Bizar

Sta hier even bij stil: de banaan sterft uit!

Gepubliceerd: 07 dec 2017 0
Het gaat slecht met de banaan. Zo slecht zelfs dat er over zes jaar waarschijnlijk geen eetbare banaan meer te krijgen is. De bedreiging wordt veroorzaakt door een wereldwijde schimmelinfectie. Wetenschappers denken de oplossing te hebben. Maar de tijd dringt …Hier afgebeeld: een stapel matoke, een groene bananensoort uit Oeganda (Foto: Reisreporter antwan)Een gemiddeld Nederlands huishouden eet jaarlijks ongeveer honderd bananen. Maar als er niets gebeurt, kunnen we deze bekende gele vrucht over een jaartje of zes van onze boodschappenlijst schrappen. ’s Werelds laatst overgebleven bananensoort – de Cavendish – lijdt namelijk zwaar onder de Panamaziekte, een extreem agressieve schimmel die bananenplanten na drie maanden de das om doet. De ziekte verspreidt zich van Zuidoost-Azië naar landen als Libanon, Jordanië en Mozambique. Zodra de schimmel Zuid-Amerika bereikt, is de eetbare banaan ten dode opgeschreven.Genetische oplossingVolgens wetenschappers gaan zowel overheden als betrokken bedrijven te laconiek om met de dreiging. ‘Als de bodem besmet raakt, dan gaan we toch ergens anders bananen verbouwen’, is hun reactie. Gelukkig boeken wetenschappers wereldwijd vooruitgang met hun genetisch onderzoek. Zo staan de eerste genetisch gemodificeerde Cavendish-plantjes – wetenschappers hebben een resistent gen gekloond – reeds in het lab. Tja, héél af en toen heeft de natuur een helpend handje nodig. 


deel dit artikel met je vrienden:

Laatste artikelen

De top 5 van de Lucky shot-fotowedstrijd is bekend!

De Lucky shot-fotowedstrijd draaide om één thema: beste stranden buiten de gebaande paden. We maken de vijf beste inzendingen én de winnaar bekend!

De Lucky shot-fotowedstrijd draaide om één thema: beste stranden buiten de gebaande paden. We maken de vijf beste inzendingen én de winnaar bekend!

Formentera: fietsen en hiken op Ibiza's kleine zusje

De meeste toeristen bezoeken Formentera maar voor één reden: de heerlijke stranden. Maar wij kunnen er nog wel een paar opnoemen: de Rutas Verdes, groene fiets- en wandelpaden die alle uithoeken van het eiland met elkaar verbinden.

De meeste toeristen bezoeken Formentera maar voor één reden: de heerlijke stranden. Maar wij kunnen er nog wel een paar opnoemen: de Rutas Verdes, gro...

Door: Tom Aussems
Dit is het échte IJsland buiten de gebaande paden

Onze onverschrokken reporters Tim en Tom ontdekten de meest fantastische plekken die voor doorsnee bezoekers aan IJsland off-limits zijn. In deze video krijg je alvast een voorproefje!

Onze onverschrokken reporters Tim en Tom ontdekten de meest fantastische plekken die voor doorsnee bezoekers aan IJsland off-limits zijn. In deze vide...

 

Laat een reactie achter

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.