Belize - Het grootste kleine geheim van Midden-Amerika image
Lkoedam

Belize - Het grootste kleine geheim van Midden-Amerika

Hoe komt het dat de meeste mensen nog nooit van Belize hebben gehoord? Dit minilandje in Midden-Amerika is enkele van de meest bijzondere culturen en natuurlijke attracties ter wereld rijk. Je vindt er honderden bountyeilandjes en het op één na langste koraalrif ter wereld. Plus krioelende jungle en Mayaruïnes die nog niet door het massatoerisme zijn ontdekt. We maakten een roadtrip langs de kust en dwars door het binnenland en verzamelden de beste tips voor de ultieme ervaring.



Zoek de jaguar



Hoewel je geluk hebt als je er een spot, is Belize naar verluidt de beste plek op aarde voor een ontmoeting met een jaguar. Om precies te zijn: het uitgestrekte Cockscomb Basin Wildlife Sanctuary. In deze jungle woont niet alleen de grootste en sterkste kat van Amerika, maar ook andere katachtigen als de poema, jaguarundi, ocelot en margay en een onvoorstelbare hoeveelheid ander tropisch wild. De jaguar vertoont zich ’s nachts als hij op jacht is, of op een regenachtige dag van juni tot november. Maak een meerdaagse tocht, liefst met een gids. Er zijn huisjes en kamperen is toegestaan. Zorg voor eten, drinken en een waterfilter om uit stroompjes te kunnen drinken. En wees stil, want de jaguar heeft geweldige oren ... Parkentree (€ 4) betaal je bij het Crafts Centre (open 7:30-16:30 uur) in het dorp Maya Centre. Informeer hier naar overnachtingsplekken en een gids (€ 35-40 per dag). Vervolgens loop je (twee uur) of neem je de taxi (€ 15) naar het bezoekerscentrum. Boeken vooraf kan via Maya-familie Chun, mayacenter.com.



Neem een verkoelende duik



De ontelbare watervallen en cenotes, poeltjes die zijn gevormd door ondergrondse rivieren, zijn je verkoelende redding in het bloedhete binnenland. Overal liggen ze verstopt langs wandelroutes en autowegen. Soms moet je een stukje lopen, maar de paradijselijke plons is het waard! Informeer bij de locals voor de beste plekken in jouw buurt. Wij zwommen in Barquedier Waterfall, 15 minuten lopen vanaf de Hummingbird Highway. Zoek het entreehuisje langs de weg, een eindje ten westen van de Blue Hole.



Lees het volledige artikel in Columbus Magazine Editie 55



Klik om te kijken of de papieren editie of de digitale editie nog beschikbaar is.