Nassau reisblogs

Oog in oog & tand om tand met haaien

Michiel80 was er (tot 16 dec 2004) Gepost op 26 apr 101 reacties

De Bahamas staan bekend om de blauwe zee, witte stranden en relaxte mensen. Niet voor niets wordt deze archipel ook vaak gebruikt voor filmopnames, maar dan niet alleen boven water, maar ook onder het wateroppervlak.
Vele films van James Bond tot Jaws zijn opgenomen in de wateren rond deze eilanden. Het duikcentrum van Stuart Cove is vaak betrokken bij het filmen. Deze organisatie kent het gebied als geen ander en weet voor elke film een goede en veilige filmlocatie. Veilig is ook nodig, want het wemelt er van de haaien. En uiteraard kan juist dat ook weer gebruikt worden als inkomensbron. Stuart Cove biedt namelijk zogenaamde 'shark experience' aan.
Als toerist, die al genoeg op bananen gezeten heeft en die eens wat anders wil dan snorkelen met Nemo is deze ervaring bedoeld. Al vroeg in de ochtend word ik opgehaald en rijden we naar het zuidwesten van het eiland. Het ontvangstcentrum, waar de instructie gegeven wordt, is van hout en past mooi in de omgeving. Een kleine inham doet dienst als haven van de duikschool en hier vertrekken de boten. Slechts een lang kwartier varen en we komen aan bij het rif.
Om lekker in te komen gaan we de eerste duik 'verkennen'. Kortom een normale duik langs het rif, waar ik al direct oog in oog kom te zwemmen met meerdere haaien. Het is nu al spannend, maar nog niet super zenuwslopend.
Hoe anders is het als in de tijd tussen de twee duiken de instructeurs visafval in de zee gooien. Al snel cirkelen vele schaduwen om en onder de boot. En het is echt de bedoeling dat ik daar tussen spring. Er wordt me verteld dat de dieren direct weg zwemmen als ik spring, maar toch moet ik twee keer slikken voordat ik de sprong in het diepe waag.
Als iedereen in het water ligt, dalen we af naar de bodem op zo'n 13 meter diepte. Zoals gehoord tijdens de instructie gaan we op de knieën zitten in een halve cirkel met de armen gekruist voor de borst.
Dan zie ik in de verte iemand aankomen zwemmen. Het is de 'feeder', die zich in een maliënkolder vooruit beweegt. In zijn hand heeft hij een kist vol met visafval. Achter en naast hem zwemmen tientallen haaien. Het lijkt de rattenvanger van Hamelen wel. Hij daalt neer in het midden van onze halve cirkel en opent de kist. Dat is het moment dat waar de haaien op gewacht hebben, want het gaat direct helemaal los. Een ware 'feeding frenzy' barst los en overal schieten haaien voorbij, vliegen tanden door het water en komen visstaarten langs.
Naast mij beweegt een meisje nogal anti-peristaltisch en zie ik haar ontbijt weer terug. Aan de andere kant zwemt een haai tegen iemand aan, die daardoor tergend langzaam omvalt. Maar zoals gezegd tijdens de briefing; 'niet bewegen, want anders lijk je ook op eten'. Al snel komt er echter iemand (ook in maliënkolder) om hem weer rechtop te zetten.
Na 15 minuten is alles over en zwemt de 'feeder' weer de verte in. De haaien volgen netjes en wij kunnen nog snel op zoek naar een afgebroken haaientand. De lucht is echter snel gegaan en we maken daarom snel de opstijging naar het oppervlak.
Wat een ervaring, maar wat ben ik blij dat ik het hier gefilmde 'Open Water' pas zie als ik thuis kom...

Michiel80 Positie 31002 (0 p.) Lid sinds 29-03-2010 Foto's en tips: 37 Blogs: 3 Fans: 1

Foto's bij deze blog

blogfoto nr. 1
Springen?
blogfoto nr. 2
Stil zitten hoor...
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

Te gast in een onwerkelijke omgeving
4 3
Gepost op 31 maart
Tanzania Serengeti
Panama, een nieuw pareltje
4 1
Gepost op 30 maart
Panama

Reacties bij deze blog

TravelGoom

Door: TravelGoom • Geplaatst op

Nou, dan moet ik wel de eerste reactie geven. Blijft een mega-spannende happening lijkt me. Foto's zeggen genoeg.

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.