Belize

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

La Democracia - Belize - naar de tandarts

Belize


Het was een drukte van belang met dierenverzorgers, dierenartsen en andere genodigden in de Belize Zoo in La Democracia – Belize.
Het is dan ook geen standaard halfjaarlijkse controle voor tapir Xing. Nee dit is een serieuze tandheelkundige ingreep. Gelukkig merkt de tapir zelf op dit moment niks van het medische circus om hem heen, volledige narcose voor deze patiënt ;)
Ik hoop maar dat hij niet teveel last heeft gehad van de naweeën, nadat de verdoving was uitgewerkt. De bezorgde verzorgers zijn vast lief voor hem geweest met een voedzame smoothie van takjes en twijgjes toe.

De Belize Zoo werd opgericht in 1983 als een laatste toevluchtsoord voor een groep wilde dieren die na het vervaardigen van een serie films over het tropisch regenwoud, afgedankt waren. De ‘dierentuin’ in achtertuin-formaat trok al snel veel lokale bezoekers, waarbij het opviel dat de Belizanen maar weinig wisten over hun vierpotigen of gevleugelde medelandgenoten. Dat zorgde ervoor dat de kleine dierentuin vast besloten was om een dynamisch wildlife educatiecentrum te worden.
Vandaag de dag wonen meer dan 45 inheemse dierensoorten in de inmiddels 29 hectare grootte zoo. Een thuisbasis voor dieren die helaas redding nodig hadden uit een hachelijke situatie in of buiten hun natuurlijke leefomgeving of daar als wees achterbleven, maar ook bewoners die van baby af aan in de dierentuin verblijven.
De Belize Zoo probeert haar bezoekers en bewoners dichter tot elkaar te brengen en een band te creëren die ervoor zorgt dat mensen zich met trots willen inzetten om deze diersoorten en hun leefomgeving te beschermen.

Een bezoek aan een reservaat was voor ons een te grote en lange omweg, waardoor wij kozen voor dit mooie alternatief. We spotten er krokodillen, harpijen, toekans, jaguars, andere bijzondere katachtigen en natuurlijk tapirs (al dan niet in bijzondere omstandigheden) ;)