Canada

Reisgids

Reistips

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Canada image

Snelcursus Couchsurfing :-)

Canada
Noord en Midden Amerika
Lyske1980

Snelcursus Couchsurfing :-)

Als ik reis, probeer ik altijd zoveel mogelijk te Couchsurfen en daarom is deze term wel eens te lezen bij een tip + foto van mij. Deze blog is bedoeld voor de Reisreporters die graag willen weten wat 'Couchsurfing' nou precies inhoudt!

Couchsurfing is gratis slapen bij iemand thuis, waar ook ter wereld.
Deze manier van reizen is dus ideaal voor mensen met een klein budget die graag met de lokale bevolking op willen trekken. Het vergt wel een enigszins avontuurlijke en flexibele instelling, je moet het niet erg vinden om van te voren niet precies te weten waar je de komende tijd gaat slapen...

Zo werkt het:

Op de website https://www.couchsurfing.com zoek je simpelweg op de plek waar je graag wilt overnachten en dan krijg je een lijst met alle mensen die een ‘Couch’ aanbieden. Je kunt ook sorteren op o.a. geslacht en leeftijd zodat het niet een complete verrassing is bij wie je terechtkomt :-).
Overigens is het niet altijd letterlijk de bank waar je op slaapt, zoals velen denken.
Vaak kun je een eigen, ruime kamer met een heerlijk bed en schone handdoeken verwachten. En ’s ochtends staat er meestal een lekker ontbijtje voor je klaar... net als in een hotel dus. (maar dan gratis en voor niets!)

- Voor 'single travelers' is het waarschijnlijk eenvoudiger een slaapplaats te vinden, zeker als vrouw zijnde. Maar ook zijn er genoeg 'hosts' die ruimte bieden aan twee of meer reizigers.

- In de steden is het logischerwijs een stuk gemakkelijker om een Couch te vinden dan op het platteland, maar houd er rekening mee dat inwoners van populaire metropolen tientallen ‘Couch Requests’ per dag ontvangen. Probeer dus een aanvraag naar minstens 15 verschillende ‘hosts’ te sturen om er zeker van te zijn dat je in ieder geval één positief antwoord krijgt.
Je kunt ook je reis met verwachte aankomstdatum op de site plaatsen, zodat potentiële 'hosts' in de betreffende stad (en omgeving) contact met jóu opnemen, dat scheelt weer zoeken :-).

- Couchsurfen lijkt vooral bedoeld te zijn voor twintigers, maar in alle leeftijdscategoriën zijn er 'hosts' te vinden op de site. Ik heb in Thompson (Canada) eens bij een 55-jarige dame gelogeerd die door mijn positieve ervaringen met de site zó enthousiast raakte, dat ze besloot het jaar erna ook op deze manier in haar eentje te gaan reizen en huis en haard incl. (klein)kinderen in Canada achterliet!

De 'locals' zijn verbazingwekkend goed van vertrouwen: in bijna alle gevallen kreeg ik meteen de sleutel van hun huis! Terwijl zij overdag gingen werken had ik volle beschikking tot hun woning en mocht ik onbeperkt gebruik maken van hun laptop, wasmachine en koelkast.
Het leuke aan Couchsurfen is dat je alle vrijheid hebt zelf de omgeving te verkennen (daar hou ik als Einzelgänger van!) maar met een beetje geluk maakt de 'host' ook tijd om je de stad te laten zien.
Zo ben ik bijvoorbeeld in Canada door mijn host(s) getrakteerd op een IJshockeywedstrijd, heb ik een heuse roadtrip naar Portland, USA gemaakt (terwijl ik helemaal niet van plan was om Amerika te bezoeken) en ben ik meegenomen naar diverse nationale parken, de bios, een karaokebar, een filmfestival, een rodeo en het bekende Montréal Jazz Festival…. en dat allemaal zonder een cent te hoeven betalen!!!

Vaak hoor ik dat het mensen gevaarlijk lijkt om bij een ‘vreemde’ te slapen. Maar het is helemaal niet eng! Het is juist superleuk om op deze manier mensen te leren kennen en bovendien is het voor de 'hosts' veel spannender want zij halen tenslotte een onbekende in huis die er stiekem met hun dierbare spulletjes vandoor zou kunnen gaan.
De 'host' is vrijwel altijd zelf een reisfanaat en ervaren Couchsurfer die het geweldig vindt om een ‘buitenlander’ in huis te hebben en meer te weten te komen over diens land en cultuur. Je kunt reisverhalen uitwisselen en elkaar over de allermooiste plekjes op aarde vertellen.
Het enige 'gevaarlijke' aan Couchsurfen is dus dat je wensenlijstje met te bezoeken steden/landen (veel) groter wordt ;-)