Reisnieuws

Waarom je ALTIJD links een vliegtuig instapt

Gepubliceerd: 05 feb 2018
0

Heb jij er ooit bij stilgestaan dat de deur naar de vliegtuigcabine zich altijd aan de linkerzijde bevindt? Dit verklaart het.

Columbus Travel
Columbus Travel


Is het jou al eens opgevallen dat je altijd links instapt? (Foto: D. Brandsma, Flickr)

Waar je ook heen reist, je zal het vliegtuig te allen tijde aan de linkerkant boarden – kleine passagiersvliegtuigjes, zoals Cessna’s, niet meegerekend. Maar waarom eigenlijk? Naar het schijnt zijn er drie verklaringen.

  • Verklaring 1: Door passagiers aan de linkerkant te laten boarden, heeft het grondpersoneel alle ruimte om het vliegtuig, aan de rechterzijde, bij te tanken en de bagage in te laden.
  • Verklaring 2: Van oudsher zit de piloot aan de linkerzijde van de cockpit. Door de deur aan de linkerkant van het vliegtuig te plaatsen, heeft de piloot dus meer zicht op de positie van de ingang ten opzichte van de vliegtuigslurf en de speling tussen de vleugel en het terminalgebouw.
  • Verklaring 3: De eerste vliegtuigmakers plaatsten de vliegtuigdeur aan de linkerzijde omdat ze het voorbeeld volgden van schepen. Schepen meerden eveneens links aan, om hun passagiers te verwelkomen en af te zetten, omdat zich aan de stuurboordzijde een roer bevond.
deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
Door: Yorick Lips
Naast elkaar zitten in het vliegtuig? Dit betaal je extra

Budget airlines hebben een nieuwe manier gevonden om jou, de consument, geld af te troggelen. Als je in het vliegtuig náást je reisgenoot of -genoten wilt zitten, moet je flink bijbetalen! Vliegwebsite Tix.nl nam de stoeltarieven van vijftien vl...

1
Reisnieuws
10 vragen die je niet durft te stellen in het vliegtuig

Wist je dat je in veel vliegtuigen gewoon om een extra maaltijd mag vragen? Of een verjaardagstaart? Dit zijn de tien meest voorkomende vragen die je niet durft, maar wel mág vragen aan boord van een vliegtuig.

3
Reisnieuws
6x bijna-vliegtuigrampen en cruciale overlevingstips

Een vliegtuigongeluk zit in een klein hoekje. Deze zes vluchten liepen dankzij de heldhaftige acties van de piloten maar nét goed af. Als het noodlot tóch toeslaat, kun je je overlevingskans verhogen door onze vijf cruciale overlevingstips.

0

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.