Reisnieuws

Waarom je ALTIJD links een vliegtuig instapt

Gepubliceerd: 05 feb 2018 0
Heb jij er ooit bij stilgestaan dat de deur naar de vliegtuigcabine zich altijd aan de linkerzijde bevindt? Wij hebben de verklaring voor je.


Is het jou al eens opgevallen dat je altijd links instapt? (Foto: D. Brandsma, Flickr)

Waar je ook heen reist, je zal het vliegtuig te allen tijde aan de linkerkant boarden – kleine passagiersvliegtuigjes, zoals Cessna’s, niet meegerekend. Maar waarom eigenlijk? Naar het schijnt zijn er drie verklaringen.

  • Verklaring 1: Door passagiers aan de linkerkant te laten boarden, heeft het grondpersoneel alle ruimte om het vliegtuig, aan de rechterzijde, bij te tanken en de bagage in te laden.
     

  • Verklaring 2: Van oudsher zit de piloot aan de linkerzijde van de cockpit. Door de deur aan de linkerkant van het vliegtuig te plaatsen, heeft de piloot dus meer zicht op de positie van de ingang ten opzichte van de vliegtuigslurf en de speling tussen de vleugel en het terminalgebouw.
     

  • Verklaring 3: De eerste vliegtuigmakers plaatsten de vliegtuigdeur aan de linkerzijde omdat ze het voorbeeld volgden van schepen. Schepen meerden eveneens links aan, om hun passagiers te verwelkomen en af te zetten, omdat zich aan de stuurboordzijde een roer bevond.
deel dit artikel met je vrienden:
 

Laat een reactie achter

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.

Laatste artikelen

Ga van de gebaande paden in oostelijk Zuid-Afrika

De leeuw, de olifant, de zwarte neushoorn, de buffel en het luipaard. Deze vijf, de Big Five, móét je van je bucketlist afstrepen en oostelijk Zuid-Afrika blijft daar de perfecte plek voor.

De leeuw, de olifant, de zwarte neushoorn, de buffel en het luipaard. Deze vijf, de Big Five, móét je van je bucketlist afstrepen en oostelijk Zuid-Af...

| Safari
Nieuwe trend: Waterfall jumping. Durf jij het aan?

Waterfall jumping is dé nieuwe sporttrend. Hawaï beweert de pionier te zijn, net zoals met cliff diving, maar wie zal het zeggen. We hebben een aantal prachtplekken rond de wereld ontdekt om een sprong in het diepe te wagen.

Waterfall jumping is dé nieuwe sporttrend. Hawaï beweert de pionier te zijn, net zoals met cliff diving, maar wie zal het zeggen. We hebben een aantal...

Instagram-wedstrijd: win een droomreis naar IJsland

Met Columbus win je nog eens wat, zoals deze droomreis naar IJsland voor twee personen! Zie jij zo’n toffe trip wel zitten? We leggen uit hoe je mee kan doen met je mooiste winterfoto’s.

Met Columbus win je nog eens wat, zoals deze droomreis naar IJsland voor twee personen! Zie jij zo’n toffe trip wel zitten? We leggen uit hoe je mee k...