Reisnieuws

Waarom je ALTIJD links een vliegtuig instapt

Gepubliceerd: 05 feb 2018 0
Heb jij er ooit bij stilgestaan dat de deur naar de vliegtuigcabine zich altijd aan de linkerzijde bevindt? Wij hebben de verklaring voor je.


Is het jou al eens opgevallen dat je altijd links instapt? (Foto: D. Brandsma, Flickr)

Waar je ook heen reist, je zal het vliegtuig te allen tijde aan de linkerkant boarden – kleine passagiersvliegtuigjes, zoals Cessna’s, niet meegerekend. Maar waarom eigenlijk? Naar het schijnt zijn er drie verklaringen.

  • Verklaring 1: Door passagiers aan de linkerkant te laten boarden, heeft het grondpersoneel alle ruimte om het vliegtuig, aan de rechterzijde, bij te tanken en de bagage in te laden.
     

  • Verklaring 2: Van oudsher zit de piloot aan de linkerzijde van de cockpit. Door de deur aan de linkerkant van het vliegtuig te plaatsen, heeft de piloot dus meer zicht op de positie van de ingang ten opzichte van de vliegtuigslurf en de speling tussen de vleugel en het terminalgebouw.
     

  • Verklaring 3: De eerste vliegtuigmakers plaatsten de vliegtuigdeur aan de linkerzijde omdat ze het voorbeeld volgden van schepen. Schepen meerden eveneens links aan, om hun passagiers te verwelkomen en af te zetten, omdat zich aan de stuurboordzijde een roer bevond.
deel dit artikel met je vrienden:

Laatste artikelen

Twee voor twaalf: STOP mens-roofdier interactie

Het Franse gezin dat viral ging omdat het uit de auto stapte in safaripark Beekse Bergen, had totaal geen benul van de gevaren. Ze blijken niet de enigen, want in Zuid-Afrikaanse safariparken komen deze levensgevaarlijke interacties aan de lopende band voor. Columbus-wildlifecolumniste Simone E...

Het Franse gezin dat viral ging omdat het uit de auto stapte in safaripark Beekse Bergen, had totaal geen benul van de gevaren. Ze blijken niet de eni...

5 landen met onverwacht mooie stranden

Als wij aan idyllische stranden denken, komen we al snel uit in de Cariben of de Pacific. Maar wist je dat de stranden van deze landen er ook verrassend aanlokkelijk bij liggen?

Als wij aan idyllische stranden denken, komen we al snel uit in de Cariben of de Pacific. Maar wist je dat de stranden van deze landen er ook verrasse...

 

Laat een reactie achter

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.