg van genoten! In mijn volgende blog zal ik meer vertellen over de natuurparken die we in Oost-Canada hebben aangedaan.

Foto's

Palaiment Hill Ottawa
Palaiment Hill Ottawa
Kburgers1
Chateau Frontenac Quebec
Chateau Frontenac Quebec
Kburgers1
Metropool Toronto
Metropool Toronto
Kburgers1