Belize reisblogs

Altun Ha en Community Babboon Sanctuary

Marijereist was er (tot 27 dec 2009) Gepost op 27 dec 090 reacties

25 mei - Altun Ha en Community Babboon Sanctuary

Toen we vandaag de kamer uitkwamen om te vertrekken, riep een oud vrouwtje in het Spaans naar me of we vandaag naar Lamanai gingen, want dat de boot al weg was. Ik had zowaar de neiging om in het Spaans te antwoorden. Helaas een gemiste kans, want ik had het gevoel dat het niet aan mij gericht was (het was namelijk de eerste keer dat ze hier Spaans tegen ons spraken, de officiele taal is Engels).

Toen Michel zei dat we naar Altun Ha gingen, zei ze dat we beter de highway konden nemen, omdat de andere weg erg slecht was. Wij onderweg, met een avontuurlijk en eigenwijze inslag, natuurlijk toch de oude weg genomen. En ja, het vrouwtje had gelijk. De weg was echt slecht! Het was maar goed dat we een 4-wheel drive hadden. Maar we zijn wel weer een ervaring rijker!

Altun Ha viel een beetje tegen. We konden ons bijna niet voorstellen dat hier zoveel toeristen naartoe gaan in het hoogseizoen. Vast leuk voor mensen die nog nooit iets van de Maya's hebben gezien, maar wij hadden het in drie kwartier bekeken. Omdat het nog pas kwart over twaalf was, hebben we de Lonely Planet erbij gepakt om te kijken wat er verder nog te doen was.

We besloten naar de Community Babboon Sanctuary te gaan. Hier is geen babboon te zien (die komen namelijk helemaal niet voor in Midden Amerika), maar er zijn wel veel Howler Monkeys. Het is een non-government initiatief dat de landeigenaren in de regio stimuleert bomen te laten staan waar de apen in en van leven, zodat de populatie op peil blijft en zelfs erg is gegroeid! We hadden een leuke gids (echt zo'n mannetje dat eruit zag als een zwerver met tanden die alle kanten op groeien, maar wel iemand die enthousiast kon vertellen en veel wist!) Hij vertelde van alles over de planten in de omgeving en waar deze voor gebruikt konden worden (om bijvoorbeeld babies te drogeren als ze te veel huilen, zodat mama ook wat werk in huis kan doen haha), maar omdat we op het heetste moment van de dag waren aangekomen was het moeilijk om aapjes te vinden (die hadden immers ook een lekker beschut plekje gevonden!)

Na een hele tijd wandelen vonden we toch een aapjes familie bij de waterkant. Onze gids had onderweg vruchten van de cashewboom geplukt en daar waren de aapjes duidelijk gek op. Ze kwamen naar beneden en aten de vruchten zo uit je hand of pakten ze aan. We hebben echt super foto's kunnen maken!

's Avonds was het moeilijk om een eettentje te vinden. Alles was bijna dicht (blijkbaar eten ze hier alleen aan het einde van de week :S) Gelukkig hadden we de Lonely Planet bij ons (reiziger's bijbel haha) en vonden we zo een leuk tentje aan het water dat wel open was. Wel wat aan de dure kant voor hier, maar wel heerlijk gegeten, biertjes erbij een een cocktail als toetje... Dat is pas leven!

Marijereist Positie 33054 (0 p.) Lid sinds 26-12-2009 Foto's en tips: 11 Blogs: 9 Fans: 0
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

Hike naar El Mirador - deel 3
0 0
Gepost op 27 december
Guatemala Peten
Hike naar El Mirador - deel 2
0 0
Gepost op 27 december
Guatemala Peten
Hike naar El Mirador - deel 1
0 0
Gepost op 27 december
Guatemala Peten

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.